zaterdag 7 maart 2015

Whatsapp. Taal door ouderen en jongeren.

Ik ben hip. Ik werk al jaren met whatsapp. Bevalt me goed. Net als m'n smartphone. Ik heb toch wel heel wat leeftijdgenoten die nog niet eens mobiel bellen of sms-en. Dan voel je je wel modern als whatsappen gewoon voor je is. Whatsapp werkt soms beter als het bekende gillen onderaan de trap dat de jongens moeten komen eten. Even een groepsappje en ze komen vroeg of laat naar beneden om te eten. Even een appje om te laten weten dat ik er zo toch echt aankom, als het wat later wordt op mijn werk.

Toch kreeg ik deze week pas door dat wij "ouderen", toch net als in het gewone leven, een heel andere taal hebben als de jongeren. Soms geef ik hen een antwoord op hun bericht met een kort maar effectief ok. Dacht ik. Blijkt dat een simpel ok door hen heel anders uitgelegd word dan dat ik bedoel. Ok wordt door jongeren vaak gebruikt als ze ergens niet helemaal mee eens zijn of er de Pe over in hebben. Als je iets een goed plan of idee vindt dan antwoord je met een vol okay of oké, of met een duimpje naar boven. Niet  met een ok.

Okee. Dat weet ik dan ook weer. Weer iets bijgeleerd.

Wat heb jij gemerkt aan taalverschillen tussen jou en je jongeren?

 Donderdag had ik een bingo op mijn werk. Daar heb ik enkele foto's gemaakt van prijswinnende deelnemers naast de nieuwe bingomolen. Deelnemers zijn toch echt al wel rond of al ver na de tachtig jaar. Na het maken en bekijken van de foto's vroeg de middelste deelneemster; Wil je me die foto wel even appen? Huh.? Ja, wil je me de foto even appen? Ja mevrouw, met plezier! Prachtig toch! Deze dame is me toch hip!

(En dan is hip zijn eigenlijk alweer een oubollig en ouderwets woord. Welke jongere is er nog hip?)

3 opmerkingen:

  1. ik ben dus totaal niet hip, heb geen smatphone en app ook niet, niet omdat ik daar te oudbollig voor ben ,maar gewoon omdat ik het veel te duur vind.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hipsters zijn hip. Wat eigenlijk alweer uit is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik ben pas (?) 30 maar de uitleg van ok of okay had ik nog nooit gehoord.. weer iets geleerd dat ook die betekenissen dus kunnen verschillen tussen bepaalde mensen..

    BeantwoordenVerwijderen