zaterdag 10 januari 2015

Nog meer kosten te verwachten?

Schreef ik eerder over de DVD speler die het niet meer doet, tv en al wat daarbij hoort. Begint vandaag de wasmachine meer herrie te maken.

Eerst dacht ik dat ik de machine te zwaar beladen had dus heb ik de trommel bij de volgende was net iets meer dan half vol gedaan. Toch had ik met deze was ook meer herrie. Dochter gevraagd of zij een bh beugel miste, maar na controle bleek ze die nog te hebben. (Ze heeft 1 beugelbh waar de beugel soms uit gaat.)
Zouden het dan de lagers kunnen zijn? Moet ik iemand bellen voor reparatie? Ook deze machine zal rond de 10 jaar oud zijn. Is het wel de kosten waard om zo'n oudere machine te laten repareren? (In 2005 heb ik zo'n beetje alles opnieuw aan moeten schaffen.) Het was toen een van de eerste machines met 7 kilo inhoud. Toen ik de machine kocht had ik nooit kunnen voorzien dat ons gezinnetje van toen 3 personen zou uitgroeien met 5 personen. Niet tot 5 personen, maar met 5 personen. Ze zijn dan niet allemaal tegelijk erbij gekomen, maar de berg was groeide wel ineens heel snel.

Ik denk dat ik de tv en aanverwante apparatuur nog maar even laat wachten...stel dat de wasmachine het ineens begeeft....Dan wil ik wel snel weer aan het wassen kunnen. We hadden willen sparen om straks een andere tweedehands auto te kunnen kopen. Onze huidige auto is 13 jaar oud. En daarna wat aflossen op het huis om tegen pensioenleeftijd minder zwaar te zitten. Dat sparen laat wel heel wat langer op zich wachten als deze grappen er tussendoor komen.

Maar ja, is deze gedachte wel realistich? Is het niet zo dat we juist nu in de zware jaren zitten? Duur koophuis, 3 jongeren in huis en de vierde komt in de weekenden. Jongvolwassenen waarvoor we geen kindgebonden budget meer voor ontvangen. De kinderbijslag ontvangen we binnenkort ook voor de laatste keer. Dan is ook de jongste 18+. Kostgeld ontvangen we niet, want 3 zijn er nog studerend.
Het huis is op zich niet schreeuwend duur, rond de 2 ton, maar wij hebben deze pas 4 jaar. Hierdoor hebben wij nog weinig spaarreserve of aflossingen kunnen opbouwen zoals leeftijdgenoten die rond hun 25e zijn begonnen met een huis.

Maar goed, als de wasmachine het inderdaad gaat begeven is het nog niet zo dat we droog brood of 2x per week pannenkoeken moeten eten om de wasmachine te kunnen betalen. Het hoeft dan zelfs niet op afbetaling. Ook hoef ik niet met de hand te gaan wassen en de aankoop uit te stellen wegens geen geld. Natuurlijk is op afbetaling onnodig duur, maar ik zou ze de kost niet willen geven die het zó oplossen omdat ze ook een groot gezin hebben en geen buffer voor een nieuwe wasmachine. In dat opzicht heb ik dan geen klagen.
Maar ja, ook om dit buffertje te bouwen heb ik ook de dubbeltjes regelmatig gekeerd. Zit ondertussen wel in de aard van t beestje. Dus vroeg of laat komt die andere auto er ook wel. Ooit.

7 opmerkingen:

 1. Waarom nu een andere auto ? 13 jaar is al afgeschreven dus ieder jaar door rijden is nu geen afschrijving die van ons is ruim 17 dus je kan nog wel even :)

  Waarom geen tweedehandse machine wij kopen ze ook nooit meer nieuw zo was je makkelijk weer voor 50 euro weer 5 jaar met een beproefde oude Miele :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo,
   we willen nu nog geen nadere auto, deze doet t nog prima Maar als deze het over een paar jaar begeeft moet er wel geld zijn om een andere te kunnen kopen. Daar moeten we nu al wel voor gaan sparen om dat tegen die tijd te hebben.

   Verwijderen
 2. Dit soort zaken begeven het altijd onverwachts en nooit op een juist moment. Meestal maken wij een andere planning dan de volgorde waarin apparaten het begeven.
  Ik spaar voor mijn wasmachine iedere week 1 euro. Dit stop ik in een blikken spaarpot die alleen met een blikopener te openen is. Toen mijn wasmachine het in september 2014 begaf kon ik een nieuwe kopen zonder gelijk een gat te hebben in mijn financiën. Dus ik heb weer een nieuwe spaarpot. die straks weer gevuld als deze het over een jaar of 10-11 begeeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien zijn het je koolborstels van je wasmachine. Wij hebben deze toen besteld via de site van Bosch en zelf vervangen. Totale kosten €13,00 tegen ruim € 150,00 via de monteur.
  Succes.
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In jullie geval zou ik wel voor nieuw gaan, tenminste pas, als hij het helemaal begeeft.
  Ik centrifugeer ( oude machine) tijdens het programma niet op de hoogste stand ( 1200) maar op 900 en centrifugeer dan als het programma klaar is nog eens op 1200.
  En was je wel eens heet zodat alle vetluis ( vieze aanslag) goed verdwijnt? Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een waszakje voor de bh's. Nooit meer beugels los in de trommel

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Balen zeg. Hopelijk blijft hij het toch doen! Wij moesten vorig jaar een nieuwe wasmachine kopen helaas.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen