maandag 26 oktober 2015

Weinig te oogsten dit jaar.

Was ik vorige jaren zo enthousiast aan het oogsten en verwerken, dit jaar ligt dat bijna allemaal stil.
De radijsjes hebben het weer niet gedaan. De aalbessen uit eigen tuin waren erg klein en al gepikt door de vogels voor ik er erg in had. De bak met aalbessen die ik kreeg uit t wild waren veel groter en beter van smaak. Natuurlijk zou ik ook daarheen kunnen gaan om daar ook te plukken. Ware het niet dat dit 18 km verderop ligt. Niet erg bemoedigend.
Wel hingen er heel veel druiven aan de struik. Klein en donker. Die heb ik geprobeerd te verwerken tot druivenjam. Ik denk dat t druivengelei is geworden. Het ziet er ook na t afkoelen, wat dunnetjes uit. Nou ja. lekker in de yoghurt dan maar. Ik heb 5 kleine potjes.

Het appelboompje dat we hadden meegenomen van het andere huis, daarvan weet ik niet meer welk ras t is. Daar zaten ook een paar beste appels aan. Wel 6! Die zijn samen met de  enkele appels van het andere boompje verwerkt tot appelmoes. Erg lekker geworden! Maar erg veel is het niet.

Gisteren kreeg ik in de kerk een zakje met Goudreinetten. Die wil ik bewaren om er over 2 weken appeltaart van te maken. Manlief is dan jarig.

Zou het minder animo om te oogsten komen doordat ik nu meer uren werk? Ik heb sinds maart een contract van 13 - 18 uur per week, maar zit gemiddeld nog steeds boven mijn maximum uren. En al die uren zijn vaak versnipperd. Hierdoor ben ik vaak meer met mijn werk bezig thuis dan bij werkdagen van 8 uur. Nou ja, dan komt het oogsten en verwerken volgend jaar misschien wel weer.

Zaterdag zijn we in de buurtmoestuin druk bezig geweest met het poten van de eerste bomen; notarisappel, stoofpeer, peer, abrikoos. En wat kleine fruitstruiken. Ik hoop dat alles goed aanslaat.
We delen de tuin met 7 gezinnen. Het werk, de kosten en de opbrengst worden zoveel mogelijk gedeeld. Kennis hebben we er allemáál weinig van. Dat merkten we wel met t poten van de bomen; moeten ze nou hier of daar? Of toch hier? Bij elkaar of juist niet?

Hier wordt de laatste hand gelegd aan het poten van een walnotenboom. Dit is een soort die niet zo groot schijnt te worden. Wanneer zullen we de eerste walnoten kunnen oogsten? En de abrikoos? Hoe houdt die zich? Is die een beetje vorstbestendig?

3 opmerkingen:

 1. Klinkt gezellig, zo'n gezamenlijke moestuin. Wat vervelend dat je uren zo "raar" verdeeld worden. Dan hou je inderdaad alsnog weinig tijd over om dingen te doen. Jammer ook van de oogst, volgend jaar beter!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk een moestuin gezamenlijk. Weet je ook welke walnotenboom het is? Groetjes Anne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Anne,
   Het duurde even voor ik kon weten welke walnotenboom we hebben. Gisteren kreeg ik die informatie. Het is de Walnoot Bella Maria 8 - 9 m. volgens de bestellijst.Nu kunnen we gaan googlen op dit ras.( Heb ik ook nog niet gedaan.)
   Groet, Hannie

   Verwijderen