zaterdag 4 juli 2015

Geld op!

De grieken zijn bang dat het hen overkomt. Geld is op! Uit angst om niet bij hun geld te kunnen of dat het afgenomen wordt is er ze min of meer een bankrun ontstaan. Hierdoor raakt juist het geld op. Het gaat me er nu even niet om hoe ik dingen vindt gaan of wat ik van de politiek vindt. Ik denk dat wij net zo zouden reageren met dit soort vooruitzichten.
Je wilt toch je boodschappen kunnen betalen. Je wilt toch eten.
Een bankrun hoeven wij in Nederland niet 1, 2, 3 te verwachten.

Maar heb je wel eens overwogen dat er een flinke storing kan optreden? De oorzaak van die storing mag je zelf verzinnen, maar stel dat je langere tijd niet bij je geld kunt. Je kunt niet pinnen.
Heb jij wat geld in huis om in de eerste nood te voorzien?
Ik heb wel eens richtlijnen voorbij zien komen om 3 maandlonen of 3 jaarlonen in huis te hebben. Ik vind 3 maandlonen in huis eigenlijk al een beetje veel. Ik heb wel cash in huis voor het geval dat....
Ik ga hier zelf niet vertellen hoeveel cash ik in huis heb, dus ga dat jou ook niet vragen.

Afgelopen week zat ik in een wachtkamer en hadden we het er met elkaar ook over Griekenland. Toen bracht ik in dat ook hier het kan gebeuren dat je bijvoorbeeld 3 dagen niks kunt pinnen. Een vrouw opperde dat ze dáár nog nooit over had nagedacht: Iets extra in huis hebben voor het geval dat.....
Vandaar dat ik het hier maar eens opschrijf. Ze zal niet de enige zijn.
Heb jij contant geld in huis voor het geval dat?Zo heb ik ook waxinelichtjes in huis, opwindbare zaklampen ( geven slecht licht, maar zitten nooit zonder batterijen.), een pak drinkwater en een meestal volle regenton (handig als de grote boodschap niet weg wil). Ik heb ook een volle voorraadkast, maar dat is ook vanuit gemak en het inslaan van echte aanbiedingen (en een beetje een gewoonte van mijn moeder meegekregen?)
Wat zou jij nog aan dit lijstje toevoegen?

7 opmerkingen:

 1. Hoi,
  Petroleum en bioethanol om te koken en voor verwarming.
  Daar denk je nu niet aan maar het kan ook in de winter gebeuren.
  Een oud petroleumstelletje om op te koken.
  Gr

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In de meterkast liggen kaarsen en lucifers, opwindbare zaklampen en extra zekeringen.
  We hebben 2 regentonnen. Voorraad in de kast en groentevoorraad in de weckpotten. Het tuinseizoen is net weer begonnen dus de weckvoorraad moet weer aangevuld.
  Verder altijd houdbare producten en wc papier enzo op voorraad.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. EHBO kit regelmatig controleren, aanvullen, over data verwijderen. Pen, papier, extra medicatie (als er nieuwe gehaald wordt, stripje er bij en voor minimaal een week hebben liggen, dan als je dit hebt, als je nieuwe haalt, de "oude" voorraad vervangen door diegene die je gehaald hebt, zo kom je nooit zonder te zitten, mocht er ooit wat gebeuren)
  kopietjes van paspoorten tot verzekeringspapieren.
  Kaarsjes, lucifers, aanstekers, kompas, landkaart(en) fleecedekens, extra voer voor de beestenboel, voorraad eten (blik, die regelmatig vervangen wordt als er nieuw gehaald is) en drinken (vooral water) fluitje, bbq goedkoop met spullen die hier noodzakelijk voor zijn, zaklampen ook oplaadbaar per hand, een radio oplaadbaar per hand, naald en draad, hamertje, tangetje, schroevedraaiertje, ijzerdraad, touw, spelletjes voor de kinderen kleurtjes, papier om op te kleuren. gekleurde hesjes, contant geld ook.
  En we hebben een vaste plek afgesproken, mocht er ooit iets gebeuren, zodat je elkaar terug kan vinden mocht alles letterlijk uitvallen.
  Plus genoeg benzine in de (leen)auto (minimaal een kwart moet er in zitten, anders wordt ik er echt zenuwachtig van, kan ook zijn dat je in ene naar het zh zou moeten, dan wil je niet zonder staan, zeker niet zo afgelegen dorp als wij zitten met bijna geen ov)

  hmm gezien het zo te lezen, lijkt het meer op preppen als iets ander *kuch* *kuch*

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik moet dat eigenlijk echt eens gaan regelen. Maar ik heb zo vaak de neiging om contanten dan toch te gaan gebruiken...

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. beetje late reactie maar je mag per persoon zover ik weet niet meer dan zo'n 550 euro in huis hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van wie mag dat niet en hoe wordt dat geconteoleerd?

   Verwijderen
 6. Dit vond ik op internet:

  Er zijn geen wettelijke grenzen gesteld aan de hoeveelheid geld die u in huis mag hebben of bij zich mag dragen, alhoewel veel geld op zak niet altijd veilig is en in sommige omstandigheden tot verdenkingen kan leiden. In het grensverkeer zijn er wel beperkingen aan de hoeveelheid geld die u mag invoeren.

  Contant geld wordt ook meegeteld bij uw vermogen in box 3. Vanaf 1 januari 2010 geldt een vrijstelling voor contant geld en vergelijkbare vermogensrechten (zoals een chipkaart en cadeaubonnen) van € 500 per belastingplichtige (€ 1 000 voor partners).

  BeantwoordenVerwijderen