woensdag 19 augustus 2015

Wasmiddel. De witte was.

Het hangt buiten in het zonnetje te drogen; de witte en bonte was. Zeker nu ik de was buiten kan hangen maak ik voor de bonte was het wasmiddel zelf. Ik gebruik t al jaren en dat gaat goed.
 
Recept wasmiddel;
Hiervoor heb je nodig; Sunlight zeep of Marseille zeep en soda. Een lege fles van 2,5 liter vloeibaar wasmiddel. Scheutje schoonmaakazijn.
Rasp het hele blok zeep, dan heb je gelijk genoeg voor de volgende keren en hoef je niet weer te raspen. Bewaar de rest in een plastic bus. Het raspen is het meest bewerkelijke klusje.
Neem 40 gram geraspte zeep en smelt dit in een steelpannetje warm water op het vuur. Je hoeft t niet te koken. Laten smelten is genoeg. Voeg daarna 40 gram soda toe. Vul de fles voor een deel met water en een scheutje schoonmaakazijn. Giet het wasmiddelmengseltje erbij in de fles. Vul de fles aan tot deze vol is. Laat dit mengsel afkoelen. Af en toe omschudden of omroeren. Het mengsel wordt eenmaal afgekoeld een stuk dikker. Ik giet er een wasbolletje mee vol en doe die met de was in de trommel.

Voor enkele dubbeltjes heb je 2,5 liter vloeibaar wasmiddel! Scheelt in kosten en sjouwen. En een hoop lege flessen minder. De eerste keer dat je het zelf maakt voel je je een geitenwollensokkenmiep, maar bij de 2e of 3e keer is t net zo gewoon als naar de supermarkt gaan voor een nieuwe fles.
Wasverzachter is niet nodig bij dit wasmiddel. Ik durf niet te beweren dat dit middel vrij is van parfum, want ik weet niet wat er in de Sunlight zit, maar er zal heel wat minder in zitten dan in de gewone wasmiddelen. Probeer t maar. (Niemand die het ziet...;-))

Mijn ervaring is intussen wel dat ik dit middel niet fijn vind voor de witte was. Die vind ik snel grauw worden met dit middel. Voor de witte was gebruik ik dus gewoon waspoeder. Om de was witter te krijgen zijn er heel veel hulpmiddeltjes te koop. Ik heb er verschillende van geprobeerd, met wisselend resultaat. Zo heb ik van die shine en bright blauwe doekjes gebruikt. Die doe je bij de was en en komt er wit uit. Een beetje het effect van het bolletje blauw van vroeger. Toch vind ik er de was niet mooi wit van worden. Ook heb ik zakjes geprobeerd die je bij de was in kon doen. Of een schepje poeder met zuurstofbleekmiddel. Toch vond ik dat allemaal niet echt een groot succes. Een scheutje bleekwater in het wasmiddelbakje lijkt mij ook niet zo geweldig. Ik ben bang dat het bleekwater mijn was snel doet ...ja hoe heet dat... dat het sleets wordt en spontaan scheurt.
Mijn laatste ontdekking is het kunstgebittablet! Daar gooi ik er nu 2 van in de trommel en ik ben er heel tevreden over.
Doordat de was buiten droogt helpt ook.

Wat zijn jouw tips voor de was?

6 opmerkingen:

 1. Beste tip van mij kant is koop oude Miele voor nog geen 100 euro en zo was je zeker weer 10 jaar en kan vaak aangesloten worden worden op warm water kraan en zo heb je de zuinigste wasmachine die er is en hoef je geen eigen brouwsels te maken :) Heb het geprobeerd maar mis wat en heb ook vaak geen tijd om het te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor mij geen eigen gemaakt wasmiddel meer, kon er een monteur bij halen omdat alle sunlight in mijn afvoerslang was blijven plakken waardoor ik een verstopping kreeg.
  Zal ongetwijfeld een uitzondering zijn maar zo wordt goedkoop dan toch wel erg duur koop ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook door te lage temperatuur wassen gebeurt dit.

   Verwijderen
  2. ik was al jaren op lage temperaturen en nog nooit problemen gehad met verstoppingen, grappig die verschillende ervaringen. wel draai ik eens per maand de machine op 95 graden.

   Verwijderen
 3. Vaste momenten inplannen waarop je de was doet is mijn belangrijkste tip.

  Ik vind die blokken sunlight zeep mooi om te zien. Een beetje nostalgisch!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik maak al een paar jaar mijn wasmiddel van sunlight zeep. Ik breng 2,5 ltr water aan de kook en ondertussen rasp ik 70 gram zeep, wat ik in een emmer doe. Giet het kokende water erop even roeren tot de zeep gesmolten is en dan nog 2,5 ltr warm water uit de kraan erbij. Af laten koelen en klaar is de zeep. Deze gebruik ik voor alle was, alleen als ik witte was heb doe ik soda bovenin het zeepbakje. Voor wasverzachter een scheutje azijn en je hebt heerlijke frisse was. Ik was normaal op 40 graden en ongeveer 1x per maand op 95 graden. Dit bevalt mij prima.

  gr. Janny

  BeantwoordenVerwijderen