woensdag 6 mei 2015

Wel of niet gewerkt op 5 mei?

Manlief heeft op 5 mei gewoon gewerkt. Nou ja, het werken is voor hem nog niet gewoon door zijn knie. Maar nu bedoel ik dat hij en zijn collega's hebben gewerkt op 5 mei.
Afgelopen week heb ik t meerdere keren gehoord; Ja maar t is toch om de 5 jaar een nationale feestdag en dit jaar toch ook? Wat raar dat hij dan moet werken!
5 mei is geen afgesproken nationale  feestdag zoals 2e paasdag, koningsdag of 2e kerstdag. Dat betekent dat je echt in je CAO moet kijken hoe de 5e mei is geregeld.
De metaalsector heeft nog geen nieuwe CAO, dus is het oude nog steeds geldig. Ik ben daarin toch eens gaan neuzen. Wie weet wat die over 5 mei zegt.
Ik heb het volgende stukje tekst gevonden;

(artikel 19)
Indien (in enig jaar) 5 mei door CAO-partijen uitgeroepen wordt tot nationale feestdag waarop geen arbeid wordt verricht, dan zal (in dat jaar) de 24e vakantiedag collectief worden vastgesteld op 5 mei als deze valt op een dag waarop de werknemer volgens zijn dienstrooster arbeid zou verrichten.

Als ik dit zo lees, wil ik het gelijk maar eens omdraaien.  Als er dus een vrije dag geweest zou zijn, had dit hem zijn 24e vakantiedag gekost. Nu heeft hij die blijkbaar nog en kan hij zelf beslissen wanneer hij die opneemt.
Lijkt mij bij nader inzien toch prettiger.
Hoe is de vrije 5 mei bij jou geregeld?4 opmerkingen:

 1. Manlief werkt in een garage en moest ook gewoon werken. Ik zelf heb 14 dagen vrij omdat ik voor een basisschool de schoonmaak verzorg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben werkzaam bij een gemeente en heb altijd 5 mei vrij en ook goede vrijdag, maar ik heb "maar" 21 vakantiedagen waar veel vrienden er 23 of 24 hebben.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben zzp-er en het hangt van de klant af of er wel of niet gewerkt wordt.
  Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb gewoon gewerkt, dat hoor er bij als je in de zorg werkt.

  BeantwoordenVerwijderen