02 januari 2016

Van gratis plastic tasjes naar misschientje.

Per januari zijn de gratis plastic tasjes in de ban. Dan mag het niet meer. In heel Europa niet. Voor mijn gevoel valt het zwerfafval door gratis tasjes hier in Nederland wel mee. In bijvoorbeeld Italie was dit veel zichtbaarder en lag het werkelijk overal. (Achter de toeristengebieden, niet erin. Dat werd wel geveegd.)
Toch denk ik dat het een goede zaak is. We werden er ook wel erg makkelijk door. En hoeveel tasjes verdwijnen er thuis rechtstreeks in de prullenbak? Dan wordt het geen zwerfafval, maar maakt wel veel afval.

Heb je nog een bundeltje gratis gekregen tasjes liggen?  Bewaar ze, vanaf nu krijg je ze niet meer. Ze zijn zo handig voor van alles en nog wat.
Hoeveel actiontasjes zullen er in de loop der jaren bij de mensen thuis als pedaalemmerzak zijn gebruikt? Of om je schoenen heen in je koffer of sporttas? Die tasjes nu dus maar niet meer wegdoen als pedaalemmerzakje?
Wat ik nog wel eens doe is de oude broodzak gebruiken als mini-vuilniszakje.

Ik heb lang geleden van mijn moeder eens een stoffen opvouwtasje gekregen. Die bungelt nou aan mijn tas.  Zo af en toe heb ik meer boodschappen dan ik verwachtte te halen. Dan komt dat ding goed van pas.
In de winkels zijn ze in heel veel varianten te koop. Ik noem het een "misschientje" Ik meen me te herinneren dat dit een begrip vanuit de oostbloklanden van toen is. Misschien komt men onderweg wel boodschappen tegen die dan (even) te koop zijn. Natuurlijk, een stevige gekochte plastic boodschappentas kan hier ook voor gebruikt worden.

Heb jij al een stoffen tas als alternatief voor de plastic tasjes?


9 opmerkingen:

  1. hier kun je nog lastic tasjes krijgen, aar je moet er iets voor betalen. Dus of een doos(ook niet overall) of een krat of tas meenemen. En anders laad ik het uit de kar in de auto, want ik vergeet nog al eens mijn tassen.
    groet, Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik heb een opvouwbaar rugtasje in mijn fietstas. Heb ik toch een keer iets te veel boodschappen voor in mijn grote fietstassen dan kan ik een kleinigheid in deze tas kwijt. Ik hang hem aan mijn rug of aan mijn fietsbel en zo kom ik vaak wel thuis.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voor de boodschappen komt het wel goed. Dan neem ik een krat mee of pak een doos in de winkel.
    Voor kledingwinkels vind ik het veel vervelender. Even ergens binnenlopen en onverwacht iets leuks zien, wordt nu toch anders. Je kunt niet met een nieuwe blouse of jas onder je armen weg lopen. Betalen voor een tasje bij een duurdere aankoop, weiger ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Altijd een stoffen tas mee, zo zonde al dat plastic. Denk even verder ivm al dat afval.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. voor mij veranderd er niet veel. Ik heb altijd al een misschientje in mijn tas en jaszak zitten. Plastic tasjes kwamen bij mij al niet in huis.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb al jaren een stoffen boodschappen tas in mijn handtas en ook een paar grote extra tassen standaard in mijn fietstassen, ben dus altijd goed voorbereid voor het geval ik onverwacht een tas nodig heb, plastic tasjes gebruik ik zelden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb altijd wel een tasje bij me, dus het gaat helemaal goed komen. Het is een goede zaak dat de gratis plastic tasjes verleden tijd zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ja, ik heb van die nylon tasjes in mijn schoudertas zitten, zodat ik die kan gebruiken in plaats van gratis plastic tasjes.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  9. jazeker een mooie jute tas bekleed met een mooi stofje en ik ben klaar

    BeantwoordenVerwijderen