dinsdag 1 januari 2019

veranderingen 2019

Een verzameling veranderingen voor 2019.

Het vervelende is wel dat we eerst de verhogingen in de prijzen merken, en aan het einde van de maand pas ontdekken dat er een hoger bedrag binnenkomt dan vorige maand december. De zorgpremie, de gasafrekening is af afgeschreven voor januari. De boodschappen morgen merken we niet zo heel sterk, maar gaat wel gelijk morgen in.

- De premie zorgverzekering is weer duurder. Maar ja, dit is al zo gewoon geworden dat we het al haast niet meer noemen. al begin ik me meer en meer af te vragen hoe hard het nodig is dat we massaal aanvullende verzekerd zijn. Wat zit er in de aanvullende verzekering wat niet in het basispakket zit en we niet zelf bij kunnen betalen als het nodig mocht zijn?  Nou ja, is iets om komend jaar eens uit te spitten. Eens kijken welke risico's we lopen zonder aanvullende verzekering. Of wat we er eigenlijk van zouden gebruiken. Ik bedoel, zwanger word ik niet meer. Ben ik wel aanvullend voor verzekerd.

- De postzegel is duurder. Een postzegel voor Nederland is van 83 cent naar 87 cent. Een postzegel voor het buitenland is van €1,40 naar €1,45,-.  Oude postzegels blijven gewoon geldig en je hoeft niets bij te plakken!Veel mensen weten dit nog steeds niet, dus zegt het voort.

-  Paracetamol en voedingssupplementen worden niet meer vergoed uit de zorgverzekering. Moet je voortaan zelf kopen of betalen.

-  BTW is van 6 naar 9%: De boodschappen, water, boeken, bloemen, de kapper, de fietsenmaker, bezoek aan musea en attacties.

 - Eigen bijdrage voor WMO is niet meer inkomensafhankelijk. Er komt een standaard eigen bijdrage van €17,50 per vier weken.

- De AOW-leeftijd gaat omhoog: van 66 jaar in 2018 naar 66 jaar en 4 maanden in 2019. In 2020 wordt de AOW-leeftijd verhoogd naar 66 jaar en 8 maanden en in 2021 wordt het 67 jaar.

-  Het minimumloon gaat omhoog. Voor mensen van 22 jaar en ouder stijgt het van €1592,20 naar €1615,80 per maand.

- Vrijwilligers kunnen jaarlijks tot 200 euro meer belastingvrij vergoed krijgen, tot maximaal 1700 euro per jaar. Daarnaast wordt de uurvergoeding voor vrijwilligerswerk verhoogd naar € 5.

-  De kinderopvangtoeslag gaat omhoog. Meer gezinnen komen in aanmerking voor het kindergebonden budget. De kinderbijslag gaat omhoog. Voor gezinnen met kinderen verbetert er veel. Pa krijgt ook meer verlof rondom de bevalling.

 -Je kunt elk jaar steeds minder aftrekken van je hypotheekrenteaftrek. Ook bij een gelijkblijvend loon en gelijkblijvende hypotheekrenteaftrek krijg je in de komende jaren minder terug. Vroeger was het zo dat iemand met een hoog inkomen en in een hoge belastingtarief, meer terug kreeg. Dat verschil gaat verdwijnen. 
 - Vanaf 2019 wordt de Hillen-regeling geleidelijk over een periode van 30 jaar afgeschaft. Ter compensatie wordt het eigenwoningforfait met jaarlijkse stappen van 0,05 procent verlaagd naar 0,5 procent in 2022. In de aangifte komt u het begrip ‘Hillen-regeling’ niet tegen, maar heet het ‘aftrek vanwege geen of kleine eigenwoningschuld’.

Er zijn nog veel meer veranderingen. In de verschillende media is er al veel over geschreven. 
Welke veranderingen zijn er voor jou dit jaar het meest van belang? 
Welke zijn er in de media onvoldoende belicht volgens jou?


3 opmerkingen:

 1. allereerst de beste wensen voor 2019!
  Er zijn veel veranderingen, niet allemaal even positief. Ik vind het vooral bizar dat ze de BTW op de gewone dingen, zoals groente, fruit en brood hebben verhoogd.
  Ik probeer er niet teveel bij stil te staan, en rond te komen van hetgeen we hebben en tevreden te zijn. We leven in een welvarend land, maar niet een land wat altijd het beste met zijn minder bedeelde burgers voor heeft, en dat is jammer. Ik zou zeggen, doe de BTW op snoep/koek/alcohol enz. omhoog, maar laat de groente/fruit/brood hetzelfde, maar goed, ik zit niet in Den Haag dus ik zal het vast niet goed zien ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik moet nog boodschappen gaan doen, en ben wel benieuwd of ik het effect erg ga merken. Ik hoop dat het meevalt.

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een aanvullende verzekering hebben we al jaren niet meer. Een enkele keer hebben we fysiotherapie nodig. Maar dat is zeldzaam. Laatst ging ik naar de fysio voor klachten aan mijn schouders. Na 2 keer heb ik het gestopt en de klachten zijn vanzelf overgegaan. Dat moet je dan zelf betalen maar dan ben je ook kritisch. Tandarts kosten zijn ook zeldzaam en betaal ik zelf. Ik kan nog melden dat mijn man en ik 68 jaar zijn. Ik ben rolstoelafhankelijk en mijn man heeft COPD en artrose.

  BeantwoordenVerwijderen