maandag 28 december 2015

Hoestje.

Ik heb al een paar dagen de griep. Kerst of geen kerst. Griep. Geen verkoudheid denk ik want ik kan nog gewoon door mijn neus ademen, zelfs als ik in bed lig. Ik weet niet of dit de maatstaf is, maar voor mij voelt dat heel anders. Wel of niet door je neus kunnen ademen.
Hoesten, schor, koorts, veel slapen. Overdag dan, want snachts doe ik juist geen oog  dicht door het hoesten. Heb ondertussen al een halve pot acaciahoning opgelepeld.

Ik had nog hoesttabletjes in huis met broomhexinehydrochloride. Ik merkte dat vooral smorgens tijdens het hoesten mijn longen schoonmaak hielden. (Wat zeg ik dat netjes he, mijn longen hielden een schoonmaak)
Ik denk er goed aan te doen om deze tabletjes te nemen. Deze zouden helpen om het slijm losser te maken. In de avonden en vooral snachts begon ik daar dan toch weer aan t twijfelen. Heb ik wel het goede middel? Het lijkt toch niet te werken.
Je hebt heel veel verschillende soorten hoest. Er is één soort hoest waarvan ik weet dat ik die niet heb, dat is de rokershoest. Maar welke hoest heb ik nou? Een vastzittende hoest? Een droge hoest? een Prikkelhoest?

Door de dag heen is dat verschillend. En snachts houdt het hoesten me wakker. Heb ik toch maar eens gekeken op de site van www.thuisarts.nl
Dit is een site waarvan mijn huisartsassistente heeft gezegd  dat ik er t beste kan kijken bij gezondheidsvragen.De informatie over in dit geval, hoesten, is zo duidelijk, kort en bondig dat ik haast de neiging heb om het te copiëren en hier bij te zetten. Maar dat lijkt me niet zinvol. Kijk er zelf maar eens.

Voor mij heb ik er uit gehaald dat de tabletjes waarschijnlijk niet zullen helpen. Gewoon af en toe een dropje of lepeltje honing en een heleboel geduld, dan gaat het vanzelf wel over. Met een week of 3 zal het hoesten wel over zijn. En om zo goed mogelijk te slapen een beker warme melk. Dat is ook door mij met succes beproefd.

Ik had nog niet veel over griep gehoord en ik ben er dit seizoen al door geveld. Vorig jaar hoorde ik er veel over en heeft de epidemie 21 weken geduurd. Toen fietste ik er fluitend langs. Mensen zeggen al snel het is zo donker en nat weer, daardoor krijgen zoveel mensen de griep. Het moet maar goed gaan vriezen, dat is gezond weer. De kranten zeggen juist dat er nu heel weinig griep is omdat het griepvirus vooral goed gedijt bij droog vorstweer.

Is er bij jou in de omgeving al griep gemeld? Wat zijn jouw huismiddeltjes bij de griep en verkoudheid?
4 opmerkingen:

 1. Mijn kleinzoontje heeft het 4 dagen flink gehad, daarna nog een paar dagen snotteren en toen was het leed gelukkig geleden.
  Volgens mij helpen al die lapmiddeltjes helemaal niet tegen het hoesten. Wat je zegt, zo nu en dan een dropje/zuigtabletje/Anta-flu (heb je ook suikervrij), om je keel nat te houden en flink drinken. Ik zou zelf geen melk nemen, want melkproducten wekken slijm op en dan ga je juist nog harder van hoesten (ik ben verder niet anti-melk hoor).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog geen griep gelukkig. En ik heb het verder ook nog niet om me heen gehoord. Hopelijk komt de griep ook niet langs.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. de site is wel handig voor de algemene dingen. En vaak is uitzieken en wachten de beste behandeling.

  Zelf kamp ik al weken met een virus in ogen en later ook keel. Droge mond, geen smaak en op diverse plaatsen is gezicht opgezet en pijnlijk ook de klieren. Volgens oogarts kan het nog wel 3-5 weken duren voor alles echt over gaat. Ik hoest maar niet zo erg, veel snuiten en slijm in keel. Toevallig ga ik morgen naar KNO arts (voor o.a. snurken) en hoop dat hij ook nog goed in mond en keel kijk en tips geeft of andere aanpak voorstelt want dit ben ik een beetje zat. Vooral niet goed ruiken en iets proeven is vervelend.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier heeft dochter de griep gehad, ook met Kerst :(. Het heerst wel idd, op de peuterspeelzaal van zoon vielen ze net voor de vakantie met bosjes. De laatste dag kon ik zoon ook op gaan halen.
  Wat ik van de apotheker hoorde waar ik heb gewerkt, is dat griep gedijt met koud weer omdat we dan met z'n allen op een kluitje binnen zitten, bij de kachel en er weinig gelucht word in de winter.... Daardoor krijgt het virus alle gelegenheid om zich te verspreiden.

  In ieder geval heel veel beterschap. Ik hoop dat je snel bent opgeknapt!

  BeantwoordenVerwijderen