donderdag 7 augustus 2014

Zwerfboek, minibieb en free library.

Bij ons in de hal liggen vaak al wel een stapel tijdschriften of soms wat boeken die meegenomen mogen worden door de geïntresseerde. Maar ja, dat is alleen voor mensen die binnenkomen. Voor mensen die langs je huis lopen hebben ze andere oplossingen gevonden. Een zwerfboek, minibieb of free library.
Allemaal verschillende benamingen. Bijna dezelfde bedoeling; je boeken ruilen, doorgeven.
Er zitten wel wat verschillen in. Een zwerfboek is een enkel boek dat ergens wordt achtergelaten. Dat kan ergens op het station, een bushokje of overal zijn. In het boek zit een sticker met een code. Graag willen ze dat je via hun site www.zwerfboek.nl het boek aanmeld zodat je kunt zien waar het boek vandaan komt en hoe het door het land zwerft. En hoe je het boek vindt. Deze manier wordt soms ook gebruik door schrijvers / uitgevers om een bepaald boek te promoten. Deze site geeft ook andere informatie. Ga er maar eens kijken.

Een minibieb of free library is hetzelfde. Een engelse en nederlandse naam. Op www.minibieb.nl kun je zien waar er minibiebs zijn. Er zijn er veel meer, er zijn er ook die niet aangemeld zijn op deze site, maar toch ergens staan.

Vanmiddag zag ik een free library in mijn eigen stad! Ik ben er langs gefietst op weg naar een supermarkt. Eigenlijk had ik dat niet verwacht. Vaak heb ik de indruk dat bij ons niet zo meegedaan wordt met dit soort dingen. Ik heb er dus 1 gezien. In mijn eigen stad en nog dichtbij huis ook. Mooier kan ik het niet hebben. Ik heb er foto's van gemaakt.

Ik heb er een tijdschrift uitgehaald en ben van plan er zodra ik weer die kant op ga er wat van mijn oude boeken in te leggen.
Deze minibieb (ik gebruik de nederlandse naam.) is niet aangemeld bij de site van minibieb. Ik heb niet bij de mensen aangebeld om hen te vragen of ik hun minibieb mag vermelden met hun adres er bij. Ik vermeld het dus nu maar  niet.( Het zit ergens tussen de Shell en de Jumbo.)

Een minibieb in onze voortuin zetten lijkt ons geen goed plan. Wij wonen op een steenworp afstand van een middelbare school met een groot stuk bos erachter. Dan vinden we straks alle boeken losgescheurd in het bos. (denken we.) Maar ik kan natuurlijk dankbaar gebruik maken van het andere kastje, lenen én aanvullen. Een goed iniatief, die minibiebs.

Ben jij ze al eens ergens tegengekomen? Heb jij er iets bruikbaars in gevonden? Heb jij  er wel eens iets ingezet?


8 opmerkingen:

 1. Ja, ik heb wel eens boeken in een free library gezet, ook in een boekspots boekenkast. Wij hebben er 2 in ons dorp en bovendien ben in bookcrosser (zie bookcrossing.com) met wel 600 boeken die ik heb vrijgelaten in de wereld. Er zijn dus nog meer mogelijkheden om van je boeken af te komen, te ruilen of te delen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zulke leuke iniatieven. Ik geef mijn boeken altijd weg aan fam, vrienden of collega's. Heb me ooit aangemeld bij bookcrossing en zelfs labels geprint maar ben daar geloof ik te lui voor. ;)
  Zou ook wel zo'n biebje in de buurt willen maar ben bang dat dat bij mij in de stad niet zou werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben ze alleen op internet tegen gekomen helaas. Oh ja, en ergens in de buurt van Zwiep in een boom!

  Deze vind ik ook erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik ken het niet maar vind het wel erg leuk om zo boeken en tijdschriften te ruilen of weg te geven

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nooit van gehoord, maar wel een leuk en goed idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk dat jij er één in de buurt hebt. Ik ga zoeken op minibieb of ik éen kan vinden bij ons in de buurt. Heb er al vaak over gelezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb daar laats ook een boek vandaan gehaald .

  BeantwoordenVerwijderen
 8. nooit gesnapt waarom daar boeken in lagen .... dank je voor de uitleg Hannie

  BeantwoordenVerwijderen