22 juli 2016

Over fietsknooppunten.


Iedereen kent wel de rode paddenstoelen van de ANWB langs de fietspaden.
Sinds kort, (of misschien al wel heel wat jaren?) staan er ook bordjes met groene nummers langs de fietspaden en wegen. Wij kennen nog maar pas het idee achter de fietsknooppunten.



Je kunt dan overal waar je bent zelf een route uitstippelen aan de hand van de cijfers.  Langs de fietspaden staan bordjes met nummers. Soms is er een fietsknooppunt. Hier kun je van richting veranderen. Op de fietsknooppunten staan vaak ook plattegronden waar je kunt uitzoeken hoe je verder wilt fietsen. Dan fiets je eerst naar bijvoorbeeld nummer 76. Daarna naar nummer 83, 82, 81, en 36.
Wil je dit van tevoren thuis uitzoeken, dan kan dat via een app; fietsknoop. Er zullen meer apps zijn die dit voor je uitzoeken, maar deze vind ik prettig werken.  Die kun je op je mobieltje downloaden en installeren. De nummers van de knooppunten voer je in, zo maak je eer route en de app berekend de fietsafstand.

Voorbeeld van een fietsroute op de app; fietsknoop.

De volgorde van die getallen kun je in een fietsknoophouder, of bikepointer zetten. Zelf heb ik niet zo'n ding. Ik schrijf het op een papiertje en plak dit als een rolletje om mijn stuur heen. Gaat ook heel goed.



Er zijn ook veel bestaande routes. Soms worden die in vakantieblaadjes, tijdschriften of zelfs de krant beschreven. Je komt op de mooiste plekken!
Dat hebben we intussen wel gemerkt.

Gisteren hebben we de knooppunten gebruikt voor een mooie fietsroute naar mijn pa. Hij woont in Epe. We zijn er al eens eerder heen gefietst, maar toen gewoon via de weg. Die route was korter, maar lang niet zo mooi. Er zat een heel lang en saai stuk bij. Dat was gisteren niet zo!  We hebben door het bos, Beekhuizer zand, over de hei en door dorpjes gefietst. Prachtig. Echt tourist in eigen gebied.


Ik heb enkele foto's gemaakt van de omgeving. Ik kan niet van alles wat ik onderweg zie een foto maken. Zeker niet als ik ze zie vliegen. Ik heb een hert zien vliegen.
Een vliegend hert. Ik zie ze vliegen, maar er is niks mis met me.
Ze bestaan echt; een vliegend hert. Alleen is het geen hert, maar een tor. Twee dagen geleden liet mijn man in de landschapswinkel bij Staverden een plaatje zien van een vliegend hert. Ik vertelde hem dat ik die als kind wel vaker gezien had, toen we nog veel fietsten in de omgeving van Vaassen, Epe en Gortel. Ik heb er zelf geen foto van, wel een plaatje van het internet;


Toch wel bijzonder dat ik m de volgende dag ook nog zie vliegen. Schijnt toch vrij zeldzaam te zijn?

Maak jij al gebruik van de fietsknooppunten als je gaat fietsen? Zijn ze al bij jou in de buurt uitgezet?

5 opmerkingen:

  1. wij waren in september in Garderen op vakantie en toen hebben we ook verschillende routes via de fietsknooppunten gereden. Wist je dat je zelf ook routes op de app kan uploaden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij fietsen al haren via de knooppunten. Meestal stippelen we zelf onze route uit en soms downloaden we er een via de app!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Knooppunten zijn in Rotterdam en omgeving al heel lang bekend. Ik doe het nog gewoon met een kaart. Heb een fietsverzekering voor de E-bike van de ANWB en vorige week ontving ik een prachtige knooppuntenkaart van Zuid-Holland en Noord-Holland Zuid. Meestal fietsen we een eigen "rondje" en komen dan regelmatig op een "puntenroute". Lidy

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De knooppunten bestaan al járen, ligt ook een beetje aan welke streek je woont. Maar sinds een aantal jaren zijn ze landelijk uitgezet. Ook via de site van de Fietsersbond kun je hele mooie fietstochten uitzetten, via knooppunten, LF-routes, kortste routes, toeristische routes: je kunt uitzoeken! Ik ken iemand die oude kerstkaarten gebruikt om routenummers op te schrijven, met een touwtje om haar nek. Ik doe het met een papiertje en wasknijpers...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja, ik vind ze echt geweldig! Je komt zo echt op nieuwe plekjes.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen