zaterdag 29 april 2017

Thermostaat van slag. 9 tips rondom de overgang.

De thermostaat is van slag.
Enkele keren per dag slaat deze aan en gaat op vol vermogen! 's Nachts ook.

Nou had ik toch helemaal verwacht dat als je in de menopauze komt je klaar zou zijn met de overgang. De menopauze is als je een jaar niet ongesteld geweest bent.
Ik helemaal aftellen tot t jaar om zou zijn. Dan zou ik uit de overgang zijn. Dacht ik. 
Maar juist nu is mijn thermostaat van slag geraakt. Warm-koud. Vest aan-uit. Dekbed op-af.

Ik heb amper gegoogled op de overgang. Want als je dat doet ga je bijna dood of durf je op z'n minst geen adem meer te halen. Zoveel klachten en kwalen komen er om de hoek kijken en worden al dan niet terecht toegeschreven aan de overgang.
En als je het allemaal toch leest ben je heel lang in de overgang. Je rolt zo van je pubertijd de overgang in. En die kan wel weer tot je 70e duren. Ben je mooi klaar mee.

Maar goed, als ik wel wat meer gegoogled had, had ik nu misschien eerder geweten dat het allemaal nog niet over is. Dat er nog zoiets bestaat als post-menopauze fase.
Iedere vrouw weet dat als je frequentie van je ongesteldheid begint te rommelen, je dan zeker in de overgang zit. Vaak is t lichaam al veel eerder begonnen met de overgang, maar hadden we t nog niet helemaal door. Ik niet in ieder geval. Voor mij was de frequentie de graadmeter.

De post-menopauze fase is dus als je een jaar of langer niet meer ongesteld geweest bent. Nou vind ik er niks aan om dit op internet rond te bazuinen, ook al overkomt het iedere vrouw, maar ik had wel zoiets van; Heb jij dat ook? Dat je dacht er van af te zijn en toen pas je thermostaat ging rommelen?

Ik ben wel allerlei tips  tegengekomen die ik hier met je wil delen. Ik ga geen tips vermelden die je zeggen dat je dit of dat supplement moet nemen omdat t helpt tegen de klachten. Ik kan hiervandaan niet uitzoeken of dit ervaring is, of een verkooppraatje.

Tips rondom de overgang;
 -Vermijd overmatig gebruik van conserveringsmiddelen, cafeïne, theïne, suiker, alcohol, pittige en hete kruiden. Door dit te vermijden of verminderen zal het aantal opvliegers en de misselijkheid verminderen en de nachtrust verbeteren.
- Draag katoenen kleding en ondergoed. Dit voelt veel minder snel plakkerig en zweterig.
- Draag laagjes. En vestjes. Die kun je overal en snel aan en  uit doen.
- Gun jezelf rust. Ga op tijd naar bed. Ruim 2 uur voor t slapen gaan geen laptop of mobieltje meer gebruiken. En kun je na twee uurtjes slaap niet meer verder slapen? Ga er gewoon even uit, drink n beker warme melk en duik er weer in.
- Gun jezelf ook rust door af en toe de natuur in  te gaan. Een boswandeling, of op je gemak tuinieren. Pas ervoor op dat je jezelf tijdens het wandelen of tuinieren jezelf geen tijdsdruk oplegt. Ga jezelf niet opjagen.
- Leg bij opvliegers in bed je voeten eens op het dekbed, terwijl de rest van je lichaam onder de dekens blijft. Binnen vijf minuten ben je weer lekker afgekoeld, zonder het gelijk weer steenkoud te krijgen.
- Blijf in beweging. Net zo fanatiek of rustig als je zelf wilt en waar je je lekker bij voelt. Als je maar beweegt.
- Wees lief voor jezelf. En dan bedoel ik niet dat je jezelf moet gaan verwennen met een dikke reep chocola. Maar een keertje lekker extra lang douchen, eens nee zeggen tegen een verzoek, sta jezelf toe dat je eens moe bent of in de mineur. Blijf hier niet in hangen.
- Geef jezelf de tijd om te genieten van het kleine: Die peuter die naar je lacht, die hommel tussen de krokussen, die koolmees bij het nest, die merel op het huis zit te fluiten.

Er zijn er vast nog veel meer....Welke tip heb ik hier nog niet genoemd?


8 opmerkingen:

 1. Nachtzwete. Kan aan het matras liggen. Ik zit zo middenin de overgangsperikelen en we kochtten andere matrassen. Het was winter en ik had het eerst niet zo door. Tot het zachter weer werd en ik heel erg ging zweten. Ik heb eerder zulke nachten gehad, maar dit bleef maar doorgaan en ik sliep er erg slecht van. Omdat het matras niet lekker lag voor mij, hebben we mijn oude matras weer op het bed gelegd en het nachtzweten was meteen over. Heel af en toe nog een nacht, maar niet meer standaard. Het matras waar ik zo op zweette had een laag traagschuim om beter naar het lichaam te voegen voor beter ligcomfort.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hee, daar had ik niet aan gedacht. Je lakens, ja, maar het matras? Fijn dat je dit schrijft. Ik kijk nu toch anders naar mijn matras. T zou zo maar eens kunnen dat... Bedankt voor je tip!

   Verwijderen
 2. Altijd een glas ijskoud water in je buurt hebben. Komt er een opvlieger? Paar slokjes ijskoud water en het zakt. Heeft me ook geholpen evenals de tips van jou. Ik ben er inmiddels al jaren overheen maar heb nog steeds af en toe een opvlieger(tje) Joanne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er schoot me nog iets te binnen? Gebruik je dierlijke melkproducten? Bij mij waren die een aanjager voor nachtzweten. Ik kan niet goed tegen melkproducten, maar word er niet meteen ziek van en ik vond het erg moeilijk om van kaas af te blijven. Daar ging ik 's nachts heel erg van zweten. Toen ik met kaas stopte knapte het een heel eind op. Dat was in de pre overgangsfase. Ik gebruik helemaal niets met dierlijke melk, maar neem sojaproducten (sojamelk, tofoe en tempeh).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nog een tip: douche niet te HEET voor je naar bed gaat, drink een glas koud water voor je gaat slapen, drink meer water overdag. Ik heb wel wat aan jouw tips. Dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb geen opvliegers. Maar wel last van kleine ontstekingen zoals ooglidonstekingen, mond- en tandvleesontstekingen. Ik gebruik dus geen oogmakeup meer (slik, ben heel matig met make-up, maar dat dit ook al niet meer kan..), gebruik mondwater zonder alcohol en een tongschraper om bacteriën op de tong tegen te gaan. Smeer veel lotions en butters voor droge huid. Sport veel en eet plantaardig, geen dierlijk voedsel. En drink geen alcohol. Lastig is wel dat de overgang voor mij samenvalt met de rouwverwerking over mijn overleden man, 2 1/2 jaar geleden.Maar dat is vooral in emotioneel opzicht zwaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jouw verhaal klinkt mij in de oren als een flink verminderde weerstand. Misschien door overgang, stress en rouwverwerking. En die verminderde weerstand heeft weer veel gevolgen voor het hele lijf. Sterkte.

   Verwijderen
 6. Je zou inderdaad denken dat je na 1 jaar niet menstrueren je van alles af was. Ik herken wat je schrijft over de narigheid die je tegenkomt op internet.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen