zaterdag 28 februari 2015

Brace en zorgverzekering

Manlief is bij de instrumentenmaker geweest in het ziekenhuis. Anderhalve week geleden waren we daar ook, doorverwezen door de orthopeed. Hij is zelfs meegelopen om te vertellen waar deze zit. Daar zijn toen de maten genomen om een brace voor zijn knie aan te meten.

Een paar dagen later ontmoetten we iemand die vertelde toen veel geld kwijt te zijn geweest voor haar brace. Ook voor haar knie. Er werd toen maar een deel van vergoed. Dat ding kostte wel zowat 600,- ! Huh? Onkosten voor de brace? Daar heeft de orthopeed en de instrumentenmaker het helemaal niet over gehad. Met geen woord!
In de afgelopen week heb ik mijn zorgverzekering gebeld en gevraagd hoe dit zit. Een medewerkster vertelde me dat als de brace voor tijdelijk gebruik was, deze niet vergoed werd. En anders moest dit eerst aangevraagd worden bij de verzekeraar.  Geen idee wat de bedoeling van die brace is, voor tijdelijk of langer? Is niet genoemd.  Het verwachtte kostenplaatje heeft wel "wat" onrust bij me veroorzaakt. Niet echt slapeloze nachten, maar toch...Ik heb nog wel flink gerekend en verder gegoogled of ik duidelijker informatie kon krijgen. Het maakte het er niet beter op. Zou de zorgverzekeraar met een callcenter gewerkt hebben? Dan heb je van die telefonistes die ook maar gewoon wat googlen op internet of intranet. Ze doen wel hun best, maar weten soms even weinig als de oplettende lezer.

En wij hadden de brace maar zo aan laten meten?! Morgen zouden we m al ophalen. Dan is deze al op maat gemaakt en kun je toch niet zomaar afzeggen?
Aan de andere kant... Hadden ze t maar moeten zeggen.

Bij het ophalen en aan laten doen van de brace hebben we dit natuurlijk even nagevraagd. De instrumentenmaker vertelde dat deze brace gewoon vergoed wordt. En ook vergoed hoort te worden. Zoniet dan moesten we terugkomen. Het is geen brace om weer lekker te gaan tennissen met zo'n knie. Het is er echt een voor het dagelijks leven en straks weer werk. Natuurlijk gaat t wel van het eigen risico af, maar dat zullen we inmiddels al wel helemaal kwijt zijn. Daar zijn we al van uitgegaan. Verplicht 375,- en 200,- vrijwillig eigen risico. Maar waarschijnlijk hebben we al meer opgemaakt dan alleen het eigen risico. Wat zou alleen al die MRI scan gekost hebben? Daar zullen we de afrekeningen wel van krijgen denk ik. Van de zorgverzekering hebben we nog niets gehoord. Komt nog wel. We hebben wel een zorg-geregeld polis, dus krijgen naar verwachting niet overal rekeningen van.

Ik ben wel benieuwd naar de werkelijke kosten die we gemaakt hebben en nog maken. Ik ben er wel een voorstander van om iedere burger wel te laten weten wat het allemaal gekost heeft. Jammer dat dit dan vaak gepaard moet gaan met heel veel papierwerk en ingewikkeld taalgebruik. Vakjargon. Dan wordt het voor veel burgers te ingewikkeld om te begrijpen. Maar ja, als we het wel helemaal begrijpen, kan het ook weer een schuldgevoel oproepen bij de hoge kosten die men soms voor je maakt. Dan maar geen bewustmaking? Dat noemt men nou de dillemma's in de zorgkostenbeheersing. Ik zou het zelf wel willen weten denk ik. Misschien ook wel niet.

4 opmerkingen:

 1. Ik hoop dat de brace goed gaat helpen, maar het is wel weer een goed voorbeeld dat je tegenwoordig niet meer moet aannemen dat de verzekering wel betaald. Zorgverleners zijn daar vaak niet van op de hoogte!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een arts of instrumentenmaker kán helemaal niet zeggen of het vergoed wordt...tenzij hij alle zorgverzekeringen en polissen uit zijn hoofd kent. Op dit moment 3000 verschillende combinaties mogelijk las ik laatst.
  Ik vind, dat men bij elke behandeling/hulpmiddel met je moet berekenen wat het je gaat kosten. Daar zou de patient ook om moeten vragen. Dan weet je wat je kwijt is en hij kan eventueel op zoek naar een andere instrumentenmaker...Zo koop je ook je bril, zo spreek je ook met de tandarts tevoren af wat het kost. Met de marktwerking in de zorg moet de zorg dat ook maar gaan leren communiceren.

  Ik hoop vooral dat je man wat heeft aan de brace.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kan me voorstellen dat je wel even schrok. 600 euro is toch een flink bedrag. Ik vind dat dit soort dingen vaak erg onduidelijk is!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen