04 augustus 2025

Recept voor hartige courgettetaart met spekjes en kerrie.

Half juli hadden we de 1e, en nu pas de 2e courgette uit eigen tuin. Vorig jaar maakte ik er soep van, nu wilde ik iets anders proberen. En dat is zo goed gelukt dat ik het recept met je wil delen. 
Heb je zelf geen courgettes in de tuin dan zijn ze nu in de supermarkten ook heel voordelig. Hèt moment om deze eenvoudige hartige taart ook zelf te maken.

 

Hartige courgettetaart met spekjes en kerrie.

Nodig; 150-200 gram spekjes, 1 courgette in kleine blokjes, fijngemaakt bouillonblokje, 1 rode paprika in blokjes, reepjes lenteui, peper naar smaak, 1/2 eetlepel kerriepoeder, 5 velletjes bladerdeeg, 3 eieren, bekertje creme fraiche of kookroom, geraspte kaas.

-Bekleed de ingevette vorm met de velletjes bladerdeeg. (2 vellen kunnen er tegenover elkaar in z'n geheel in, 2 vellen snij je schuin door om te punten op te vullen en het laatste velletje gebruik je om de laatste open plekjes op te vullen.) 
-Warm de oven voor op 220 graden. 
-Bak de spekjes uit in de koekenpan. Haal de spekjes er uit en bak de groente even in het spekvet. Voeg het bouillonbloekje, kerriepoeder en peper naar smaak toe. Laat de groente even uitlekken in een vergiet of zeef.
-Verdeel de groente en spekjes over de bodem.
- Mix de eieren, voeg even later de room toe en mix dit nog een minuut. Giet dit over de groentebodem.
- Strooi er geraspte kaas over en bak de taart ongeveer 30 minuten in de oven bij 200- 220 graden.
 
Vandaag heb ik de hartige taart met wortel gemaakt ipv paprika omdat we 1 eter hadden die geen paprika lust. 
Zo kun je zelf natuurlijk een beetje rommelen met de groente. Zo heb ik er vandaag de wel 6! sperciebonen die ik uit eigen tuin heb geplukt bij gedaan. 
Daarnaast heb ik goed opgelet dat ik bladerdeeg zonder roomboter gebruikte en vegan kookroom, zodat manlief met melkintolarantie er ook gewoon van kan eten. 
De taart heb ik bestrooid met geraspte geitenkaas. Dit gaat beter dan de vegan geraspte "kaas".  Die vegan geraspte kaas ziet er na verwarmen vaak erg plasticachtig uit. Geitenkaas bevat geen koemelkeiwit. 

21 juli 2025

Van benzine auto naar electrisch, hybride of plug in hybride?

 

Dit is onze auto nu. Ik ben er heel content mee en kan er mee lezen en schrijven. Zeker voor de weinige kilometers die ik ermee rij. Lekker klein.
Maar soms is lekker klein ook wel te klein. Het is maar 2 deurs, dus passagiers meenemen is soms lastig. En met die neerklapbare rugleuningen van achterin kan er wel veel mee, maar t is soms toch net te klein. 
We waren van plan om ivm financiën pas na de verhuizing te kijken voor een andere auto. 
Maar omdat deze toch wel erg klein is gaan we t misschien toch wat naar voren halen.  Sinds ik dat eenmaal aangaf aan manlief is hij druk aan het orienteren geslagen. 
Zijn hart gaat nu uit naar een fiat 600. Die is iets groter dan onze huidige 500. 
 
Als je gaat kijken voor een andere auto dan is dat een heel gezoek. 
Welk merk? Type? Bouwjaar? Auto-uitvoeringen? Extra accesoires?
 
Dat zoeken wordt alleen maar meer nu we zoals dat heet in transitie zitten naar meer electrisch. 
Dus komt er ook nog bij; Gaan we kijken naar volledig electrisch, hybride of plug in hybride? 
Tot voor kort wist ik niet eens wat hybride inhield, laat staan het verschil tussen plug in hybride en gewoon hybride. 
Over ongeveer een jaar krijgen we de sleutel van ons nieuwe huis met  13- 15 zonnepanelen en een laadpaal op eigen parkeerplek. Dus dat beïnvloed de keuze ook een beetje.
Zeker, straks is in huis alles electrisch, dus ook het koken en verwarmen. Dus zullen we meer electra verbruiken dan nu. 
 
We hebben nog veel vragen en onduidelijkheden;
-Hoe gaat het er volgend jaar uitzien met de motorrijtuigenbelasting voor deze 3 types auto? 
-Is het te doen om met een hybride auto ook voortdurend alleen kleine stukjes te rijden? Bedoel ik ritjes van zo'n 15 - 30 km. Ons totaal aantal km per jaar haalt soms maar net de 12000.
-Is het niet jammer om hybride te gaan rijden als je een eigen laadpaal en zonnepanelen hebt?
-Wat is in ons geval het zuinigst rijden? 
 
Het is ook zo lastig dat we nog niet weten wat de nieuwe regering aan belastingwetten gaat invoeren. Veel dingen die nu gepland zijn kan met 1 pennestreek weer doorgehaald of veranderd worden. 
 
Binnenkort gaan we eens naar de garage om eens een Fiat 600 uit te proberen. We hadden enkele jaren geleden ook een Fiat 500L, maar die moest weg omdat het panoramadak flink lekte. Hier heb ik zelf nooit fijn in gereden. Ik bleef moeite houden met het rijden met 6 versnellingen. Die vallen straks allemaal weg, welke auto we ook gaan kiezen. Wel blijft dan het grotere formaat, zal ik daaraan weer kunnen wennen?  
 
Ik schrijf dit stukje min of meer om jullie te vragen wat jullie ervaringen en kennis is.
Heeft iemand van jullie ervaring met electrisch of (plug in) hybride rijden? Waar moeten we ook nog aan denken? Wil je je ervaring met ons delen? 
Met elkaar samen weten we een heleboel. 
Ik hoor graag van je!
 
 

18 juli 2025

Abrikozenjam uit eigen tuin!

Vorige week had ik de eerste oogst van abrikozen uit eigen voortuin! 

Vorig jaar had onze gemeente Harderwijk een actie waarin je in het kader van biodiversiteit gratis bomen en planten kon ophalen. Ik koos voor een abrikozenboom. 
Dit jaar de eerste oogst.  Eerst een leuke foto ervan gemaakt en dan proeven. 
 
Wat een teleurstelling! Smaakte nergens naar! En nu? Ik heb er een paar verwerkt in mijn ochtendyoghurt met granola, maar werd niet echt een feestje. Wat nu? 
Zal ik er stukjes van verwerken in een plaatcake of gewone cake? Ik moest wat extra werken dus kwam het bakken er niet gelijk van. 
Vanavond kreeg ik het op mijn heupen en bedacht ik er jam van te gaan maken. Gelijk gedaan. En die is me toch lekker geworden! 
 
Abrikozen zachtjes opkoken, een gelijke hoeveelheid suiker erop, even opkoken en afvullen in een steriel jampotje. Heerlijke jam van onbespoten abrikozen en zonder chemische toevoegingen. Helemaal biologisch durf ik ze niet te noemen omdat de grond niet biologisch is. Maar het gevoel van abrikozenjam van fruit uit eigen tuin geeft een klein feestje.
 
Dit jaar is het 1 pot jam. En volgend jaar? Hoeveel fruit zal de boom dan geven? Zal ik hier nog wel wonen tijdens oogsttijd? Voor de oogst van bessen en abrikozen verwacht ik dat we hier nog wel wonen. Voor de appels en peren is het een stuk minder zeker. 
Er gaat heel vaak door mijn hoofd om het kleinere peren- en appelboompje komend najaar op te potten om ze volgend jaar mee te kunnen nemen. Ik weet nog niet wat ik doe en wat wijsheid is. Deze meenemen, of tzt gaan voor nieuwe leibomen? Ik heb nog even tijd om dat te bedenken. 

28 juni 2025

Verkoopdagje; Rommelroute in de wijk.

Vandaag hadden we rommelroute in de wijk. 
Je kon dan je overtollige spullen verkopen vanuit je voortuin.



Je kon ook op beide verzamelveldjes ergens in de wijk gaan staan, zodat je samen gezellig bij elkaar staat. Wij kozen ervoor om het toch vanuit eigen tuin te verkopen. Zo hou je het concept route nog een beetje in stand. 

Het was er prachtig weer voor vandaag. Niet te warm en zeker niet zo koud als vorig jaar. Heel af en toe hadden we wat dreigende bewolking, maar het is droog gebleven. 

We hebben veel niet verkocht en zijn er niet rijk van geworden, maar het was wel heel gezellig. Het is leuk om met alle bezoekers een beetje te kletsen. Af en toe even babbelen om iemand te overhalen om het mee te nemen, of juist over en weer als iemand wil en mag afdingen, maar dat is de sport.  Sommige dingen zijn niet verkocht. Zo hadden we een goeie  BK 5 liter soeppan die er nog staat ondanks veel belangstelling. Die hebben we dus te duur gemaakt achteraf gezien. 

De meeste dingen gaan we niet meer naar boven sjouwen om volgend jaar te verkopen, maar brengen we alsnog naar de kringloop. Enkele dingen laten we staan omdat we er een andere bestemming voor weten of proberen we nog via marktlaats te verkopen. Het eet geen brood tenslotte.  

