vrijdag 16 augustus 2019

Brand! Of in ieder geval schroeirook uit de oven.

Vanmiddag heb ik heerlijke koekjes gebakken voor het weekend. Ik had de oven al een tijdje uit zodat de koekjes nog even konden nakleuren. De koekjes zijn goed gelukt.


De koekjes van de bakplaat afgehaald en op een roostertje af laten koelen. De koekjes waren de oven al uit voor het mis ging. Ineens rook ik wat en zag ik wat rook. Ik keek eerst of ik dan toch met de bakplaat tegen de bovenkant, de hitteringen, aangekomen was. Dat er een stukje koek aan het verbranden was. Zie ik dit goed?
Nee, het kwam uit de roostertjes er net boven. Dat klopt niet!

Het komt weg uit de electronica, of de bedrading! De rook werd ook steeds heftiger!
Deurtje zat al snel weer dicht, maar dat hielp onvoldoende. Snel de brandblusser gepakt voor als ik zo echte vlammen zou gaan zien! Het is dat de buitendeur openstond, anders was t rookalarm geheid gaan gillen.
Toen de hele oven afgedekt met de blusdeken. De blusdeken iets vastgeklemd met de besteklade. In de hoop dat ik zo de boel toch een beetje af kon sluiten van zuurstoftoevoer. 
Op het moment dat ik bedacht dat de stroom er af moest, viel deze al uit.

Toen toch de buurman maar even gebeld. Kwam gelukkig gelijk. Want stel dat er zo echt vlammen uit mijn keukenkastjes gaat komen!
We hebben toen eerst alle stroom van het hele huis er even afgehaald. De oven was al weer wat minder gaan roken toen de buurman kwam. Gelukkig wel! Toen ik zag dat de rook minder werd, kreeg ik ook het gevoel dat er nu geen grote brand meer zou ontstaan. Hij heeft de onderste plintplaat weggehaald en de stekker van deze oven uit het stopcontact gehaald.


Eerst even bijgekomen van alle consternatie. M'n hele aanrecht stond nog vol, want na de koekjes was ik al bezig met een hartige taart voor het avondeten. Bloemkooltaart met verse worst.
Toen we hier gingen wonen hadden we een groot gezin. We hebben dus de luxe van een grote oven en een normale. Gelukkig kon ik hierdoor de taart alsnog in de grote oven bakken. We zitten dus nu niet zonder oven, wel zonder magnetron. Dat zal even wennen zijn.

Het recept van de bloemkooltaart met verse worst geef ik je de volgende keer.

Morgen eerst maar eens bellen wat IKEA hierover kan zeggen. Want ook na 8 jaar mag een oven toch nog niet spontaan in brand vliegen?

Bij het bidden voor het eten tegelijk maar gedankt voor Zijn bescherming. De oven stond al uit, wie weet wat er gebeurd was als ik naar de zolder was gelopen om de was op te hangen?

Straks toch alle rookmelders gelijk even testen voor we gaan slapen.
 Nu we het er toch over hebben; Heb jij een brandblusser en blusdeken in je keuken? Wanneer heb jij voor het laatst je rookmelders getest?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten