donderdag 10 maart 2016

De belastingaangifte, nu op een website.De bekende blauwe enveloppe.
Zoals het er nu naar uit ziet gaat deze op termijn verdwijnen. Hele volksstammen moeten en zullen over naar digitaal. Ik heb nog wel belastingaangifte gedaan op papier. Al snel stapte ik over naar digitaal, omdat ik al tijdens de aangifte kon zien wat ik "veroorzaakte" tijdens het invullen. Ook kon je al snel zien of en wat je terug kreeg.

Tot voor kort kon je het aangifteformulier downloaden. Dan was je even online en kon je offline urenlang puzzelen en uitvogelen met je aangifte. Pas als ik uitgepuzzeld was kwam ik weer even online om de aangifte op te sturen. Dat was wel fijn, want vaak vulde ik dingen in, en liet het er even op staan om te bedenken of ik het goed gedaan had, en of er nog iets bij moest. Geen aftrekposten vergeten? Pas als ik zeker was van de zaak stuurde ik het op.

Sinds dit jaar is dat helemaal anders. Nu ga je naar een website. Op die website kan ik ook urenlang puzzelen als ik dat zou willen, maar ben ik wel al die tijd online. Hou ik al die tijd 1 van de 40.000 plekjes bezet. Vandaag is het donderdag. Was ik de hele dag vrij van mijn werk. Een mooie dag om de belastingaangifte in te vullen. Afgelopen zaterdag was het te druk op de site. Konden we er niet in.
Het is nog wel zo dat ik halverwege kan stoppen, of het nog niet gelijk hoef in te sturen. Zoals nu heb ik mijn aangifte helemaal ingevuld, opgeslagen en nog niet opgestuurd. Stel dat ik nog iets ontdek dat er bij kan...


Hoe bevalt  jou de belastingwebsite?

5 opmerkingen:

 1. Prima! Ik vind online dingen invullen wel handig.
  Míts het internet het doet... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij mij deed de site het prima. Hoefde niet te wachten en alle voor ingevulde zaken klopten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel goed, makkelijk dat alles was ingevuld. Het klopte dus ik was vrij gauw klaar. Riekje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn toch dat australie, amerika en rusland meekijken wat ik aan hypotheekrentebetaal, waar ons geld vandaan komt en hoeveel er op welke rekening staat?
  Vergeet ik nog de officiele criminelen.

  Digitaal verwerkt misschien iets sneller maar die papieren aangifte was een stuk minder wereldwijd beschikbaar.
  Hoewel ik nog piepjomg ben heb ik het niet zo op dataservers, alles in de cloud en online beschikbaar. Voor muziek vind ik het best. Maar alles over mij staat op een schijfje. En tot nu toe zijn alleen de versleutelde gegevens in ios systemen redelijk safe, de rest is voor wie wil niet moeilijk te verkrijgen.

  Om het te bewijzen heb ik laatst de gemeentelijke basisregistratie, mijn overheid en het facebook account van mijn zusje gekraakt. Het enige dat ik wist was haar naam. En ik werk niet eens in de it. En ik hb geen spyware gebruikt.
  10 jaar geleden heb ik het voor elkaar gekregen om tentamencijfers te wijzigen, toetsen te printen en email via het mailadres van de docent te versturen. Gewoon omdat het kon. Er valt iets te zeggen voor handgeschreven, persoonlijk afgeven en werken op pc's zonder internet.

  De papieren versie vulde ik in een kwartier in. De digitale kost meer dan een uur. Leuker wordt het nooit, maar moeilijker wel.
  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gaat wel. Ik vind het altijd best lastig om er mijn weg te vinden.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen