19 mei 2022

Mijn tuin. Om moedeloos van te worden, soms.

Als er iets leuk opkomt in mijn tuin of er iets veelbelovends is staat laat ik het jullie graag zien om je hierin mee te nemen.

Ik weet niet of je vandaag wel mee wil kijken in mijn tuin. T is om moedeloos van te worden. 

Die ene appelboom die als leiboom tegen de schutting staat heeft dit jaar weer geen bloei dus straks geen appels gegeven. 

In die boom zit ook opnieuw meeldauw. Op internet las ik dat je 'm dan moet bespuiten met een mengsel van 40% melk en 60% water. Dat heb ik meerdere keren gedaan. Tot nu toe zonder succes.

De appelboom in de houten bak, daar heb ik vanmiddag weer rupsennesten uitgevist. Die zien er uit als spinnewebben met zwarte puntjes erin. Maar de ervaring van vorig jaar leert me dat dit rupsennesten zijn. Toen ik ze er uit ging trekken met een plastic handschoentje aan maakten de eerste kleine rupsjes zich al uit de voeten.

Met de perenboom die we in de winter een meter naar achter hadden verplaatst is het helemaal triest gesteld. Er zitten wel veel peertjes aan, maar amper blad. Het lijkt dat de droogte hem nekt. Natuurlijk begieten we hem wel, maar het lijkt niet te helpen. 

Misschien wel tegen beter weten in hoop ik dat de boom weinig blad aanmaakt om de droogte te overleven en volgend jaar sterker terug te komen. 

In deze bak heb ik nu al 2x sperciebonen gezaaid. Van de 1e ronde zijn er 2 plantjes opgekomen. Misschien moet ik bij de 2e zaaironde gewoon geduld hebben? Dat hoop ik dan maar. Maar ja, het kan ook maar zo zijn dat de zaden toch verdroogd zijn, ook al sproei ik regelmatig. Tijdens deze droogte en warmte is zaaien geen doen. Dan zou je het meerdere keren per dag moeten doen om het zaad vochtig te houden. De bak oogt op het eerste gezicht mooi groen, maar dat is een invasie aan klaver. Omdat er nog boontjes onder de grond kunnen kiemen, kán he, durf ik nu niet al te rigoreus aan de klaver te trekken


 


Aan de voet van de perenboom heb ik een rabarberplant gepoot. Ik heb de plant op de markt gekocht. Als ik het goed heb gevonden op internet moet ik er dit jaar gewoon niets aan doen en niet te fanatiek oogsten. Eerst een jaartje rust geven. Daarna zou de plant jarenlang op dezelfde plaats kunnen blijven staan. 
Deze plant staat niet in de moestuinhoek maar gewoon tussen de bloemetjes. Omdat van de winter de perenboom naar achteren is verhuisd staat er nog niet zoveel aan vaste planten in die hoek, dus heb ik er het zakje bloemenzaad gezaaid wat we van de locatiemanager hebben gekregen. Ben benieuwd wat er van opkomt. 

Meer heb ik niet te mopperen over mijn tuin. Als je tips voor me hebt, of mij fouten ziet maken, dan hoor ik ze graag!
Het is nu buiten lekker weer, dus ik ga lekker buiten zitten. 
Met mijn ogen dicht.

3 opmerkingen:

  1. Ik heb me laten vertellen dat je een appelboom moet snoeien anders besteedt hij teveel aandacht aan het groeien zelf en niet aan de appels. Dat heb ik vervolgens bij mijn ieniminie boompje gedaan en prompt had ik 3 appeltjes. Weliswaar niet zo groot maar dat kwam doordat hij werd overspoeld door luizen. Dit jaar niet dus ik ben hoopvol.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Daar zou je moedeloos van worden,als niks het doet.Ik heb kruisbessen,aardbeienplantjes en een kersenboom die het allemaal erg goed doen.Ook mijn appelboom zit helemaal vol,vorig jaar moeten snoeien omdat hij topzwaar werd.Dacht dat wordt niks meer maar hij is voller dan ooit.Ben benieuwd wat er af gaat komen .

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Misschien iets minder stenen in de tuin en meer aarde waardoor de tuin niet zo uitdroogt en je ook niet zoveel hoeft te begieten?

    BeantwoordenVerwijderen