woensdag 6 april 2016

Het referendum van vandaag.

Vandaag kunnen we stemmen. In een raadgevend referendum. Wij als burgers kunnen dan de overheid laten weten wat wij er van vinden. Wij burgers raden de overheid aan om...... vul maar in.

Ik voel er weinig voor om te gaan.
Ik vind dit geen onderwerp voor een raadgevend referendum. Te ingewikkeld en te ver van ons bed. Te ingewikkeld omdat ik maar een gewone burger ben en niet heb gelezen wat er nou in dat verdrag staat. Wat staat er nou wel in en wat niet.
Het is een verdrag wat is afgesloten op Europees niveau. Door 28 landen. Denk je dat ons mogelijke nee, nu echt zoden aan de dijk zou zetten?
Een referendum, kan wel, maar dan over een minder gecompliceerd en veelzijdig onderwerp. Concreet. Nu weten we eigenlijk niet wat een ja of nee inhoudt.
Ik denk dat het ook te ingewikkeld is voor heel veel organisaties, instanties en media. Er wordt nu zoveel bij gehaald en benoemd. Ook heel veel dingen die niets met het feitelijke verdrag te maken hebben! Wij burgers baseren hun stem dan wel op die foute informatie.

Ik denk ook dat dit geen onderwerp is voor  zo'n referendum. Alle dingen die ons aangaan, daarvoor hebben we ooit op een partij gestemd. Zij onderhandelen en maken de beslissingen als zijnde jouw vertegenwoordiger. En ben je het niet eens met de partij waarop je stemt of stemde, dan laat je dat je partij weten. Of je moppert erover op een verjaardag.

Ik wil me niet laten gebruiken door een stelletje malloten die dit wel een leuk experimentje vinden. Krijgen we een referendum van de grond? Wat doet de media hiermee? Wat gaat de overheid hier mee doen? Hoe reageert de burger? Snapt de burger het? Hoeveel mensen zullen er opkomen?

Nu een ja of nee laten horen? Ik dacht het niet! Ik blijf thuis. Ook een manier om te laten weten dat ik het niet eens ben met dit referendum.

3 opmerkingen:

 1. Ik vind het wel een goed idee dat er een referendum is. Al is duidelijk dat het een nieuw verschijnsel is in Nederland. En dat er van alles bijgehaald wordt.
  Ik zou willen dat er vaker referenda gehouden worden. Dan luistert de politiek ook beter naar de bevolking.
  Het is een ingewikkelde materie over het associatieverdrag. Maar gewone verkiezingen zijn dat ook en je weet al helemaal niet of er ook maar iets van wat er in een verkiezingsprogramma staat daadwerkelijk gebeurt.
  In zwiteserland is het heel gebruikelijk om regelmatig middels een referendum de bevolking om hun mening te vragen. Zou ik hier in Nederland ook willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je kunt lezen kun je je gewoon in de materie verdiepen. Het idee 'dat dit niets voor ons soort mensen is', vind ik echt onzin. Je kunt toch zelfstandig nadenken? 'Your playing small does not serve the world'. (Uit: Our deepest fear')

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens! Zelf wil ik altijd graag eerst het naadje van de kous weten voor ik besluiten neem. Neem ik ook de tijd om iets uit te pluizen.
   Het is echter het probleem dat deze Oekraine-informatie al voor-gekleurd is. Obectieve, feitelijke informatie is niet eenvoudig te vinden.
   Het is nu niet goed te achterhalen of iets een feitelijk gevolg is of een vermoeden van een verwacht neveneffect.

   Verwijderen