09 november 2014

Centrale verwarming met klachten.

Een tijdje terug is de badkamer vervangen. die is mooi geworden! Nog steeds heb ik het gevoel van de luxe van een hotelkamer als ik in mijn eigen badkamer sta. Heel prettig.

Bij het slopen van de badkamer is ook het oude verwarmingselement vervangen. Hiervoor moest er eerst wel veel water afgetapt worden van de verwarming. Geen punt. Na het maken van een nieuw aftappunt (want waar er hier een gezeten heeft??? geen idéé.) kon dat water zo de kruipruimte in. Het laagste punt van het huis en geen kans op lekkage. Na het plaatsen van een nieuw element werd alles weer gevuld. Dachten we. Maar toen was het nog niet zo koud en zijn er verwarmingen in huis dichtgezet. Die bleken deze week dus niet gevuld met water maar met lucht en bleven koud.

Het duurde even voor het kwartje bij mij viel, want de ontluchting ging toch automatisch? Maar ja, zo veel lucht in de cv dat kan niet vanzelf goed komen.
Dus moest ik de verschillende kamers wel een paar keer op om te ontluchten. Eerst op zoek naar het ontluchtingssleuteltje. Het ontluchten ging niet in 1x. En steeds opnieuw weer water bijvullen. Die zakte wel eens van 1.5 naar 0.8. Eén verwarmingselement ontluchten, water bijvullen en dan de volgende kamer.De waterdruk staat nu op 1.8.
Dat klussen op hun kamer werd me niet door iedereen in dank afgenomen.

Toch moet ik het komende week nog een paar keer doen, want er zit nog steeds lucht in de leidingen. Je hoort het niet echt heel erg, maar er zijn nog steeds stukken verwarming die niet warm worden. Doordat de verwarming af en toe aan en uit gaat, verplaatsen die luchtbellen zich door de stroming. Ik ben alleen vergeten om ook te ontluchten bij het expansievat. Dat moet dan morgen maar.

Doe jij dat wel eens, je verwarming ontluchten? Ik heb het nu gedaan na het vervangen van de badkamer. Maar moet dit eigenlijk regelmatig gebeuren? Die jij dit met een bepaalde regelmaat?

5 opmerkingen:

  1. Doen wij hier geregeld, zeker als cv aan staat kan makkelijk bij de ketel zelf bovenop.

    Wil je het niet doen kun je ook een automatische ontluchter installeren op de ketel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. een paar keer per jaar ontluchten is altijd verstandig, vooral als je weer water bijgevuld hebt. Fris water bevat nog zuurstof en dat moet er toch uit. Manlief houdt dit goed in de gaten. Ik heb er zelf niet zoveel verstand van ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Uh-oh... ik doe dat eigenlijk nooit! Ik ga het vanavond eens even met mijn man overleggen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ikzelf probeer het allemaal zelf te regelen en mocht het niet lukken dan ga ik hulp inschakelen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mijn vriendje raadde mij aan een speciale ontluchter
    te kopen hiervoor.

    BeantwoordenVerwijderen