maandag 26 oktober 2015

Pas op! Laat je zoetje geen zoutje zijn!

Gekke kop misschien. Maar ik hou m toch zo. Zelf doe ik geen suiker meer in de thee of koffie. Manlief  nog wel. We hadden een tijdje zoetjes maar die blijken schadelijker te zijn dan de suiker zelf, volgens verschillende bronnen. Dus toen maar weer terug naar de suikerklontjes. Maar mede door de knieblessure is manlief minder mobiel dus dikker geworden. Ik ben nog even mobiel maar ondertussen ook zo'n 10 kilo te zwaar. En 10 kilo, dat is veel. Als ik de goeie kleren aan heb, zie je het niet echt heel erg, maar 10 kilo is toch 2 grote zakken aardappelen die ik op m'n heupen heb zitten. En als je boodschappen hebt gedaan zijn die aardappelen het eerste wat je neerlegt omdat t zo zwaar is. Nou deze 10 kilo zit vast. Té vast. En die doen toch een aanslag op bijvoorbeeld je knieën.

Alle beetjes schijnen te helpen, dus gaan de suikerkontjes toch weer in de ban. Elk suikerklontje in je koffie is toch weer 20 calorieën. Zul je zo'n stuk of 7 bakken koffie per dag drinken. En in elke beker 2 klontjes suiker...Tel maar uit. Scheelt al gauw 3 sneden brood.

 Ik wilde wel per sé zoetjes met of van Stevia. Ik heb ooit eens ontdekt dat er zoetjes zijn met wat (lees een heel klein beetje) stevia en de rest toch andere zoetstoffen. Ik ben dus op de kleine lettertjes gaan letten. Vandaag bij t boodschappen doen ook weer even goed gekeken.

Daar zag ik iets heel geks!
Kijk eerst maar mee, misschien zie jij t ook. Ik hoop dat de foto duidelijk genoeg is om de kleine lettertjes te lezen.

Kijk eens naar het zoutgehalte van de zoetjes!
De meest linkse heeft per 100 gram een zoutgehalte van 42 gram! 

Hele grammen! En nee, het is geen drukfout, want ook op de andere producten van dit merk hebben hetzelfde hoge zoutgehalte.
Ik vind dat wel even schrikken.
De andere zoetjes moet je dan ook beoordelen per 100 gram. En natuurlijk doe je geen 100 gram zoetjes in je koffie.
Doe je een zoetje in je koffie om op de kleintjes te letten, doe je er een bak zout in. 42 gram van de 100 is bijna het halve zoetje, als je het omrekent naar per stuk.

En hoe vaak is t niet zo dat mensen met min of meer overgewicht ook een min of meer hogere bloeddruk hebben en hun zout moeten beperken? Kook je zoutloze piepers, blijk je zout in je koffie te gooien!

Die linker is van Natrena, die middelste is van Canderel en de rechter het huismerk van de Jumbo.
IK heb getwijfeld of ik wel of niet de merken bij name zou noemen, maar het gaat hier wel om grote namen, van veel gebruikte zoetjes. Hoeveel mensen zullen ze gebruiken?
Kijk dus goed wat je in je koffie of thee doet.

Lees die kleine lettertjes zo af en toe ook. Ben jij wel eens iets belangrijks tegen gekomen door de kleine lettertjes op de verpakkingen te lezen? Laat weten wat jij tegen bent gekomen.
Heb ik het helemaal bij het verkeerde eind doordat ik ergens een denkfout maak, laat t me dan weten.

Ik zet dit bericht ook op mijn facebook. Deel t gerust. Krijgen we toch met z'n allen weer n snufje minder zout binnen.
7 opmerkingen:

 1. Goeie actie! Dankjewel. vrgr. Marry

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed opgemerkt! Wij gebruiken beide geen suiker/zoetjes. Koffie drinken we alleen met een beetje melk.
  Soms moet je zo goed opletten wat je koopt, er zit zoveel troep in....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een ophef, het is al met al een minimale hoeveelheid natrium die je binnen krijgt per portie.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In de natuurwinkels kun je stevia plantjes kopen, dan kun je een blaadje in je thee doen om te zoeten of druppels uit het blad voor in de koffie, misschien een idee? Ook hebben ze het puur natuur stevia in een flesje.

  Al die toevoegingen in het eten zijn bizar, zo staat er regelmati gzonder suiker op de voorkant, maar de achterkant van de verpakking stikt van de kunstmatige zoetstoffen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb zoetjes van de AH. Ik zal eens gaan kijken of daar soms ook zout in zit zeg! Daar had ik nooit aan gedacht.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik heb ooit vloeibare stevia gekocht. Ik lust het niet er zit een irritante dropachtige smaak aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Toch gaan afkicken van de zoetjes en suiker?? Het schijnt dat als je een paar dagen doorzet je al een heel eind bent. Bijkomend voordeel is dat je door geen zoete koffie te drinken ook gelijk geen trek in zoet opwekt. Zo werkt het bij mij tenminste wel, als ik wat zoets neem, bv chocomelk, dan krijg ik daarna weer zin in zoet.
  Ik ben ook net tien kilo afgevallen ongeveer, het scheelt wel heel veel in fitheid vind ik. Succes!!! Anne

  BeantwoordenVerwijderen