maandag 3 augustus 2015

Afscheid van mijn kippen nadert.

Onze 2 kippen gaan verhuizen. Ze zijn nu zo'n 1,5 jaar oud en beginnen weer wat meer lawaai te maken. Net als onze vorige 2 kippen. Die zijn enkele jaren oud geworden. Onze vorige 2 kippen hebben we toen met behulp van een vriend die dat wel kon, laten hemelen. Ze legden nog steeds prima en het waren leuke kippen. Ze zagen er nog steeds goed uit en toch zijn ze gaan hemelen. Waarom? Omdat ze meer en meer herrie begonnen te maken. We wonen wel in een gewoon rijtjeshuis. We hebben dus buren aan beide kanten. We wilden geen onnodige overlast (meer) veroorzaken.
Later hebben we nieuwe kippen genomen. Nu beginnen deze toch ook weer onrustiger te worden en meer herrie te maken. Manlief was het afgelopen half jaar thuis van zijn werk en hem was het al veel eerder opgevallen. Hij gaf al eerder aan dat de kippen beter weg konden. Van kippenhouders hoor je ook vaak dat ze de kippen na een jaar leggen ook weer vervangen voor nieuwe. Waar laten ze die kippen dan? Hoewel ik vrij nuchter ben, kan ik het niet om ze te laten hemelen. Ik beheers gewoon de techniek niet en vind het ook niet gepast om ze te laten hemelen alleen omdat ze herrie maken.

Zo'n twee weken geleden was ik met een vriendin in gesprek en ik vertelde dat zo. Krijg ik de volgende dag een berichtje; Als ik de kippen echt weg wilde doen dan wist zij wel een adresje. Aan het idee dat de kippen weg kunnen gaan moest ik wel even wennen. En af en toe ben ik nog aan het twijfelen. Dat adresje is een jong gezin verderop in de straat. Zij hebben een hoekhuis en zijn ook van plan de kippen af en toe los te laten lopen zoals wij dat ook deden.

Een hoekhuis geeft toch wat minder geluidsoverlast als je ze op een goede plek zet.  Ze zijn helemaal blij met het idee dat er kippen komen. Gistermiddag zijn ze even als hele gezin geweest om bij de kippen te komen kijken. Zo leuk om hun enthousiasme te zien!

Doe ik ze dan alleen maar weg wegens herrie?
Nee, er speelt wel meer mee.
Het hok wordt alweer slecht. De platen waar het dak van gemaakt is begon al weer flink af te bladderen en de dakbedekking is gaan bobbelen. De nieuwe eigenaren weten dit ook. Het moet overnieuw gebeitst. De kippen moeten toch 2x per dag gevoerd worden. We hopen toch straks eens wat vaker een weekendje weg te kunnen. Dan heb je toch nog altijd de zorg voor de hond en de kippen. Nu kunnen de kippen naar een mooi adres, dus nemen we die kans nu die er ligt. De hond blijft. Ze is een wat grotere hond en al 12 jaar. We zullen voor haar zorgen tot zij zelf stopt. Daarna komt er geen hond meer.

Het is dus vooral een praktische beslissing. Zal ik ze erg gaan missen? Geen getokkel meer op de achtergrond...Geen eitjes meer van eigen kippen....Geen verhalen meer kunnen vertellen op mijn werk over mijn kippen....

Wat zal ik gaan doen met het stukje tuin dat nu vrijkomt?

1 opmerking:

  1. Misschien een groentetuin van maken?

    Wat apart trouwens dat je kippen lawaaiig worden. Die van ons zijn ondertussen zo'n 6 jaar oud en ze leggen nog steeds prima. En ze zijn ook niet luidruchtig.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen