dinsdag 27 december 2016

Even bijpraten over de Kerst.

Eerst maar eens eventjes bijpraten over de Kerstdagen. De Kerstdagen zijn net voorbij en als je even naar buiten gaat lijkt het wel lente. Zon schijnt volop en t is (nog) niet koud.

Vóór de Kerst vond ik het een beetje gek gevoel; Ik had niet echt de beleving van bijna kerst. Eerder van gewoon bijna weekend. Alle voorbereidingen waren gedaan, het huis was in Kerstsfeer, Maar kerst zelf leek nog ver weg.
En nu is kerst al weer voorbij.
We kunnen terugkijken op een paar heerlijke en gezellige dagen.

Op Kerstavond had manlief zaaldienst, of kosterdienst, net hoe je t noemt. Dat vond ik wel jammer. Vorig jaar was dit ook al zo. Ik hoop dat we volgende kerstnachtviering wel met zijn allen bij elkaar kunnen zitten en t samen vieren. Nu moest hij eerder die avond van huis af en kon hij niet bij ons zitten. Wel had hij plaatsjes voor ons gereserveerd. We waren bijna te laat en door zijn reservering konden we toch lekker met zijn vieren bij elkaar zitten. Een dochter bleef thuis en bleef in bed om te slapen.
Er was een groot koor dat optrad tijdens de dienst. Ik vond de solisten van dit koor erg mooi zingen.
Na de dienst heb ik nog uitgebreid staan praten met een oude vriendin van vroeger. Het was wel fijn om te ontdekken dat we, na jaren, zo weer verder gingen waar we we gebleven waren. Ook niet eerst de koetjes en kalfjes bespreken, maar gelijk de diepte in gingen.
Eenmaal weer thuis hebben manlief en ik samen nog even wat gedronken. De kinderen waren er nog even op uit om vrienden te ontmoeten.

Op eerste kerstdag gingen man en ik alsnog bij zijn ouders langs. Dit zat niet in de planning. Had ik dat maar eerder geweten, dan had ik nog een kerstattentie voor ze gehaald. Nu kwam ik met lege handen aan. Dat vond ik maar niks. Maar eenmaal daar, zag ik ook niets staan in de sfeer van kerst. Er stond een kerststuk op de eettafel en dat was het.
Binnenkort wil ik ze dan maar een lentebakje brengen. Meestal beginnen de winkels al met nieuwjaar met de lentebakjes.
Misschien is dat ook wel leuker; Een lentebakje brengt iets van verwachting, voorjaar, lente, warmte.
Op een van de kerstdagen een kerstbakje krijgen, is misschien wel wat laat; De volgende dag is kerst voorbij.
Is dat trouwens nog gebruikelijk? Een attentie meenemen als je naar je ouders gaat op hoogtijdagen als kerst, pasen? Doen jullie dat ook? Doet de nieuwe generatie dit ook?

's Middags hadden we het kerstdiner. Dit jaar hadden we een iets andere aanpak; Dochter en haar vriend verzorgden het voorgerecht. Man en zoon het hoofdgerecht en samen met andere dochter hadden wij het toetje.
Deze opzet was wel geslaagd. Man en zoon mogen graag samen kokkerellen.
Man en zoon zijn echte vleesliefhebbers. Zijn er ook echte fijnproevers in.
Dan is het juist wel leuk als dochter en haar vriend iets aparts maakten. Man en zoon riepen geen hoera toen ze hoorden wat zij zouden maken, maar vonden het tijdens het eten toch wel lekker; rode bietjes met geitenkaas, pijnboompitjes, thijm en honing.
Het was gezellig met elkaar! (Met zijn zessen.)

Op tweede kerstdag zijn we met zijn vieren uit brunchen gegaan  bij zoon en schoondochter en kleinzoon. Wat wordt die al groot! Zat al bij ons aan tafel in een speciaal kuipstoeltje voor baby's, op de TripTrapp stoel.
Ze hadden goed hun best gedaan en een uitgebreide maaltijd verzorgd. Je kon t zo gek niet bedenken of het stond op tafel. Verwennerij.

Verwennerijtje van schoondochter gekregen.

We konden na de brunch niet zo heel lang meer blijven, want daarna moest ik snel aan t werk. 's Middags moest ik naar mijn werk.

's Avonds zijn we met zijn viertjes gaan gourmetten. Was heel gezellig. We hebben een hele poos samen aan tafel gezeten. Daarna de onvermijdelijke afwas.

Nu zijn de kerstdagen voorbij. De tafelkleden zitten al voor de tweede keer in de wasmachine. De eerste keer zijn ze niet schoon geworden. Zelfs niet bij de was van 90 graden.
Buiten is het lekker weer en heb ik de sneeuwklokjes al weer gesignaleerd! Nee ze bloeien nog niet, maar al wel boven de grond!

Sneeuwklokjes in aantocht!
4 opmerkingen:

 1. Gezellig zo met zn allen kerst vieren.
  voor mijn moeder doe ik altijd een klein boeketje. maar niet speciaal alleen met kerst tegenwoordig elke week, want eten kan ze niks meer dus dan houd dat hoofdstuk op.
  Met gourmetten doe ik altijd papier op de tafel een heel rol voor 5 euro bij de marskr. kan ik 3 jaar mee doen. Dat scheelt veel gezeur met wassen en tafelkleden die ik niet meer schoon krijg :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed idee! Die onthou ik! Zo gauw ik eens in de stad kom neem ik een rol mee. Meerdere keren mijn tafelkleed in de hete was om t schoon te krijgen geeft ook veel frustratie. Dan beter een papieren kleed dat na afloop zo bij t oud papier kan. Bedankt voor je tip!

   Verwijderen
 2. Beetje dubbel je blogs, je wilt even bijpraten maar zegt nooit wat terug?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe bedoel je? Ik weet niet wat je bedoelt.

   Verwijderen