donderdag 2 augustus 2018

Terugroepactie medicijn Valsartan

Op nu.nl las ik dat er een terugroepactie gaande was rondom het medicijn Valsartan. IK had er van onze apotheek of huisarts nog niets van gehoord. Klik op de link om ook het artikel te lezen. Link naar het artikel

Niet alle Valsartan wordt teruggeroepen. Je kunt wachten tot de huisarts of apotheek je belt om het terug te brengen. Je kunt ook zelf kijken of jouw doosje bij de lijst van verdachte medicijnen staat; Valsartan productoverzicht
Zo ja, dan kun je terug naar je apotheek.

Heb ik net ook gedaan.
Misschien was ik de eerste, maar het ging niet helemaal vlekkeloos.
Ze wist er wel van, dat scheelde al. Toen pakte ze de map er bij. Mijn medicijn zou er niet bij staan zei ze. Wel dus.
Er is een verschil tussen een registratienummer en een charchenummer. Ze zocht het chargenummer bij de registratienummer. (RVG) Kijk het zelf dus goed na voor je naar de apotheek fietst. Op de foto zie je mijn doosje staan. Helemaal bovenaan staat het registratienummer. Bij dit nummer en dit gewicht van de pilletjes (80mg)  stond; alle charchenummers om te ruilen.
Ik heb haar dit maar even uitgelegd. Toen stond de mijne er wel bij. Nou ja, van manlief dan, maar ik ging naar de apotheek. Ik vroeg haar hoe zoiets gaat bij medicijnen, of wij gebeld of gemaild gaan worden  bij zo'n actie. Volgens haar was het een actie op apothekersniveau. Dat wil zeggen dat ze alleen bij de apothekers opgehaald of teruggeroepen worden, niet bij de patiënten thuis. Dit klopte al  niet meer. Inmiddels worden ook aangeraden om deze medicijnen door de patienten terug te laten brengen.
Hier meer info;
gewijzigde terugroepactie

Ik hou ook nog wel even in de gaten hoe het straks afloopt in de afrekening van deze omruilactie. Deze moet mij geen extra geld gaan kosten doordat een duurder medicijn gegeven is, of dat het 2x berekend wordt. 

Heb jij dit medicijn of ken je iemand? Laat het hem of haar dan even weten door dit bericht te delen. Het medicijn is  mogelijk vervuild met een misschien kankerverwekkend middel. Het is dus niet zo dat iemand gelijk ziek wordt door gebruik van dit medicijn.