donderdag 11 januari 2018

Activiteitenbegeleider ouderenzorg, wat doe je nu?

Het beroep activiteitenbegeleider ouderenzorg. Bestaat dat nog?

In het verzorgingshuis waar ik werk is het beroep activiteitenbegeleider heel erg aan het veranderen. Misschien wel zichzelf aan het opheffen.

Op de functieomschrijvingen hebben we zelfs al geen activiteitenbegeleiders meer. We hebben enkele dagbestedingscoaches. Zij inventariseren de wensen en mogelijkheden van de cliënt.  De verschillende medewerkers welzijn en activering proberen deze wensen mogelijk te maken.

Zelf ben ik een van de medewerkers welzijn en activering. Geen dagbestedingscoach geworden. Geen activiteitenbegeleider meer. 
Dit houdt in dat wij niet meer zelf de verschillende activiteitengroepen begeleiden, maar we begeleiden de vrijwilligers die dit vroeg of laat van ons gaan overnemen.
De rekenmethode is veranderd, waardoor de deelnemers ook onze lonen in de activiteiten moeten gaan betalen. Hierdoor  worden de activiteiten voor de deelnemers veel te duur. Vanuit de zorgvergoeding/overheid krijgen deelnemers die in het verzorgingshuis wonen wel een vorm van subsidie. Hierdoor lijkt het voor hen of een eerste deel van het aanbod gratis is. Voor verpleeghuisbewoners is weer een andere rekenmethode.
Dus met een team goede vrijwilligers die het aankunnen en -durven om een groepsactiviteit uit te voeren wordt het voor de deelnemers goedkoper.
We zitten nu in de overgangstijd. Van zelf met een groep deelnemers koken, creatief bezig zijn, bloemschikken en al nog meer, begeleiden wij nu vrijwilligers naar zoveel zelfstandigheid dat wij verder achteruit kunnen stappen.

Wat ik er allemaal van vind wil ik nu even in het midden laten.  Vandaar dat ik het hier wat zakelijk en feitelijk heb opgeschreven.

Wat ik nu vooral graag van (oud-) collega's wil horen; Hoe gaat het allemaal bij jullie? Hebben jullie nog iets van activiteitenbegeleiding in het huis? Hoe is  dit nu geregeld? Wat zouden wij van jullie kunnen leren?

Of is het gewoonweg opgedoekt? Is het huis een soort appartementengebouw geworden met zorg aan huis, waar men nog wel in de "grote zaal" of foyer samen al dan niet betaalde koffie kan drinken?

Ben je of was je activiteitenbegeleider, dan hoor ik graag van je!
Ken je iemand die dit is of was, wil je haar dan dit berichtje sturen zodat ik reacties krijg uit het hele land? Alle reacties bij elkaar kunnen misschien een duidelijker beeld schetsen.