05 juni 2015

Wekelijks gewerkte uren door grieken, nederlanders en belgen.

Statistiek is statisch. Staat vast; zwart op wit. Dat is het imago van statistiek. Bij mij toch. Dacht ik.
En toch kun  je daar ook mee schuiven en het een kleurtje geven wat je maar wilt. Dat wat jij belangrijk vindt geef je een extra accent. Dat wat je gebruiken kunt uit de cijfers, pas je toe.

Ik volg een beetje dat wat er gebeurt met de Grieken en de schulden terugbetalingen. Die ze vandaag niet doen, maar die van vandaag uitstellen tot eind van de maand. Soms word de Griekse bevolking neergezet als een arm geworden volk dat nu zo'n beetje van de gaarkeuken leeft. Weer een andere keer als een volk dat schuldenvrij zou zijn als ze zoveel zouden werken als wij. Dat gevoel heb ik ook wel eens. Zeker als we hier weer berichten horen en berekenen dat ik tot bijna 70 jaar door mag werken. 69 jaar en 9 maanden om precies te zijn. Dan pas krijg ik pensioen volgens de normen van vandaag.
Ik heb begrepen dat de pensioenleeftijd van de grieken al zo rond 57 jaar ligt. Dat scheelt 12 jaar pensioenbetalingen voor de overheid!

Er zijn statistieken die beweren dat de Nederlanders het minste aantal uren per week werken van alle Europeanen. Zie deze; link.
En dan begin ik toch weer wat te steigeren; Wie valt er onder de werkende bevolking? Zijn daar alle parttimers ook bij berekend? Hoe zit t met de arbeidsdeelname van de Griekse (oudere) vrouwen? Ik denk dat er hier veel vrouwen werken omdat ze de mogelijkheid hebben om parttime te werken.  Als dit het gemiddelde aantal uren omlaag haalt vind ik dat geen faire vergelijking. Als we hier geen keuze hadden om parttime te werken, maar alleen voltijds, dan zou het er hier heel anders uit zien.
Is in die som over het aantal gewerkte uren het verschil in pensioenleeftijd meegenomen? Als je met je 55e met pensioen mag, val je niet onder de werkende bevolking. Hier werk je misschien op je 64e nog wel, maar dan net wat minder uren dan voltijds.
De belgen hebben weer eigen statistieken: Deze;

Natuurlijk is het hele vraagstuk veel groter dan ik hier even kort door de bocht beschrijf. Hoe het echt zit, zullen wij nooit echt weten. Zeker niet omdat de statistieken zo verschillend zijn en verschillend ingekleurd worden.

Wat denk jij moeten we in Europa toegroeien naar uniformiteit, één standaard maat, ten aanzien van bijvoorbeeld pensioenleeftijd? Of moet elk land hierin zijn autonomie kunnen behouden?

Ik ben begonnen over statistiek, zwart witte cijfers die sterk ingekleurd kunnen worden door degene die erover schrijft of spreekt. Het stukje is schrijvenderwijs een heel andere kant op gegaan. Gebeurt soms. Komt t je bekend voor?


6 opmerkingen:

  1. "werken" als term is leuk, maar dat zegt nog niets over efficiënt. Je kunt 50 uur werken en 60 producten / diensten produceren, maar je kunt ook 30 uur werken en hetzelfde opleveren. Maw, aan een dergelijke grafiek heb je weinig in mijn ogen.

    Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik woon zelf in Noord Italie en ik kan echt zeggen dat er over het algemeen veel meer uren gewerkt wordt dan men in Nederland doet. Er wordt nauwelijiks part-time gewerkt, ook niet door vrouwen. Het leven is duur en men kan het zich ook echt niet veroorloven om minder uren te gaan werken. Ik ben altijd jaloers als ik in Nederland zie hoeveel vrije tijd de mensen hebben. En het gekke is dat jullie in Nederland toch denken dat jullie zoveel en zo hard werken, en dat wij in Zuid-Europa luilakken zijn die met hun 60ste al met pensioen gaan. Niet dus. Als ik geluk heb ga ik met 67 jaar met pensioen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het leven is hier ook duur en ik denk dat het voor veel mensen niet haalbaar is om minder uren te gaan werken. Jaloers op de vrije tijd van de Nederlanders, als je 40 uur werkt heb je ook alleen het weekend vrij en verder zijn/worden ook alle privileges afgenomen. Ik had een paar uur Bapo in het onderwijs maar heb deze terug gedraaid omdat het toch erg een sigaar uit eigen doos ging worden. Ben 54 en moet ook toch 68 werken. Volgens mij klopt het beeld wat jij hebt niet helemaal.

      Verwijderen
    2. Fijn dat je dit schrijft! Het helpt ons om onze blik te verbreden. Juist omdat jij vanuit jouw ervaring schrijft. Praktijk.

      Verwijderen
  3. Mijn man zegt altijd dat er twee soorten leugens zijn en de grootste daarvan zijn statistieken.
    Mijn man werkt heel veel uren. Standaard werkt hij zes dagen in de week en ook in de avonden werkt hij regelmatig. Soms zelfs zeven dagen in de week. Ik ben fulltime huisvrouw, dat scheelt, anders was het voor hem een stuk lastiger om vol te houden. Ik vind het niet altijd zo leuk dat hij zoveel werkt, maar er is helaas niet zoveel aan te doen, het is megadruk.
    Ik zou wel een baan willen hebben maar mijn gezondheid laat dat niet toe.
    Het valt me op dat mensen vaak heel verbaasd zijn als ze horen hoeveel mijn man werkt. Ik ken eigenlijk geen andere mensen wiens baan standaard 50 uur of meer in de week is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Yelena,
      Bedankt voor je bericht. Mijn man werkt ook 45 - 50 uur per week. Zelf werk ik 13 - 18 uur per week. Als de statistieken ons op 1 hoop gooien dan lijkt het samen heel weinig. Maar 50 uur is echt veel. Ik weet wat je bedoelt.

      Verwijderen