donderdag 15 oktober 2015

De wasdroger.

Onze wasdroger doet het niet meer. Hij draait niet meer. Ik heb een vermoeden dat tijdens de verbouwing van de badkamer de aandrijfriem losgeschoten of geknapt is. De wasdroger en de wasmachine zijn toen een aantal keren verplaatst. Ik gebruik de wasdroger niet zo heel vaak, maar nu die stuk is mis ik m soms toch wel. Die badkamer is al lang geleden (vorig jaar) verbouwd en de droger draait al heel lang niet meer. Maar om de droger opnieuw uit de badkamer te krijgen heb ik sterke kerels nodig en met de blessure van manlief gaat dat gewoon nog niet. Natuurlijk kan ik een reparatiedienst bellen en laten komen. Dat is meestal een prijzig verhaal en dat is de machine niet meer waard. Zelf repareren was dan nog wel een optie geweest.

Deze week kwamen er folders in de bus dat het deze maand campagneweken zijn om die energievreters de deur uit te doen. Vorig jaar hebben ze zich gericht op oude koelers en vriezers. Dit jaar op de drogers. In een van de folders stond een warmtepompdroger. Dat zou veel goedkoper in het gebruik zijn dan een condensdroger. Al helemaal als je een oude droger hebt.
Het verschil in gebruik en de terugverdientijd van een nieuw apparaat kun je laten berekenen op www.energievreter.nl Ik was zelf ook wel benieuwd naar het verschil. Ik heb dus de info die ik had van mijn oude droger opgezocht. Blijkt dat ding gekocht te zijn op 3 oktober 1996! Nu 19 jaar oud dus. De prijs was nog in guldens. Een verbruikscijfer werd toen nog helemaal niet genoemd. Was niet belangrijk. Dus mijn eigen vergelijking op die site gaat niet eens op, want toen hadden ze nog geen A tm G labels voor verbruik.

Een droger van 19 jaar oud gaan we toch maar niet meer repareren. Er komt dan toch maar een andere. Eerst wilde ik er niet aan. Zo'n stroomvreter in huis. Maar steeds vaker merkte ik dat ik m miste; voor het drogen van de dekbedden, buiten aan de lijn drogen ze op als planken. In de droger blijven ze luchtiger en soepeler. De corduroy broeken en badstof ochtendjassen. Ja de badstof handdoeken blijven natuurlijk dan ook zachter, maar die doe ik niet steeds in de droger. Ook straks niet als we een warmtepompdroger hebben gekocht.

We hebben ons oog laten vallen op een BEKO DS7333RXO.
DS7333RXO
Dit is een A+ machine. Ik ben benieuwd hoe die gaat bevallen. We konden m vanmorgen al laten komen, maar er moest eerst geld van de spaarrekening naar de betaalrekening overgeboekt worden. Dus komt de droger maandagmorgen.

Heb jij een droger en hoe oud is die? Doe je er veel mee? Wie heeft een warmtepompdroger en kan mij vertellen of het echt zo veel scheelt?

9 opmerkingen:

 1. Ik ben benieuwd, wij zijn ook van plan een andere droger te kopen maar weten nog net welke! Laat je weten hoe hij bevalt? Is het een condensdroger?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo, deze droger is een warmtepompdroger. Schijnt zuiniger in het gebruik dan een condensdroger.

   Verwijderen
  2. Dus je hebt dan wel een afvoer naar buiten nodig?

   Verwijderen
  3. Hoeft niet, condensdroger zegt iets over waar het vocht wordt weggevoerd: met een slang direkt in een afvoerputje of in de opvangbak in de machine maar dan moet je die telkens legen. Ik heb ook een warmtepompdroger. Inmiddels ook al 2 jaar. Heb het verbruik niet vergeleken met mijn vorige condensdroger. Nu gebruik ik hem vaker omdat het nu ook makkelijker kan met de diverse programma,s voor oa krimpgevoelige stoffen. Dat was 20 jaar geleden niet met de machine waar ik toen voor koos.

   Verwijderen
 2. Onze droger is inmiddels 8 jaar oud. Vaak gebruiken wij hem niet, maar als de kinderen ziek zijn en er veel beddengoed gewassen en gedroogd moet worden is het fijn dat we de was in de droger kunnen doen. Ook de voering van hondenmand gaat in de wintermaanden in de droger, deze is te dik om aan de lucht te drogen en gaat anders na 3 dagen heel zuur ruiken. Toen de kinderen nog baby waren stond hij dagelijks te draaien.

  Heel veel plezier met jullie nieuwe droger!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Verbruik zal je toch zelf moeten meten, er wordt teveel gesjoemeld met die zuinige labels en zo blijkt nog wel eens dat oud apparaat best zuinig is.

  Hier geen droger,redden het ook wel zonder met gezin van 6.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke link zeg! Dat lijkt me leuk om eens te doen.

  Wij hebben een droger, waarvan ik me eigenlijk niet goed kan herinneren hoe lang we hem hebben. Dat zal dus best lang zijn.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook wij hebben vorig jaar een nieuwe wasdroger gekocht. Het is een Beko DPU8380X geworden en het is een A++. Hij bevalt erg goed. Een warmtepompdroger werkt net een koelkast alleen dan krijg je warme lucht. Mijn man heeft de slang gewoon in de afvoer gedaan, nu hoef ik niet iedere keer de waterbak te legen. Ik heb niet bijgehouden wat hij verbruikt, maar we kregen 16 euro terug en hebben anders niets veranderd in huis. Heel veel plezier met je nieuwe droger!

  gr. Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Duidelijk verhaal. Staat veel goede informatie in, top! Ik wil je natuurlijk ook veel plezier wensen met je nieuwe droger. Ik ga ik binnenkort zelf ook een kopen en ben dus op zoek naar informatie. Hier ga ik zeker wat aan hebben. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen