woensdag 14 januari 2015

Van oliebollenmix naar krentenbrood.

Vorige week was bij de supermarkt de oliebollenmix in de aanbieding. Per pak maar 0,25. Ik heb dus ook enkele pakken meegenomen. De cassierre had zich al afgevraagd wat iedereen toch wilde met die oliebollenmix. Na het nieuwjaar wil toch niemand meer oliebollen? En toch gingen ze grif van de hand vertelde ze. Ik kon haar vertellen waarom ze zo hard gingen; Om er krentenbrood van te bakken!

Recept;
1 pak oliebollenmix (500 gr.)
300 ml water
150 - 200 gram rozijnen.
Ik heb er 2 eetlepels vloeibare margarine bij gedaan, maar weet niet of dit echt nodig is.
Doe de mix en water en boter in de broodbakmachine. Zet de machine aan op normaal of zoet. Doe de rozijnen er pas bij als de machine dit aangeeft.Makkie toch?
Smaakt heerlijk!


18 opmerkingen:

 1. ook ik heb vorige week een brood gebakken van oliebollenmix net als vorig jaar. Ik heb geen broodmachine, dus gewoon in de mixerkom met deeghaken. Na de eerst rijs is het moeilijk om de rozijnen erdoor te werken. Het brood smaakte trouwens heerlijk.
  Lidy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat een idee !!!!! dit ga ik opslaan echt geweldig

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goedenavond, binnenkort ontvang ik mijn eerste broodbakmachine. Ik bak altijd al van oliebollenmix krentebrood, maar dan in de oven. Hoe weet ik wanneer ik de gewelde krenten en rozijnen moet toevoegen. Ik doe trouwens 500 ml water en bier. Zou dit te veel zijn voor een broodbakmachine?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Max.gewicht aan brood (DAT IS DUS MEEL..WATER EN ALLE ANDERE TOEVOEGINGEN) 800 gram..dus je recept even aanpassen..en de broodbakmachine geeft een hard piepgeluid als je de krenten en rozijnen moet toevoegen..daarna de machine niet meer openen.

   Verwijderen
 4. Hallo familie, binnenkort ontvang ik mijn eerste broodbakmachine. Nu bak ik altijd al krentenbrood van oliebollenmix in de oven. Dit wil ik nu ook met de broodbakmachine gaan proberen. Ik doe altijd 500 gr, meel en 500 water met bier en 500 gr. gewelde krenten en rozijnen. Zou dat ook in 1 blik kunnen? En wanneer weet ik dat de krenten en rozijnen erbij moeten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Rianne, (Ik denk dat jij dezelfde bent als gisteren? ik zie je berichten vandaag pas.)
   500 ml water met bier is veel te veel vocht hoor! Zeker na het wellen van de rozijnen. bij 500 gram meel of mix in dit geval, is 300 ml vocht genoeg.
   De rozijnen doe ik na het afspoelen gewoon in de broodbakmachine. Ik wel ze niet. Dit moet er later in, na een signaal van de broodbakmachine. Dus niet gelijk aan het begin. Lees even de gebruiksaanwijzing van de machine. Er zijn programma's waarbij je geen piepje krijgt voor de toevoegingen.
   Veel succes en plezier met t bakken!

   Verwijderen
 5. Dag Hannie, dank je voor je reactie. Ik had even een paar dagen niet opgelet en lees nu je antwoord op mijn vraag. Inmiddels is de broodbakmachine gearriveerd. (wat een bak) Volgens "mijn" recept heb ik het krentenoliebollenbrood gebakken. Het ging super... het leek een mega brood te worden, maar toen plofte hij in.... de smaak is overigens prima. De volgende keer zal ik dan toch echt maar 300 ml. vocht toevoegen.... Vandaag heb ik een biologisch broodje gebakken. Erg lekker, maar wel duur! En morgen (bij het opstaan) hoop ik dat er een tarwebroodje gebakken is... Ik vindt de machine erg leuk en ben benieuwd naar het maken van de lekkerste broden! Voor jou en jullie gezin ook nog heel veel broodjes toegewenst! Gr, Rianne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een goed idee,ga ik ook proberen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Weer een jaar later maar dit vond ik een leuk en interessant broodje! Zou je er ook kant en klare spijs in kunnen verwerken? Alvast heel fijne kersdagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oeps volgens mij kwam mijn vorige vraag niet aan zo wel dan excuses voor deze herhaling! Ik vond dit echt een heel leuk en interessant broodje lekker simpel met oliebollenmix maar zou je er ook kant en klare spijs in kunnen verwerken? Alvast fijne kerstdagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi
  Misschien een domme vraag, ik bak bijna nooit brood. Maar hoe maak je dit in de reguliere oven?
  Alvast hartelijk dank!!
  Debby van Helmond-Luinge

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Annoniem, een pak oliebollenmix, 330 ml water 10 minuten kneden in een machine...dan een uurtje laten reizen, voeg dan krenten, rozijnen en of cranberry's toe. Leg een velletje op maat geknipt bakpapier in een cakeblik en verwarm de oven voor op 180 graden. Bak het oliebollen brood in ongeveer 30 tot 35 minuten gaar. Na 25 minuten baktijd leg je een stukje aluminiumfolie over de bovenkant van je bakblik. ( dit om aanbranden van je krenten te voorkomen ) Lekker met een klontje roomboter en war poedersuiker..Succes...Bak groetjes van Vera

   Verwijderen
  2. Een pak oliebollenmix en 330 ml water kneden in een machine. Dan een uurtje laten rijzen. Voeg dan naar wens, krenten, rozijnen of cranberry's toe. Leg een stukje bakpapier in een cakeblik en vet de randen goed in..Verwarm de oven voor op 180 graden en doe het deeg in je cakekblik en bak de het oliebollenbrood 20 tot 22 minuten, doe dan een stukje aluminiumfolie over de bovenlant ( om verbrending van de krenten te voorkomen ) en bak het brood dan nog 10 minuten af.Totale baktijd dus rond de 30/32 minuten. Lekker met een klontje roomboter en wat poedersuiker..Bakgroet, Vera

   Verwijderen
 10. Wat ontzettend goede tip .....en het resultaat mag er zijn!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik bak altijd een brood van koopmans mix.
  Daar gaat 200 ml water in. Kan ik dat met krentebrood ook aanhouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Probeer er eens wafels van te maken in wafelijzer...erg lekker...šŸ‘

  BeantwoordenVerwijderen
 13. In de broodbakmachine oliebollenbeslag gebruiken voor ktrentenbrood. Volgens Koopmans rijst dit teveel en komt boven het bakblik van de Broodmachine uit. Klopt dit? Volgens mij rijst oliebollenbeslag idd ook veel meer dan gewoon broodbeslag.....maar jullie resultaten zijn goed zag ik.....ook maar eens proberen en hopen dat het beslag niet tegen het kijkvenster van de machine uitkomt.

  BeantwoordenVerwijderen