25 augustus 2017

Je medicijnvergoeding controleren kan je veel geld besparen.

We gaan graag even zitten voor de puzzel uit een tijdschrift of de krant. En als het een grote puzzel is, of een puzzel waarmee je een leuke prijs kan winnen al helemaal. Nou ja, niet iedereen dan.
Zodra we moeten puzzelen in een rekening, haken veel mensen af. Dat gedoe met geld en bedragen, veel te ingewikkeld. Zie het eens als een (misschien moeilijke) puzzel uit de krant. Misschien levert het je direct geld op, zonder dat je die eerst moet zien te winnen.

Ik hikte ook al een tijdje tegen zo'n puzzel aan. Al vind ik dit soort puzzels meestal wel leuk. Nu had ik er een tijdje niet de puf of energie voor.
Vanmorgen toch maar eens die puzzel opnieuw opgepakt.
Sinds de overstap naar een andere apotheek moest ik ineens veel meer voor onze medicijnen betalen. Ik kon er de vinger maar niet achter krijgen waardoor dat was. Wel wist ik dat het echt in de apotheek moest zitten. Als er wijzigingen zijn in vergoedingen dan zijn die meestal rondom de jaarwisselingen of per 1 juli.

Ik had er al eens eerder naar gekeken, maar kwam er niet uit. Toen maar eens een mailtje naar de zorgverzekeraar gedaan. Dat mailtje is nooit beantwoord.
Vanmorgen ze maar eens gebeld. Dus hulp gevraagd bij mijn puzzel. En dat heeft geholpen! Het gesprek duurde wel even, maar ineens snapte ik waar de clou zat. Die wil ik je toch ook uitleggen. En ik hoop het eenvoudig te houden.

Hier moet je dan even naar kijken.

- Bij zorgverzekeraars moet je vaak wel de terhandstellingskosten betalen, maar niet de medicijnen. Dan moeten de medicijnen wel aan de wettelijke voorwaarden voldoen; de goedkoopste zijn. Alleen de goedkoopste medicijnen worden volledig vergoed. Bij pilletje roze  is aan deze voorwaarde voldaan.
De terhandstellingskosten tellen mee in het eigen risico.

- Bij pilletje groen is het medicijn iets duurder als het maximum bedrag en moet ik 0,22  bijbetalen. Wordt niet vergoed en valt niet onder de eigen risico. Nu is het maar 0,22 maar ook bij hogere bedragen zal dit niet meetellen voor je maximum eigen risico. dus ook al zou het  700,- worden, je betaalt het volledige bedrag. (Waarvan je dan wel volgend jaar weer wat terug kan vragen via de belasting, maar liever betalen we het gewoon nu niet. toch?)

- Bij pilletje wit is het een heel ander verhaal! Bij het ophalen van de medicijnen is mij wel gezegd dat het een ander merk is. Dat is waar. Maar niet welke gevolgen dit zou hebben. Pilletje wit blijkt doordat het een ander merk is, niet vergoed te worden. Betaal ik dus het volle pond voor.
Soms is het zo dat iemand per se medicijnmerk x moet hebben omdat hij merk y niet verdraagt. Net als bij een wasmiddel, kan iemand soms wel tegen merk x en krijgt jeuk van merk y.  Vaak weet je dat als koper dan wel. Soms weet je dit ook bij medicijnen. Dat je dus per se merk X  moet hebben, ook als deze niet vergoed wordt. Bij ons speelt dit niet en kunnen we dus gewoon het goedkoopste merk krijgen. Voor ons zou die dan gratis zijn. Nu betalen we ervoor. Bij pilletje wit valt het weer wèl onder het eigen risico.

Straks ga ik dus naar de apotheek en vraag ik hoe het zit. En dat ik voortaan alleen maar de medicijnen wil hebben die op de preferente lijst staan. Dat is de lijst met de voorkeursgeneesmiddelen.

Dus kijk eens in je zorgverzekeringen hoe en of wel alles vergoed wordt.
En misschien doet jouw  zorgverzekeraar of apotheek het wel weer heel anders. Ik hoop dat jouw gepuzzel je ook iets oplevert!  Laat je me dit dan weten? Zou ik wel leuk vinden. Veel puzzelplezier. Of zal ik zeggen veel succes?

