vrijdag 23 januari 2015

Uiltje van Dennenappel


Elke donderdagmiddag is er creatieve vereniging in het verzorgingshuis. Vorige week hebben we uiltjes gemaakt van een dennenappel.
Het idee, de plankjes en de dennenappels kreeg ik van een collega. Het idee dat ik aangereikt kreeg had watten tussen de schubben van de dennenapel en werkte met echte veertjes. Die had ik niet. Het idee heb ik wel aangepast doordat ik even verder zocht op internet. Toen kwam ik dit idee tegen. Ik verwacht dat dit de ouderen meer aan zal spreken. De handleiding hiervoor gebruikte papier. Dit is goedkoper, maar vilt is mooier en werkt soepeler. Daarnaast heeft het ook een heel andere uitstraling als met papier.
Ik heb het van een plaatje van internet, dus had er geen patroontjes bij. die heb ik er zelf al knutselend bij getekend. Ik zal kijken of ik die onderaan dit stukje bij kan voegen.
De bewoners waren wèg van het uiltje. Ik zelf ook wel. Ik had de morgen ervoor even een voorbeeld gemaakt. Deze staat nu nog in mijn vensterbank. Hij is zó leuk geworden. Op de foto is het plankje nog wat kaal, inmiddels ligt er een stukje gedroogd mos bij om het nog wat natuurlijker te laten lijken.

Het maken ging de bewoners ook vrij goed af. Daarna was er nog wat tijd over en vroeg mijn jonge stagiaire of zij er ook eentje mocht maken. Dan kon zij deze op haar school laten zien. Er was gelukkig nog 1 dennenappel over. Dan is het ook wel boeiend om te zien dat de bewoners me allemaal gevolgd zijn in het gebruik van mijn kleuren. De stagiaire vroeg of ze ook roze mocht gebruiken. Tuurlijk.

Zie hier de resultaten;

Bewoners hebben al verteld dat ook de verzorgenden die op hun kamers komen, helemaal weg zijn van de uiltjes.
Ze zijn echt niet moeilijk om te maken.
De dennenappels moet je van tevoren wel goed laten drogen. Dan gaan de schubben van de dennenappel ook mooi open staan. Bij sommige dennenappels heb ik het topje er afgeknipt om een mooiere vorm te krijgen.
Verder is het een kwestie van goed naar de foto's kijken.
Als je het ook wilt proberen met je kinderen of doelgroep, veel plezier en succes.

Het uploaden van het patronenblad is mislukt. Ik probeer het later nog eens, maar moet nu even andere dingen doen. Kom nog eens hier terug om te kijken of het gelukt is.

Ik heb inmiddels een scan gemaakt van het patronenblad, dus nu moet ik t kunnen plaatsen.
Veel succes!

6 opmerkingen:

 1. Ontzettend leuk, ik heb het op mijn pinterest gezet, dan kan ik het gemakkelijk terugvinden!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. heel erg leuk zeker om eens te gaan maken

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ontzettend leuk, om eens met de kinderen te doen. Wij redden ons hiermee wel zonder patroon, dank je wel voor het idee!
  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind ze geweldig. En wat fijn dat ze zo makkelijk te maken zijn!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het patroon is er inmiddels bij geplaatst, mocht je dat toch prettiger vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is echt leuk en eenvoudig. Kijk, zoiets zou ik nou ook nog kunnen maken!

  BeantwoordenVerwijderen