19 november 2014

De nieuwe zorgpolis

De nieuwe zorgpolis is ontvangen. Beetje laat. Moest het niet zo zijn dat wij het voorstelpolisblad voor 15 november ontvangen? wij kunnen immers ook niet op 5 januari nog aankomen met wijzigingen. Maar goed. Het nieuwe blad is binnen en gelijk kan het de prullenbak in.
Uw polisblad misschien ook wel. Of het jouwe.

Ga er niet van uit dat de polis gewoon op oude voet zo doorgaat. bij mij is dat in ieder geval niet zo.

Ik had een verzekering waarbij alles geregeld is. Je kunt het in natura noemen. Zo werd het tot enkele jaren geleden genoemd. Ga je gewoon naar het locale ziekenhuis en de reguliere huisarts, dan heb je nergens omkijken naar. Dan ga je naar gecontracteerde zorgaanbieders. Zo heet dat.
De nieuwe polis is een vrije polis. Ik heb dan volledig vrije keus in naar welke aanbieder ik ga. Het maakt dan niet uit of deze wel of geen contrakt heeft met de zorgverzekeraar. Die vrije polis, daar heb ik vorig jaar ook niet voor gekozen en kies ik nu ook niet voor. Want die is duurder. En ik ben in de gelukkige omstandigheid geen specialisten of artsen nodig te hebben. Dus al helemaal niet iets bijzonders.

Die vrije polis is dus duurder. Had ik even niet opgelet omdat ik er, net als de meesten, van uitga dat de verzekering in grote lijnen hetzelfde blijft, dan was ik onnodig duurder uit geweest.
Het is een verschil van 4,50 per maand. Lijkt niet echt veel, maar is toch 54,- in een jaar. Per persoon.
De aanvullende verzekeringspremie is gelijk gebleven.
De tandartsverzekering is 0,45 cent per maand duurder geworden.

Wil je echt gaan vergelijken, dan zie je al snel door de vele bomen het bos niet meer. Zeker niet als je op tv en radio ook nog eens hoort dat de vergelijkingssites vaak niet eerlijk en objectief zijn. Als je zelf wilt vergelijken is het soms net of je probeert appels met peren te vergelijken.

Waar kun je allemaal naar kijken bij het vergelijken van je zorgverzekering? Zelfs als je bij je oude eigen zorgverzekeraar wilt blijven moet je het volgende even controleren;
- Leg je oude polis naast het nieuwe aanbod.
*Is deze nog wel echt dezelfde?
*Is de collectieve korting wat je dit jaar had er ook nog in verwerkt?
*Is er nog rekening gehouden met je vrijwillige eigen risico wat je dit jaar had?
*Zijn er dingen uit je verzekeringspakket gehaald?
*Zijn de dingen waarom je vorig jaar juist voor deze aanvullende verzekering koos, nog wel van toepassing?

- Verschillende maatschappijen hebben verschillende pakketten. Kijk dus niet alleen naar de verschillen in premies van de maatschappijen. Wat wil je wel en niet in je pakket?

- Hoeveel heb je vorig jaar aan kosten opgemaakt. Kun je je het veroorloven om een hoger eigen risico te nemen?  Een hoger eigen risico verlaagt je premie. Kun je denk ik alleen doen als je het geld achter de hand hebt. Heb je het geld achter de hand? Gewoon eens uitrekenen wat het je per jaar bespaart. 2 voorbeelden; Extra eigen risico van 300,- bespaart 108,-
Extra eigen risico van 500,- bespaart 210,- premie per jaar. Je bent wel je extra eigen risico in 1 klap kwijt als je je arm breekt. (Of zoiets.) Maar ben je gezond en heb je jarenlang niks, dan tikt het voordeel leuk aan.

- Hoeveel was je vorig jaar nou echt aan tandartskosten kwijt? Weegt dat op tegen de kosten van de verzekering? Deze vlieger gaat ook weer alleen op als je een goed en gezond gebit hebt. En misschien ken je die reclame waarbij iemand 2 tanden uit zijn mond valt. Als je niet verzekerd bent voor mondzorg kan het wel eens duur worden. Dus kijk uit wat je hierbij doet. Ik weet ook nog niet wat ik ga doen met de tandartsverzekering.

5 opmerkingen:

  1. De dekking van de basisverzekering is overal gelijk. Alleen de dekking van de aanvullende verzekeringen verschillen per maatschappij. Kijk eens wat je nodig hebt/belangrijk vindt. Waar maak je gebruik van? En kies dan wel of geen aanvullende verzekering.
    Yasr

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Uit gemakzucht ga ik de boel niet (weer) vergelijken. Misschien verkeerd, maar wat je bij de ene maatschappij krijgt, laat je bij de ander, heb ik de indruk en zoals hierboven ook al gezegd, de basisverzekering is overal gelijk. Dat behoort hij tenminste wel te zijn.

    Wisselen van tandartsverzekering kan vervelend uitpakken. Zelf overwoog ik dit 2 jaar geleden en moest ik van een nieuwe maatschappij een vragenlijst invullen. Toen bleek dat ik meer dan 5 kronen had die al ouder waren dan 7(geloof ik) jaar, ging het feest niet door.
    Ik heb het op één na uitgebreidste pakket en heb het geld er graag voor over, want hoe goed ik mijn gebit ook onderhoud, het is niet bijster sterk. Ook mijn drie bezoeken aan de mondhygiëniste per jaar worden bijna helemaal vergoed.

    Ik blijf zitten waar ik zit, al overweeg ik wel mijn eigen risico te verhogen. We kunnen het allicht een jaartje proberen. Mocht het nodig zijn, hebben we wel een buffer.

    Gerda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is goed om te weten, volgend jaar heb ik er 2 nodig en wilde gaan zoeken nar extra vergoeding, mijn oude kronen zijn ook ouder dan 7 jaar.

      Verwijderen
  3. Ik blijf waar ik ben want ik heb geen keuze. Hoge zorgkosten en als ik overstap dan kan ik me voor bepaalde dingen niet verzekeren of tegen een veel hogere premie, zoals voor fysio. Dat is een ander nadeel van chronisch ziek zijn, naar de vele andere nadelen die het heeft. Zit je ergens in de verzekering kan je niet goed of helemaal niet overstappen, want dan ben je een risico voor andere verzekeraars. Of ze willen je helemaal niet aanvullend verzekeren, of tegen een premie die ik niet kan betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Er zijn genoeg verzekeringen te vinden die je zonder meer accepteren zonder dat je medische doopcel gelicht behoeft te worden.

    BeantwoordenVerwijderen