18 november 2014

Krantenbericht over onze eigen eieren.

Via de online Telegraaf las ik een artikel wat ik toch even wil delen, omdat ik weet dat er best veel mensen zelf kipjes hebben. Bij het artikel staan wel mogelijkheden om het artikel te delen via Facebook of via Twitter. maar ik wilde het hier delen met jullie. Via blogger dus.

Ik hoop dat ik nu geen boze Telegraafmedewerker op mijn nek krijg hier mee.  Ik vermeld ook even de link naar de site van de Telegraaf zelf waar je het artikel kunt lezen;  Link naar de Telegraaf

Met onze twee goedleggende kipjes in een gezin met 4 - 5 personen zullen wij niet snel over deze hoeveelheid van max 3 eieren per week gaan denk ik. Ik ben trouwens wel benieuwd wanneer het leggen minder gaat worden. In de winter is het leggen altijd minder. Wij lichten niet bij. Ze moeten het doen met het natuurlijke licht wat er is. Ik denk dat dit ook niet verkeerd is, omdat onze kipjes in de winter ook in de kou zitten en hun energie wellicht nodig hebben om warm te blijven. Wel schermen we het hok straks weer af met plexiglas platen tegen de scherpste kou. Daarbij houden we de ventilatie wel in de gaten, anders beschimmelt de boel.
Maar nog even terug naar onze eieren; Denken we goed bezig te zijn door eigen eieren te eten, blijken die juist ongezonder dan die uit de winkel. Huh? En het is ook echt een Nederlands onderzoek. Ik geef toe dat als het een Belgisch of Engels onderzoek zou zijn, ik het gelijk zou negeren omdat dit dan uit een ander land komt, met weer andere regels en normen.
Wat doe jij met de resultaten van dit onderzoek?

Uit de online Telegraaf van; do 13 nov 2014, 10:15.

'Eet niet meer dan 3 hobbykipeieren per week'

DEN HAAG - Er zit meer dioxine in eieren van kippen die mensen thuis houden, dan in eieren die in de winkel worden gekocht. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag op basis van onderzoek dat ze heeft laten uitvoeren. Maar als mensen niet meer dan drie eieren per week eten, sowieso al het advies van het Voedingscentrum, is het gezondheidsrisico volgens de NVWA „verwaarloosbaar klein”.
Dat er dioxine in de eieren zit, komt doordat hobbykippen hun voer van de grond pikken. Daarbij krijgen ze ook grond binnen, met daarin de dioxines. Uit het onderzoek, dat gedaan is op verschillende plekken in Nederland, blijkt dat er geen regionale verschillen zijn wat betreft dioxinegehaltes in eieren.

4 opmerkingen:

  1. Hai Hannie, laat je toch niet gekmaken. Je hebt de beste en de lekkerste eitjes die er zijn.
    En jouw kippen hebben het hartstikke goed!
    Die wetenschappers (ahum) moeten toch wat zeggen zo nu en dan voor het vele geld wat ze verdienen met hun onzinnige geneuzel.
    Geniet van je eitje en super hoe je het doet met je kippen. Super, dat je niet bij verlicht!
    Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Maar hoezo zit dan overal dioxine in de grond? Zit dat er van nature al in dan? Het is toch een gif en niet zo maar wat? En waarom zit die dioxine dan niet in eieren die je in de winkel koopt?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lekker je eigen eitjes eten!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vermoeiend! Ik dacht ook dat we goed bezig waren met de eieren van onze eigen kippen!

    BeantwoordenVerwijderen