5 opmerkingen:

  1. Hier komt nog bij (als ik de uitleg van mijn apotheker goed heb begrepen) dat als het medicijn dat op de preferente lijst staat niet geleverd kan worden, ze je een ander meestal duurder vervangend medicijn mogen geven, wat je dan wel vergoed krijgt.

    Eenmaal konden mijn medicijnen niet geleverd worden door problemen bij de leverancier. Omdat ik ze wel nodig heb, heb ik van een andere leverancier medicijnen meegekregen met hetzelfde doel (niet helemaal dezelfde werking, maar goed). Omdat het hun 'fout' was kreeg ik deze duurdere medicijnen wel vergoed.

    Grtjs, Astrid C.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wel fijn dat deze apotheker of de zorgverzekeraar wel met jou meedacht! Zich niet beperkte tot de letter der wet. Fijn dat je ze toch vergoed kreeg.

      Verwijderen
  2. Ook kan het je geld schelen als je kijkt wat er in je medicijn zit en deze los bij elkaar zoekt. Voorbeeld, ik gebruikte Migrafin, een medicijn tegen migraine. Dat bestaat uit acetylsalicylzuur en metoclopramide (een antibraakmiddel) Een zakje spul innemen kwam op 7 euro per inname.Een tot twee keer per week is dat 350 tot 700 euro!
    Acetylsalicylzuur kan je gewoon bij de kruidvat kopen, dat is de stofnaam van Aspirine, en het zit ook in APC tabletten, Metoclopramide kan via de huisarts, en kost per doosje van 20 iets van 7 euro...metoclopramide kost voor 50 tabletten in Duitsland of Spanje iets meer dan een tientje...
    Ik ben van rond de zevenhonderd euro aan eigen bijdrage en eigen risico wat ik kwijt was, gegaan naar vijftien tot dertig euro aan jaarlijkse kosten.

    Ik heb dit overlegd met de huisarts, zij vond het goed uitgezocht, en ook zij vond het een groot financieel verschil.

    Andere, best idioot, ik slik soms hooikoortstablet, en gelukkig word ik er niet moe van. Voor een beenonderzoek was ik in het ziekenhuis en de internist gaf recept mee. Bleken hooikoortspillen!!! Idioot, maar ook nog eens van een ander merk. Deze kostten 35 euro, plus die kosten voor eerste uitgave, terwijl de mijne 1,29 kosten, bij de Lidl.
    Ik lever dus nooit meer een recept klakkeloos bij de apotheek in voor ik thuis gecheckt heb wat ze me nu weer aan willen smeren en of ik dat wel wil/kan betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo kreeg ik ooit een recept voor geschreven voor pillen van 1000mg paracetamol terwijl ik net zo makkelijk 2x 500mg kan slikken. Inplaats van 49 cent per 20 stuks mocht ik bij de apotheek 16 euro afrekenen voor 10. Daar heb ik natuurlijk vriendelijk voor bedankt ;-).

      Voor een operatie moest er een bloed onderzoek plaats vinden, dit kan het ziekenhuis weg schrijven onder de operatie kosten, daar onder vallen ( ik meen 6! Weken na de operatie ook onder) de opname dagen en controle enz onder. Wat stond er bij mij nou, het bloed onderzoekje werd apart in rekening gebracht. En de na controle ook. Uiteraard heb ik daar een bezwaar voor ingediend nadat ik zwart op wit had van het ziekenhuis dat alle kosten onder het vaste bedrag zouden vallen. Voor mijn eigen kosten maakte dit geen verschil, het eigen risico was ik toch al door heen. Maar voor de verzekeraar scheelt dit wel. Als meer mensen hier op zouden letten, zou het flink kunnen schelen in zorg kosten.

      Verwijderen
    2. Zo denk ik dat er heel veel onnodig duur is in de zorg.Eén of twee stappen verder denken en het kan kapitalen schelen. Vaak ontbreekt echter de tijd om te denken. Voert men in de tijdsdruk gewoon uit. Begrijpelijk, maar jammer.

      Verwijderen