zaterdag 7 februari 2015

Het eerstvolgende loonstrookje en ziektekosten.

De eerstvolgende loonstrookjes worden er twee waar ik niet echt vol verwachting naar uitkijk. Ik heb een min-max contract van 9 - 18 uur per week. Op dit moment haal ik die 9 uur per week nog niet eens. Terugkijkend op afgelopen jaar was dat ongeveer 13 uur per week. Dat gaat dus de 1e 3 maanden dit jaar een stuk minder worden. In januari heb ik al minder uren gewerkt en ook in februari zijn het er minder. Op zich vind ik dat nu in deze situatie wel fijn, kan ik nu zijn waar ik wil zijn; thuis, bij manlief.

Manlief is nu in de ziektewet. Ziektewet wordt altijd uitbetaald op basis van je basisloon. Als vrachtwagenchauffeur maak je altijd meer uren per dag en per week. De CAO gaat uit van 38 uur per week. Dit moet je zien in een werkweek van 40 uur en af en toe een ATV dag. De werkweken werden soms wel 50 uur. Manlief werkt niet eens bij een transportbedrijf. Daar zijn weken van 50 uur eigenlijk heel normaal. Nu dus een ziektewetregeling van 38 uur per week.

Dat gaan we waarschijnlijk flink merken als eind van de maand de loon bijschrijvingen komen. Die zullen wel flink lager uitvallen. Nou ja, lager uitvallen is geen wegvallen van inkomsten, maar toch.

Bij de werkgever van manlief is ook een soort bonusregeling voor het niet ziek zijn. Ben je 10 dagen of meer ziek in een jaar, dan vervalt je bonus van 50,- per dag. Dat merken we pas aan het eind van het jaar. Misschien. Want dit is ziek door een bedrijfsongeval en niet door bijvoorbeeld wintersport. Ik weet nog niet hoe het bedrijf hier mee omgaat. Even voor de duidelijkheid; Het is wel een ongeluk tijdens het werk, maar geen nalatigheid van de werkgever.

En manlief heeft waarschijnlijk al zijn verplichte eigen bijdrage zorgkosten en vrijwillige eigen bijdrage (200,-) opgemaakt voor dit jaar. Dat zal in de eerstkomende maanden ook wel verrekend worden.

Wordt komende maanden even opletten denk ik.

3 opmerkingen:

 1. Beterschap voor je man. Wat naar dat ziekte nu meteen zulke grote financiele gevolgen heeft. Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat klinkt financieel inderdaad wel wat krap. Succes met besparen. Dat gaat toch wel lukken hoop ik?

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hoop dat jullie toch nog een financiële meevaller krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen