11 mei 2016

Toch levenslange controle na hartoperatie als kind?

In een publicatie van vandaag las ik dat er nu toch een pleidooi is voor levenslange controle van mensen dia als kind een hartoperatie hebben ondergaan.
Lees het artikel op controleer patienten met aangeboren hartafwijking levenslang.
 
Toen ik boven de 45 kwam begon ik me ook af te vragen of t  snijwerk in mijn kindertijd geen gevolgen kan hebben als ik ouder of oud wordt. Op mijn 16e is er een gaatje tussen beide kamers dichtgemaakt door er "een lapje op te naaien". Ouderwetse operatietechniek vergeleken bij nu. Nu gaat t vaak via de lies en wordt er in het hart een parapluutje uitgeklapt die het gaatje afsluit. Dan heb je alleen een klein litekentje in je lies. Ik heb er dus een in het hart zelf en op mijn borstbeen.
Toen ik dit opperde bij de huisarts heeft hij mij doorverwezen naar de cardioloog. Mij leek een periodieke controle, zo eens in de 5 jaar niet zo heel verkeerd.
Die hoonde mij zo ongeveer weg! Nergens voor nodig!

Nu zal het ongetwijfeld schelen of er "slechts" een gaatje is gedicht of dat er complete "renovaties" hebben plaatsgevonden.
Ik denk dat ik echt op zoek moet gaan om die informatie te vinden. Al geeft de hartstichting toch al wel  wat meer informatie. Lees dat hier.
Na 40 jaar gaat bijvoorbeeld bij 1 op 3 patiënten met een gaatje in het tussenschot tussen de boezems de pompkracht van het hart achteruit. Dat staat er niet als een káns op achteruitgang, maar als geconstateerd feit. 1 op 3.

Er zal ongetwijfeld nog meer informatie vrijkomen. Het onderzoek is vandaag pas gepubliceerd.
Wat gaan ze doen met deze informatie? Gaan ze iedereen optrommelen die toen is geopereerd? Krijg ik binnenkort ook een oproep van de huisarts? Of wachten ze af tot men er met klachten komt?
Want iets constateren is 1 ding, wat gaat men er mee doen?
Wat kan ik er zelf mee gaan doen?


2 opmerkingen:

  1. Ik zou e niet afwachten, maar toch naar huisarts teruggaan met dit onderzoek en naar een andere cardioloog...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ikzelf ben op 7 jarige leeftijd (1969 dus) geopereerd aan mijn hart. Een atriumseptumdefect (ASD),aangeboren hartafwijking, waarbij er een gaatje zit in het tussenschot van de boezems van het hart. Als gevolg daarvan heb ik op latere leeftijd last gekregen van hartritmestoornissen. Waardoor ik oa. (tijdelijk) een pacemaker heb gehad en daarna nog twee keer een ablatie heb moeten ondergaan. Dus wat mij betreft, controleer mensen die "vroeger" een hartoperatie hebben ondergaan maar levenslang!!

    BeantwoordenVerwijderen