zondag 18 augustus 2019

Hoe is het nu met de Buxussen?

Wat heb ik een hoop reacties gehad op mijn buxusbericht! Tips en ervaringen van mede-buxusbezitters. En van mensen die nu geen buxussen meer hebben.

Hoe is het nu met de buxussen?
Tja, ehm, wat zal ik zeggen?
Wij hebben 4 buxussen. We hebben ze nog steeds staan. Eentje lijkt de dans te ontspringen en ziet er nog aardig groen uit. Er hebben wel rupsen in gezeten, maar de plant is er niet door opgevreten.
 Met de andere planten is het minder goed gesteld.

Al zie ik nu nergens meer rupsen in. Zijn ze verpopt en vlinder geworden? Hebben ze het toch niet overleefd toen ik de planten inspoot met verdunde Blue Wonder? Geen idee, ze zijn in elk geval nu weg. En kunnen de planten weer proberen zich te herstellen.

De plant die het ergste is aangedaan heb ik teruggesnoeid tot bijna aan de grond. Hier zit nog groen in, dus ik verwacht dat zich dit toch herstelt. Dat zal lang duren, maar dat geeft niet. Ik geef het de tijd.
Zie je de groene blaadjes onderin? Dus is het niet helemaal dood. Dus geef ik het de kans zich te herstellen. Weggooien kan volgend voorjaar ook nog.
De grootste buxus uit de voortuin, daar weet ik nog niet of ik die ook afknip of zo laat. 
Ik weet nog dat we in de vorige winter ineens een periode hadden met strenge vorst. Een paar weken later las je in de krant dat tuincentra goede zaken deden doordat er zoveel planten doodgevroren waren. Ik vraag me dan wel eens af of ze echt állemaal helemaal dood waren.
Mij is het ook overkomen dat een plant (Hortentia) doodgevroren leek, maar dan kwam in het voorjaar er toch weer groen leven vanuit de wortels. Prachtig toch, die herstelkracht van de natuur!
Wij geven het niet altijd de tijd, denkend dat het dood is scheppen wij het uit de tuin en gooien het weg. Voor soms maar een paar euro heb je een nieuwe plant, maar wat is het mooi als je mag genieten van de "wederopstanding "van je plant. Hij doet het toch nog!!
Vanuit die ervaring probeer ik het toch nog met de Buxussen.

In mijn omgeving zie ik dat de een al zijn Buxus er uitgetrokken heeft. De ander heeft ook zijn buxussen gekortwiekt in de hoop op herstel.
We zullen zien.

2 opmerkingen:

  1. en ik was bij mijn collega en zag hele mooie buxussen (dacht ik) maar nee ze heeft nieuwe gepoot, maar het zijn een japans soort, dat sprekend (ik zie geen verschil) op de buxus lijkt. even gegoogled: het heet Japanse hulst

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Onze buxus staat vooralsnog ook nog redelijk groen erbij.

    BeantwoordenVerwijderen