donderdag 4 februari 2016

Oude vakdiploma's; Vakbekwaamheid Cafebedrijf.

Ik heb m even van stal gehaald. Ik moest wel even zoeken maar heb m gevonden. Mijn map met daarin alle oude diploma's en schoolrapporten.

Gisteren op de vergadering werd een collega gefeliciteerd met het behalen van het diploma sociale hygiene voor horeca. Dit heb je nodig als je ergens werkt waar drank geschonken wordt.
Ik heb haar ook gefeliciteerd. Daarna ben ik onhandig bezig geweest. Ik vroeg haar of zij wist of je dit diploma ook nodig zou hebben naast het diploma vakbekwaamheid cafebedrijf. Dat was nog niet zo heel erg, maar door mijn vraag werd de aandacht van het team gelijk verlegd. Hé heb jij cafebedrijf?! Hoe dat zo? Hoe kom jij er aan?
Achteraf gezien vond ik het voor haar vervelend; Staat ze eerst in de schijnwerpers wegens het slagen en gelijk sta ik daar tussen....Sorry collega, was niet mijn opzet. Ze zal het hier niet lezen denk ik, en ik heb geen idee wanneer ik haar spreek. Moet ik dit dan ter sprake brengen? Heeft zij dit ook zo ervaren of denk ik dat zij dit ervaren heeft?

Ik heb geen antwoord gekregen op mijn vraag. Logisch, want de vergadering moest ook beginnen.  Ik had het haar helemaal niet moeten en hoeven vragen. Google weet alles te vinden. Sociale hygiene zit bij vakbekwaamheid cafebedrijf in, heb ik gelezen. Ik heb ooit eens gehoord dat dit toen veranderd is naar apart. Maar misschien kan het apart. Is sociale hygiene een onderdeel dat zelfstandig en los geleerd kan worden.


Wat ik nog niet heb kunnen achterhalen is of dit diploma nog steeds geldig is. Is zoiets levenslang geldig? Ik heb het in mei 1983 gehaald. Ik was toen 18. Nu inmiddels 51. Ik heb eigenlijk niets met het diploma gedaan. Kort daarna ben ik van werksector veranderd. Zou het ooit van pas kunnen komen in het verzorgingshuis waar ik nu als medewerkster welzijn en activering werk?


3 opmerkingen:

 1. Is nog steeds geldig, ik vond ook onderstaande vragen,en antwoorden.

  Als Horecaondernemer/bedrijfsleider ben ik in het bezit van het Diploma Cafébedrijf inclusief Sociale Hygiëne. Als ik nu zelf niet aanwezig ben in de zaak moet mijn personeel dan ook aan deze eis voldoen?
  Ja. Gedurende de openingsuren van een Horecabedrijf waar alcoholhoudende dranken geschonken en/of verkocht worden, moet altijd minstens één persoon aanwezig zijn die in het bezit is van de Verklaring Sociale Hygiëne.

  Als je een eigen Horecabedrijf wilt starten, aan welke eisen moet je dan voldoen en welke diploma's heb je daarvoor nodig?
  Wanneer je een eigen zaak in de Horeca wilt starten, moet je voldoen aan de drank- en Horecawet. De Drank- en Horecawet stelt dat wanneer je alcohol schenkt, je een Drank- en Horecavergunning nodig hebt. Daarvoor moet je minimaal in het bezit zijn van de Verklaring Sociale Hygiëne. Het Diploma Cafébedrijf is beter, omdat je dan je vakdiploma hebt en je eerder financiële steun krijgt van banken en brouwerijen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @anoniem, ik heb in de jaren 90 mijn cafebedrijf gehaald, en moest daarna nog een keer op voor sociale hygiene.. Oh ja, en dan vergeet ik nog mijn ondernemersdiploma..Bij mijn weten is sociale hygiene genoeg om een cafe te openen...

  Persoonlijk vindt ik het een slechte zaak, een heleboel vakinhoudelijke kennis gaat verloren.. (vraag een gup van 25 maar eens hoe een destileerproces er uitziet of vraag naar wijnkennis, en dan het verschil tussen droge en zoete wijn.. ;-) Mijn Diploma is inderdaad ook nog steeds geldig en mijn sociale hygiene ook..

  Verder was ik als vrijwilliger actief bij dorpsfeesten.. Ik had alle diploma´s om de vergunning op mijn naam te krijgen, en wat schetst mijn verbazing.. Andere vrijwilligers mogen achter de bar na een cursus verantwoord omgaan van slechts 2,5 uur... Tja...

  @dubbelop, beide opleidingen zijn losgekoppeld.. Bij uitzondering doet iemand nog Cafebedrijf, maar de meesten stellen zich met sociale hygiene tevreden.. Is een cursus van boek onder je kussen, een DVD kijken en examen doen... Waar zijn toch die goede oude tijden...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou het gewoon eventjes aan je collega vragen hoe zij het ervaarde.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen