zondag 16 juni 2019

Allemaal beestjes!!

Tja, zó wordt het niet wat met mijn prille bloemkoolplantjes!
Rupsen, heel veel rupsen in mijn bloemkoolplantjes.

Bij een moestuin verderop in de wijk zag ik dat ze een gazen tunnel over de bloemkoolplanten hadden geplaatst. Heel begrijpelijk als je dit blaadje ziet. Maar ja, met mijn 7 bloekoolplantjes ga je niet een hele tunnel plaatsen.
Het was voor mij maar zo uitproberen. Want zo'n tunnel, moet die dan blijven zitten zolang de bloemkool in de grond staat? Helaas zie ik er zelden iemand aan het werk, anders kon ik het eens vragen hoe zij dit doen. En die andere keer dat er wel iemand aan het werk is, ben ik op doortocht en heb ik niet altijd tijd om mijn vragen op ze af te vuren. Natuurlijk heeft meneer Google ook wel veel informatie, maar dan zie ik soms door de bomen het bos niet meer.

Zo ben ik eens op zoek geweest naar informatie tegen luis in de moestuin....Maar aan de ene kant wil ik niet met gif werken, maar aan de andere kant merk ik dat zeepsop of blue wonder ook niet echt werkt. Ik ben ook van dat ik dan per ongeluk te veel gif gebruik en mezelf zo min of meer vergiftig. Vandaag spuit ik zeepsop tegen de luis en morgen vreten de slakken aan van alles nog voordat het groot genoeg is. En als die er niet zijn, dan doet de Meeldauw een aanslag op mijn appelboom.
Het is een voortdurende strijd tegen de elementen. Zijn het niet de elementen uit de natuur, dan is het wel element de tijd. Als ik er op tijd bij ben kan ik soms de rupsen nog handmatig weghalen, maar als het er intussen tientallen geworden zijn en ik zie het niet op tijd, dan is alles op.

Genoeg gemiept.
Vanmiddag heb ik ook wat leuke foto's gemaakt met dat wat er wel aanhet groeien is in de moestuin.
Zal ik even laten zien;
Courgetteplantjes. Nog heel klein. Er stonden er 5, nu zijn het er nog 3. Ik hoop dat ze spoedig wat groter en sterker worden. Uit ervaring van vorig jaar weet ik dat als ze eenmaal wat sterker zijn.... Ze zó je halve tuin overnemen.
Rode bes. Hier zie je de eerste besjes kleuren. Ik twijfel of ik er helemaal een net overheen ga wurmen. Zo heel veel zit er niet aan dit jaar. Ik denk dat ik het laat staan als scharrelfruit; zodra ik een rood besje zie gelijk opsnoepen. Maar ja, dat denken de merels ook.
Blauwe bes. De eerste bessen vanmiddag gesnoept.  Zo vers van de struik vind ik ze lekker. Ze moeten niet zo lang staan, dan vind ik ze niet lekker. Ikheb er nog een paar op kleur aan laten zitten, die gaan morgenvroeg in de yoghurt.
 Tuinbonen. Zal ik ze al wel plukken, of toch nog even door laten groeien?
Rucola. Voor zoonlief. Zelf vind ik het niet lekker. Zoonlief koopt regelmatig een zakje, waarvan na verloop van tijd de helft alsnog naar de container moet. Nu kan hij 'n paar blaadjes naar behoefte plukken.
 Rode biet. Dat ziet er naar uit dat ik dit binnenkort kan gaan eten!
Boerenkool. Tja, ehm... eh...Dit had ik al vorig jaar gezaaid. Niets kwam er op en aan het eind van de winter zag ik ineens 1 klein plantje. 1! Wie weet, eten wij straks hartje zomer verse stamppot boerenkool! Vind dochter die over 2 weken uit t buitenland één maandje thuis komt vast wel lekker.
 Sperciebonen. De eerste beginnen goed op maat te komen om te oogsten.
 Appels. Manlief en ik zijn al aan het kijken hoe we deze takken kunnen ondersteunen. We kunnen ons niet voorstellen dat de boom dit straks kan dragen. Al helemaal niet als het weer eens gaat stormen. Deze appelboom zit  bomvol appels. De andere boom heeft niet gebloeid en heeft nu flink last van Meeldauw. Wie weet de remedie?
 De druiven groeien weer als een tierelier. Die zijn we al flink aan het terugsnoeien.
 Aardbeien. Er zitten maar 3 blaadjes aan dit plantje, maar geeft heel veel aardbeien. Steeds als ik er langs loop "proef " ik even. Deze die er nu nog aan zitten gaan morgen met de bessen in de yoghurt.
 Kersen. Nog niet op kleur. Nog even geduldig wachten.
 Blauwe pruimen. Wacht, er zaten er toch 2 aan?
Gelukkig, ze zitten er allebei nog!
Het zijn er nu nog maar 2. Het is ook maar een sprietje van net een halve meter hoog. Dan is het al genieten dat er 2 pruimpjes aan groeien.

Als die fruit en groenten samen noem ik mijn moestuin. Maar eigenlijk heb ik helemaal niet echt een moestuin. We hebben gewoon een rijtjeshuis met voor en achter een stukkie grond. Daar groeit dit alles in. Een klein stukje echt voor de groente, de rest gewoon tussen de bloemetjes en vaste planten in. Zó leuk!


5 opmerkingen:

 1. Kijk eens op de blog van Moeskersmoestuin, die heeft vast nog wel tips voor je.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je tip! Heb al gekeken en ben haar gelijk gaan volgen.Leuk!

   Verwijderen
 2. Wauw, je hebt aardig wat gezaaid zeg! Goed gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie tuin joh. Wat leuk die bessen.

  BeantwoordenVerwijderen