08 september 2014

De put in de steeg. Over hemelwaterafvoer.

Tussen onze schuur en die van onze achterburen loopt een steegje. In dat steegje liggen enkele putten om het water af te voeren.
Kort na de grote hoosbui enkele jaren geleden waardoor de halve binnenstad blank stond en onze steeg, heb ik de gemeente gebeld. Ik heb ze gevraagd of ze eens langs wilden komen om de putten leeg te zuigen want die zitten verstopt. Na enig onderzoek vertelde de medewerkster me dat  deze steeg het eigendom is van de bewoners en dat de gemeente daar helemaal niet komt. Dit moeten we onderling regelen.
Gezien de flinke verstopping die ik constateerde had ik daar weinig vertrouwen in, dus heb ik zelf de schop maar gepakt. Eigenbelang waarin een buur mag meeprofiteren.

Waarschijnlijk staan er zo in heel het land wel meer putten zo verstopt, want ook ik dacht dat de gemeente dit regelde. Met mij zullen er nog heel veel mensen dit zo verwachten. Dus misschien moet jij ook wel zo aan t werk om te voorkomen dat het water uit de steeg je schuur in loopt, of nog erger, je huis in.

Aan t werk dus. Hoe heb ik t gedaan?
De kruiwagen naast de put gezet en met de schop eerst de bovenste harde laag zand er uit geschept. Dieper in de put werd t al wat drassiger. Daarna heb ik de hark gepakt en ben ik de laatste rommel uit de put gaan hengelen. Ik kwam zand, stokken en bladeren tegen en ik rook chemische rommel, waarschijnlijk afkomstig van een klusser. Gekke of griezeldingen kwam ik niet tegen. Daarna heb ik nog wat emmers water met een flinke plons ineens in de put gegooid zodat het flink ging woelen onderin. Hierdoor spoelde het laatste zand weg en hebben we weer doorstroming. Het is even een klus, maar het geeft wel voldoening. Voldoening die bij elke hoosbui weer naar boven komt want "mijn" put stroomt nu lekker door. En nog steeds!

Verderop in de steeg, waar de putten nog niet geleegd zijn.


11 opmerkingen:

  1. Goed zo...
    Het stenen paadje vervangen door een grindpad waar het water weg kan lopen in de grond is ook nog een optie...of klinkertjes in plaats van tegels. Veel mensen weten het niet,maar de reden dat er meer en meer overstroomt is oa dat al de grond dichtgeplamuurd wordt met tegelbestrating.
    Als je een grindpaadje hebt kan je de hemelwaterafvoer op het pad laten lopen in plaats van in het riool,met de kans dat die overstroom.
    Overigens kan je ook je regenwater opvangen en gebruiken voor de was, afwas, wc en planten binnen.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een hele klus, zo te lezen. Heb je dit van tevoren niet even aangekaart bij de buren, zodat ze konden helpen?

    Leuk blog heb je, ik volg je sinds kort. Mocht je mij ook willen volgen: dehulpmevrouwenzo.blogspot.nl

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was een spontane ingeving van me om er aan te beginnen. Als ik eerst buren had moeten mobiliseren was me waarschijnlijk de moed al in de schoenen gezonken. Het mobiliseren had misschien wel meer tijd gekost dan dit halve middagje scheppen. Maar misschien had ik hierdoor wel wat meer mijn buren kunnen leren kennen.

      Verwijderen
  3. Slim van je en inderdaad denk ik ook dat veel mensen wel wat doen kunnen aan een plaatselijke overstroming, eens met Greet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Super zeg! Wij hebben ook zo'n gangetje ...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. wij hebben ook zon put bij de toegang tot een paar gezamelijke tuinen, zo gauw het een flink aantal dagen regent staat er een enorme plek ,een buurman had al bij de gemeente en de woningbouw geinformeerd of er wat te regelen viel, maar de gemeente wees naar de woningbouw en de woningbouw naar de gemeente , met andere woorden niemand doet wat. ik had al voor gesteld om de put zelf wat dieper te maken en gedeeltelijk vol te storten met grind zodat het water beter weg kan,maar ja niemand is er voor te porren, zelf zie ik het niet zitten om het als alleenstaande wat oudere vrouw op te knappen terwijl er een paar jonge gezonde mannen in mijn blok wonen , dus omzeil ik het probleem maar door niet van mijn fiets af te stappen als ik door de poort moet.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat goed dat je het gewoon zelf hebt aangepakt! Ook ik dacht dat onze put schoon gemaakt zou moeten worden door de gemeente, maar helaas. Ik heb als oplossing een rioleringsbedrijf ingeschakeld, maar wellicht zal ik het volgende keer gewoon zelf doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij wonen in een gezellig hofje in de binnenstad van Leeuwarden. Echter zijn dit allemaal jaren 30 woningen en wisten ze toen nog niet zo goed de riolering aan te leggen. Dus wij hadden ook regelmatig een rioolverstopping. Gelukkig is een van mijn buurmannen loodgieter dus heb ik net als jou moeten ploeteren! Chapau hoor.

    BeantwoordenVerwijderen