woensdag 3 juni 2015

De smaak verandert.

Ik ben een snoeper.....
Al jaren geleden ben ik gestopt met suiker in de koffie en thee, maar nog wel met het koekje erbij. Heerlijk! Krijg ik nu van iemand koffie of thee met suiker dan vind ik dat echt vies. Véél te zoet. Als het maar even kan, dan drink ik t niet op. Een keertje melk in de koffie vind ik nog niet zo erg, maar suiker....brrr.
Manlief en ik moeten er ieder toch echt 10 kilo af zien te krijgen. Manlief omdat dit zowiezo beter is voor zijn knieën, en voor mijn lijf is dat ook beter. Met 1.64 m weeg ik inmiddels 75 kilo. :-((
Echt te zwaar voor de lange termijn. Maar gauw weer over iets anders beginnen....

Het lijkt wel of mijn smaak toch wat aan het veranderen is. Ik heb al een paar keer meegemaakt dat ik dingen echt veel te zoet vond smaken. Bijvoorbeeld de yoghurtdrinks. Of ik ze nou van de Lidl haal, Optimel of een budgetmerk, ze zijn me te zoet. Half yokidrink (wij gooien alle yoghurtdranken onder de noemer yokidrink) en half karnemelk vind ik dan nog wel lekker. Maar meer en meer drink ik t liefst gewone karnemelk en yoghurt zonder suiker. Ja ook de yoghurt zonder de suiker gaat goed. Lekker fris. Aardbeien, daar deed ik al geen suiker meer op. De hazelnootpasta is al lang vervangen door de pure variant.
Manlief en ik hadden de gewoonte om bij elk koffiemoment een koekje bij de koffie te nemen. Door de weeks hebben wij dat afgeschaft. Ik mis t eigenlijk niet eens. En mis ik of manlief het wel ineens heel erg, dan nemen we er soms toch een. Het is tenslotte geen wet om er geen te nemen. Dat bevalt ook goed.
Raak ik nou de suiker een beetje ontwend of heeft de overgang invloed op mijn smaakbeleving? Wie het weet mag t zeggen. Waarschijnlijk is het van allebei een beetje.

Met het ontwennen van de suiker gaat t me goed af. Nu het zout nog.
We gaan het zout nu toch echt ook minderen. Moet wel. Gisteren bij de anasthesist was de bloeddruk van manlief logisch en begrijpelijk nog flink hoog. Is al jaren bij ons bekend. Ook gaf het apparaat hartritme stoornissen aan. Ook dat is ons niet helemáál vreemd. Volgens de assistente hoorde ze een extra tikkie. Wat dat ook moge inhouden. Ik heb gegoogled op hartritmestoornissen. Ik heb hele enge verhalen erover gelezen, maar niks gevonden over het extra tikkie, een extra slag?
Die hoge bloeddruk, daar gaat t dus niet echt heel goed mee. Ondanks medicatie blijft t hoog. Dan maar eens echt werk maken van de zoutbeperking. Gisteren in de stamppot andijvie al geen zout meer toegevoegd. De spekkies gingen er nog wel in. Vandaag bij de aardappelen nog een half theelepeltje zout en geen zout meer over de bloemkool. Zal best even wennen wezen. We gaan dat gewoon doen. Ook al hebben we nog 2 jongeren in huis die dat maar wat flauw zullen vinden, het moet gewoon. De zoutpot staat dichtbij in de kast.
Hoever zal ik daarin gaan? Ik gebruik nog wel de mixen uit een pakje voor bijvoorbeeld macaroni en nasi. Misschien eerst maar eens de helft gebruiken?

8 opmerkingen:

 1. Door een fructosemalapsorptie eet ik geen suiker en ook geen zoet fruit. Zoeten met druivensuiker en rijstsiroop kan nog wel voor mij, maar ik lust het echt niet meer.
  Groenten en brood smaakt nu voor mij heel zoet. Dus voor mij ook een ontwenning. En ik ben nog niet aan de overgang! ;-)

  Met zout zou ik langzaam afbouwen het is een levenslange gewoonte dat je gaat doorbreken, dus geef het tijd. Ik ben opgegroeid op een zoutarm dieet, omdat mijn moeder hoge bloeddruk heeft. Ik gebruik nog altijd zeer weinig zout en vind snel iets veel te zout. Eens je het gewoon bent, mis je het zoals suiker echt niet.
  Let op voor verdoken zout in voedingsmiddelen. Die zaken tellen heel hard door.
  Gaan koken met heel veel andere kruiden helpt. Een kipfilet kan je bv. kruiden met paprika en kurkuma.
  Succes
  Eva

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Extra tikkie is waarschijnlijk een overslagje of extrasystole.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Langzaam aan wennen, is het beste. Ook wij hebben ons zout verminderd omdat mijn man hoge bloeddruk had. Toch houd hij een voorkeur voor zout, terwijl ik heet al heel gauw te....vind. Hij vindt het lekker.
  Weet je wel dat de mix pakjes één bom zout is?
  Yasr

  BeantwoordenVerwijderen
 4. zonder suiker vind ik een hele opgave ,maar zonder zout koken is hier geen probleem, ik had eerder een kennis die heel vaak bij ons at en vol overgave riep dat hij eten zonder zout niet te vreten vond, nou mijn dochter en ik begonnen heel hard te lachen en ik riep oke nou leuk dat je mijn eten niet lekker vind ,maar toch elke keer mee eet en soms zelfs voor een 2e keer opschept en elke keer roept dat ik zo lekker kook. verbaasd keek hij me aan en vroeg hoezo ? nou omdat ik al jaren zoutloos kook , zei ik. oh was zijn reactie dat heb ik nog nooit gemerkt, nee zei ik dat komt omdat ik wel kruiden gebruik om het eten op smaak te brengen , net zo , zo niet veel lekkerder en veel minder slecht voor je gezondheid. ik gebruik alleen af en toe zout op een gekookt eitje en op mijn patat, verder nergens in.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kijk ook eens wat er aan hulpstoffen in je eten zit. Mononatriumglutamaat (de smaakversterker, ook wel bekend onder de naam Ve-Tsin) kan aanleiding geven tot hartkloppingen en duizeligheid.

  Wat vervelend dat de bloeddruk hoog blijft. Ik zou stoppen met de mixen uit zakjes en zo. Daar zit echt veel zout in. Deze week heb ik voor het eerst zonder gekookt en het viel me qua smaak zo mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik houd ook erg van zout, en gebruik ook mixen. Suiker heb ik wel geminderd.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Volgens mijn huisarts heb ik ook een extra tik maar was dat niets om je druk om te maken hoorde dat gewoon bij mij. Denk dat dat ook zo is bij je man. Hoop dat jullie de bloeddruk wel snel onder controle hebben.

  BeantwoordenVerwijderen