zondag 17 september 2017

Druivenoogst en verwerking.

Ik heb je vast wel eens verteld over alles wat we aan eetbaar spul hebben in onze tuin.  Zo hebben we ook 1 druivenstruik. 1!
En daar zaten een boel druiven aan!


Manlief heeft alle druiven geoogst.


Met nadruk op alle, dus moest ook alles in één keer verwerkt worden. Daar zijn we de hele dag zoet mee geweest. Manlief ging 's morgens alles plukken en was alvast begonnen met het eerste verwerken. Ik was eerst nog op stap, naar de rommelroute in onze wijk. Nog 4 puzzels voor manlief gescoord en n zo goed als nieuwe aspergepan.
Later nam ik het koken van hem over. We hebben de druiven niet gewogen. Ik zo zo niet weten hoe dat te makkelijkst kan. Ik vind dat ook niet zo heel belangrijk om te weten. Er kwam wel heel veel af. We hebben ze eerst een poosje in het water laten staan om alle beestjes er uit te halen.  Daarna met steel en al in enkele grote pannen zachtjes opgekookt om het sap uit de druiven te halen.
We hebben wel een sapcentrifuge, maar met zulke bossen druiven leek ons opkoken toch handiger.
Gewoon met n druppie water tegen het eerste aanbranden, zachtjes opzetten. Daarna steeds weer nieuwe druiven toevoegen. Met een soeplepel schepte ik het sap steeds uit de pan en dat ging door de zeef.
Van het sap mat ik steeds 1,5 liter af, voegde hier nog 250 gram gewone suiker aan toe en een pond geleisuiker. Ik deed het dus niet helemaal volgens het recept. Het recept gaf 1250 gr. fruit en 'n pond geleisuiker(speciaal) Hiermee zou je halfzoete jam krijgen. Ik was bang dat dit dan net weer wat te zuur zou zijn dus heb t anders gedaan. vorig jaar gebruikte ik alleen gewone suiker, maar met druiven is me dat niet goed bevallen. Het bleef toen heel dun. Ik heb het toen opnieuw opgekookt en toen werd het stroop. Ook lekker, maar was niet mijn bedoeling. Dit jaar lijkt het beter gelukt.

Gisteren kreeg ik op n gegeven moment zoveel gelei, dat ik alsnog naar de Action ben gefietst voor wat flessen om sap in te maken. Dit druivensap heb ik iets aangezoet. Gistermiddag met de lunch hadden we versgeperst sap, dat was lekker, maar geen topper. Nu heb ik het sap gekookt en op dezelfde manier afgesloten als met jam of gelei. Dat smaakte beter.

Vanmiddag heb ik een fotootje gemaakt van de hele voorraad;

Die blauwe doppen, n beetje achter de auto, is dus allemaal sap. Enkele potten gelei heb ik toch nog weer geprobeerd met gewone suiker, maar ook nu bleef het dun. Heb ik weer opnieuw opgekookt met geleisuiker. Ik heb nu dus zoete en halfzoete gelei.
Omdat het zo veel oogst tegelijk was ben ik niet meer met recepten aan het experimenteren geweest. Aan het eind van de dag zag ik een recept voorbij komen van druivengelei met port. Dit ga ik volgend jaar zeker proberen! Dat is vaak het leuke van fruit in eigen tuin, aparte dingen proberen. We hebben de port al staan. En misschien probeer ik het toch nog, met het handjevol druiven wat er nog hangt...

Binnenkort kan ik de appels gaan verwerken. Lekker appelcompote van maken... of appeltaart. Ik heb wel potjes genoeg, appels niet zo veel. 

Je ziet het in steeds meer tuinen opkomen. Eten uit eigen tuin. Ik vind dat een hele leuke ontwikkeling! Kun jij ook oogsten uit eigen tuin?