dinsdag 28 februari 2017

Over rookworst. En zout.

Rookworst heeft bij ons in het gezin een ware ontwikkeling doorgemaakt.
We zijn begonnen met de allergoedkoopste rookworst uit de supermarkt. Precies, omdat die de goedkoopste was. Voor €0,69 of zo had je je vlees voor die dag. Ik heb het nu over de tijd dat we met zijn drietjes waren, ik met mijn twee kinderen. Dat is al weer een hele tijd geleden.

Later kregen we het wat breder en proefden we de rookworsten van het grote bekende rookworstmerk. Maar die vonden we geen van allen lekker. Wij vonden 'm zuur smaken. Dus toch weer terug naar de goedkopere. Intussen was ik weer getrouwd en hadden we het wat breder. Konden we ons iets duurdere rookworst veroorloven, maar deden we dat niet omdat we dat merk niet lekker vonden.

Nog weer later at ik eens ergens grovere rookworst. Die was ook wel lekker. Toen, op mijn werk eens grovere rookworst, vers van de supermarktslager. Die was nog lekkerder. Wel wat zoutig, zeg maar rustig zout. Maar lekker!
Die had ik dus daarna een paar keer gekocht voor thuis. Die was wel een stuk duurder. :-(
Het stukje worst op het bord werd daardoor wel ietsjes kleiner.
Maar ondertussen zijn de kinderen ook groter geworden en meer fijnproevers. Manlief was dat al. Ze gingen niet meer voor het groot, maar voor de smaak.Zoals je weet hebben we een tijdje terug flink ingeslagen bij de slachter, uit het dorp van mijn pa. Ook rookworst.
Die was gewoon lekker. Maar die raakte op. Dus toch weer een rookworstje van de supermarktslager gekocht. Die was met toch zout ineens! Toen pas proefden we het echte verschil.
Die zoute rookworst willen we niet meer.
Dan maar eens proberen bij de slager tegenover de supermarkt? Mwah...Houdt niet over.

Vorige week dus toch maar weer extra vroeg naar het dorp van mijn pa om rookworst en ander vlees in te slaan. Ik heb toen een flinke voorraad ingeslagen. Bij controle van de kleine lettertjes bleek dat in supermarktrookworst 3 gram zout per 100 gram zit. Die van onze slachter 1,24 gram. En de worst werd alleen maar lekkerder door t lagere zoutgehalte.
Gelukkig kan je rookworst invriezen....

Even nog een leuke annecdote; Ik heb vorige week ook verse worst gekocht. Ik bestelde er 12, denkend aan saucijsjes. Ik denk dat is mooi, kunnen we er 3 of 4 keer van eten. Had ik er toch helemaal niet aan gedacht dat verse worst net zo groot is als een rookworst! Dat wordt dus komende maanden elke week wel een keertje verse worst eten. ;-)


2 opmerkingen:

  1. De ene rookworst is de andere niet, dat blijkt wel weer. Zelf houd ik erg van de Unox rookworst.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij eten de verse bio rookworst van de AH. Geen idee hoeveel zout er in zit. Sinds wij geen pakjes en zakjes meer gebruiken vind ik dingen die met zakjes gemaakt zijn niet meer te eten, te zout, te chemisch te vies.

    BeantwoordenVerwijderen