donderdag 20 oktober 2016

Kan dubbel glas verslijten?

We hebben nu een paar koude avonden gehad. Manlief zit graag in zijn stoel bij het raam, maar vindt het er maar koud bij het raam. Dis is aan de voorkant van het huis. Onze eerste reactie is dan de gordijnen dicht doen.
Als we de overgordijnen dicht gaan doen, dan verdwijnt de cv achter de gordijnen. Dat werkt dan averechts. Kortere gordijnen is ook geen gezicht, de gordijnen hangen een heel eind de woonkamer in. Dan zou de hele gordijnrail die aan het plafond hangt wel 30 - 40 cm dichter bij het raam moeten. Blijf je altijd zien. De luxaflex die we ook voor het raam hebben doen we 's avonds dicht.

Kan de werking van dubbel glas minder worden? Of kan dubbel glas, of de randen verslijten? We hebben wel eens gehoord dat je dubbel glas na 25 - 30 jaar moet vervangen. Is dat zo? Natuurlijk heb ik eerst even gegoogled. Daar staat wel dat het lek kan gaan en er condens aan de binnenkant kan komen. Maar dat is er niet aan de hand. Ik heb gewoon nog helder zicht. Alleen vraag ik me de isolatiewaarde intussen wel af.

Met een beetje zoeken zie je een datum staan;  Polyglas SAS  2 - 1983.
Dan is het glas dus al wel op leeftijd. 

Maar ja, nu nog even gauw, nog voor de echte winter, dubbele ramen in laten zetten? Wat zou zoiets weer gaan kosten?
Het grootste raam is 2.20 breed en 1.70 hoog. Daarnaast nog een iets kleiner raam en nog twee kleinere ramen.
Als we hier serieus werk van willen maken moeten we offertes laten maken. 
En er niet al te lang mee wachten, willen we er deze winter nog profijt van trekken.

Maar zou het echt zoveel nog schelen? Oud of nieuw dubbel glas? Hoe groot zou het verschil in kou zijn? Alle plaatjes van de verkopers zijn berekend op het verschil tussen enkel en dubbel glas. 

En een beetje verder denkend; Hoe zou dit hele verhaal zijn voor onze spouwisolatie? Zeker aan de voorkant (óók, net als over het glas) van het huis en bij de badkamer is het altijd koud. Wel ooit geisoleerd....
Kan je daar dan zomaar "wat" bij in spuiten? Net zoals je een dun kussen kunt bijvullen? Er lijkt glaswol ingespoten.

Wordt weer zoekwerk.