maandag 7 december 2015

De zorgverzekering en mijn ziekenhuis.

De nieuwe zorgpolis is al een tijdje binnen. We kunnen dus gaan bekijken wat er tussen de oude en nieuwe voorwaarden veranderd is. Ik heb al gezien dat in de nieuwe polis de steunzolen van manlief 30,- minder vergoedt gaat worden. Die zijn al wel 1,5 jaar oud en manlief had t er al over dat hij nieuwe moet. Dit hebben we dus nog gauw geregeld vóór de jaarwisseling. Ook zijn de eisen voor de maker strenger geworden, maar dat zit in ons geval wel goed.

Omdat zoon een budgetpolis bleek te hebben en dit jaar beter niet in ons ziekenhuis kan komen, keek ik ook daar naar bij het vergelijken.

Blijkt ons ziekenhuis nog geen contract te hebben met onze zorgverzekeraar! Die zorgverzekeraar is toch geen kleintje. Voor 2016 hebben ze nog geen contract.
Later hoorde ik op de radio dat de helft van de ziekenhuizen nog geen contract hebben.
Als ons ziekenhuis geen overeenkomst krijgt met onze zorgverzekeraar, dan heeft dat grote gevolgen voor ons. Als er nu een MRI of rontgenfoto gemaakt moet worden, dan stappen we even op de fiets. In  nog geen 10 minuten zijn we er en hebben we onze fiets al gestald.
Als we verder weg moeten, dan is dit toch al gauw 15-20 km verderop. Minstens. Dus niks meer op de fiets. Met de auto of openbaar vervoer. Dan ben je dus niet even een foto maken, maar gelijk een halve dag kwijt.
Wil ik de foto toch hier in de stad maken, dan betaal ik 20- 25 % hiervan zelf. Zou dit de zorg nu ook goedkoper maken?  Het wordt voor de burger in ieder geval duurder en ingewikkelder. Voor de werkgevers trouwens ook, zij zijn hun werknemer langer kwijt.

Ik hoop dat ze er snel uit komen. Liefst nog deze week. Want wij moeten onze zorgverzekering voor de jaarwisseling op orde hebben. Zo staat dat in de wet. Voor 31 december opzeggen. Je kunt nog wel tot 31 januari bij een nieuwe zorgverzekeraar aanmelden. De marktwerking moet ons keuze mogelijkheid bieden, maar moeten de voorwaarden wel helder zijn en niet na de keuzedatum nog veranderd worden.

Heb jij al een keuze kunnen maken?

5 opmerkingen:

 1. Ik heb nog niks gehoord van onze zorgverzekering (Zilv.Kruis Achmea) maar de geruchten gaan dat deze ook nog geen contract heeft afgesloten met de 2 dichtstbijzijnde ziekenhuizen. Mocht dat voor 21 december niet geregeld zijn stappen we in ieder geval over ( het overstappen houden we nu nog in beraad). Ik ben principieel tegenstander van budgetpolissen: in mijn omgeving al 3 jonge mensen daardoor in de problemen zien komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Niet alleen de reiskosten, ook de parkeertarieven zijn een flinke kostenpost bij een verder gelegen ziekenhuis. WMT

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij zijn alweer overgestapt qua zorgverzekering. Onze oude zorgverzekering steeg enorm in prijs, maar waarom is de vraag, verder bleef alles hetzelfde.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nee, maar ik vind een contract met het dichtstbijzijnde ziekenhuis inderdaad wel een pré!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. We gaan niet overstappen maar wel wat dingetjes veranderen ivm met aankomende ortho-kosten

  BeantwoordenVerwijderen