19 september 2014

Suikerklontjes, suikerklonten. Ze zijn gegroeid.



Als ik een kilo suikerklontjes koop wil ik weten hoeveel kontjes er in die kilo zitten!
Dat wordt nergens op de verpakking vermeld. Ik wil dat wel weten.
Eerst had je 1 standaard maat. Je deed dan 1 of 2 klontjes in je kop. Nu als ik een kilo suikerklontjes koop moet ik maar afwachten hoe groot die klontjes zijn. Ik kan niet door de doos heen kijken.

Er zal wel een verkoopstrategie achter zitten. Stel, je neemt steevast 1 klontje suiker in je koffie. Die was altijd 4 gram.  Sluipenderwijs zijn er suikerklontjes groter geworden. Nu heb je klontjes van 5 of 6 gram. Je blijft er ééntje nemen in je koffie. Maar ongemerkt heeft de fabrikant je toch 25% meer suiker in je koffie laten doen. Die ene gram is wel 25% meer. In elke kop. Voor hem kassa!

Er zijn veel verschillende fabrikanten en merken in suikerklontjes.
Ik wil dus kunnen weten of ik normale of grotere klonten koop. Dat kan ik weten door de aantallen klontjes in een kilo.Op een gegeven moment weet ik welk aantal ik in de kilo wil hebben. Die grote klonten zijn me te groot. Veel te groot voor 1 kop. Het gaat mij er nu niet om dat die grotere klonten me te duur zijn, maar wel veel te zoet. En ongemerkt krijg je dus ook steeds net wat meer binnen. Natuurlijk zijn er wel miniklontjes op de markt, maar die zijn weer veel duurder. Losse suiker is nog het best om te doseren, maar soms wil ik klontjes omdat dit makkelijker is dan losse suiker.

Die verkoopstrategie wordt trouwens op meer terreinen toegepast. Wat denk je van de tubes, bijvoorbeeld tandpasta. De verkoop van tandpasta is gegroeid door de uitgang van de tube breder te maken.

Men is toch wel geneigd om de héle borstelkop vol te doen met tandpasta.
Dus met een bredere tubemond doen we er ongemerkt meer op.



Herken jij hier iets in? Weet jij nog producten waarbij deze strategie wordt toegepast?

4 opmerkingen:

  1. In het pak klontjes van de aldi staat het aantal er wel op.. De. Klontjes wegen. Ook nog altijd 4 gram per stuk, tandpasta gebruiken wij vaak proef monsters en die gaan erg kang mee. Misschien ligt dat inderdaad wel aan. het kleine dosser gaatje in de tubes,

    Mvg, blogaanmnbeen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hét klontje dat overal in België hetzelfde is en was, is dat van Tienen. En dat kan je in bijna alle supermarkten kopen. 'k zou eigenlijk zelfs niet weten of er hier ook nog andere merk(en) verkocht worden ... :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik koop fair trade klontjes, is rietsuiker en zijn kleine klontjes. Ja klontjes zijn gemakkelijker als je visite krijgt want zelf gebruiken we geen suiker. Dat kan ik je aanraden, suiker kan weggelaten worden. Kook ik rabarber of stoofbeertjes dan gebruik ik losse rietsuiker.
    Bij tandpasta kun je ook het lipje maar half opentrekken dan komt er veel minder uit. Maar hebben alle tubes nog lipjes? Ik heb mijzelf aangewend om maar een klein beetje te gebruiken en de tube doorknippen als je denkt dat hij leeg is, verbazingwekkend hoeveel er dan nog inzit!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bon duelle is een leuk voorbeeld. Eerst zat er 500 gram in een verpakking Sugar snaps en plotseling, dit jaar of vorig jaar al, doen ze 400 gram in de verpakking en je betaald nog steeds ca. 2,29.

    BeantwoordenVerwijderen