woensdag 6 januari 2016

Op zoek naar woonruimte. Wat kun je aan woonlasten verwachten?

Dochter en haar vriend zijn zo goed als klaar met hun studie. Vriend had al werk voor het afronden van de studie in Amsterdam. Dochter loopt nu nog stage in Bratislava. Na haar stage moet ze nog heel even en kan ook voor haar het solliciteren beginnen. Door haar studie (IBIO) verwacht ze werk te gaan vinden in Den Haag. Daar of in Amsterdam moet dus woonruimte gevonden worden. Beide steden zijn duur. Ze hebben nu nog het plan om voor een van beide steden te gaan, niet om ergens halfweg te gaan zitten. Dan moeten ze allebei reizen.
Kopen gaat nog niet lukken want ze hebben geen eigen spaargeld. Dochter heeft daarentegen ook geen studieschuld opgebouwd!
Om te huren in de sociale sector, dan moet je daar minstens een jaar of 7 wachten om ergens voor in aanmerking te komen.
Dan ben je min of meer aangewezen op huren in de vrije sector. Kassa! Dan zit je op minstens 700,- huur. Maar in Amsterdam zijn huren van 1000,- gewoner. Daar komen alle andere kosten nog bovenop.

Dochter vroeg zich af hoeveel dat ongeveer is.
Nou dochter, hier heb je een greep van de kosten. Onze kosten, want veel kosten kun je beinvloeden in je gedrag.

Per maand;
Gas en licht; 143,-
totaal pakket verzekeringen; 94,- (is wel incl auto en koophuisverzekering)
waterschapslasten 35,-
internet, tv en vaste telefoon 65,-
gemeentebelasting 55,- (hond, huisvuil)
Dit is een lijstje van evengauw. Ik zal vast wel wat vergeten zijn.

Daarnaast nog je mobiele telefoonabb. zorgverzekering,
Wij hebben ook nog enkele andere vaste lasten per maand, maar die zul jij niet nog niet zo snel hebben; Wegenbelasting 43,- , pensioenspaarplannen.

Dochter kijkt natuurlijk vaak op de bekende sites van Jaap en Funda voor woonruimte. Heeft iemand nog tips waar ze ook goed kan zoeken naar woonruimte?1 opmerking:

  1. Geen tip, onze zoon is ook op zoek naar woonruimte als net afgestudeerde. (Ook in Amsterdam)

    BeantwoordenVerwijderen