Er waren ook voorbijgangers die hun telefoonnummer achter hebben gelaten omdat ze wel interesse hadden in het huis als we het volgend jaar willen verkopen. We zullen het nummer bewaren. Volgens hen zou het zelfs zonder de makelaar kunnen. Maar dan moeten we wel eerst uitvogelen hoe dat zit met de risico's van verkopen zonder makelaar. Iemand ervaring mee?

 

 

24 juni 2025

Rouw, rauw.

Het is zo'n zwaar woord; rouw. 
Begin juni is mijn schoonmoeder overleden. Ze woonde in het verzorgingshuis waar ik werk, in de kamer naast mijn werkplek. Op dinsdagmorgen is ze in alle vroegte overleden.  
 
Rouw doet zeer, op sommige momenten. En wat is het vermoeiend en afmattend. Ik was vergeten hoe het voelde, het verdriet. Rouw is ook tegelijk rauw. 
We hebben veel kaarten  en n bos bloemen mogen ontvangen.
 
Op vrijdag was haar appartement leeg. Niet omdat dit op vrijdag al moest, we hadden tot maandag. Maar op maandag was de uitvaart, op zondag ga je niet met spullen lopen slepen, op zaterdag komt de kringloop niks ophalen, dus waren we op de vrijdag aangewezen. Wat moet er dan veel geregeld worden in zo'n korte tijd. Veel konden we weggeven aan belangstellenden. Maar wat is het wrang als je net alle kleding naar het Leger des Heils hebt gedaan en je dan hoort dat er familie was die het graag hadden willen hebben en het goed konden gebruiken. 
 
Vanaf nu geen kopje cappucino en een kletsje voor werktijd meer. 
In haar kamer woont nu een ander heel lieve dame. Gek is dat, dat het belangrijk voor me is dat er nu weer een lieve dame woont. Niet dat ik met haar voor werktijd ga koffiedrinken, maar het voelt gelijk toch goed zo. Ik gun haar deze mooie plek in het huis.  
 
Na een weekje ben ik weer aan het werk gegaan. Wetende dat ik na het weekje werken 2 weken vakantie heb. En die hebben we nu. We hadden niets gepland en dat is nu maar goed ook. We merken de rust van het niets moeten nodig hebben. Ondertussen maakte ik wel rabarbermoes van rabarber uit eigen tuin, hebben we de spullen al klaarstaan voor de rommelmarkt aan huis komende zaterdag, hebben we bij het te bouwen huis gekeken, het boek uitgelezen dat er al langer lag, en ga zo maar door. We kregen wel tips om er een paar dagen tussenuit te gaan. Misschien doen we dat later in de vakantie alsnog. Voorlopig zijn de darmen van manlief weer te onrustig en kunnen we helemaal niet weg. 
 
Op dit moment zit ik te bloggen aan de keukentafel en werp af en toe een blik naar buiten in de avondschemering, in de hoop dat het egeltje langskomt om te komen eten. Smorgens is zijn huisje wel vaak een stuk leger, dus er wordt van gegeten. Ik hoor je denken, dat kunnen ook ratten of muizen zijn, die lusten ook wel kattenbrokken. Maar ik heb nog geen ratten of muizenkeutels gezien. 
Het egelhuisje nemen we straks maar niet mee naar het nieuwe huis. Dan wonen we op een spiksplinternieuw gecreëerd eilandje naast de binnenstad. Gaat 'm vast niet worden voor egels. Dan kan hij of zij beter hier haar plekje houden. (Al kan het zijn dat de nieuwe kopers het zo snel mgelijk wegkieperen, ben ik me ook van bewust) 

08 juni 2025

Aardbeien in cadeauverpakking.

Wat is er heerlijker dan 'smorgens je tuin inlopen, een handjevol aardbeien plukken voor in je yoghurt? 

We hebben niet veel aardbeiein in de tuin, maar ik heb al wel een paar keer kunnen genieten van een enkele aardbei in de yoghurt. Die enkele aardbei die er rood wordt heb ik helaas al wel een paar keer moeten delen met de tuinbewoners die met die regen weer volop aktief zijn; Slakken! Als die van de aardbei gesnoept hebben hoef ik die niet meer. 

Daar heb ik nu een hele leuke oplossing voor gevonden. 
Aardbeien in cadeauverpakking!

Van die hele dunne organza cadeauzakjes had ik er nog een stuk of 3 liggen om, als het zo uitkomt te gebruiken bij het geven van een cadeautje. Nu zitten ze om de aardbeien en kunnen de slakken er niet meer bij! Het zijn zulke lichte doorschijnende zakjes, dat de zon er nog wel volop bij kan, dus dat komt wel goed. Nu hebben ze alle tijd om in alle rust hen heelheid te rijpen. 
 
De aardbeien die al aangegeten waren heb ik laten liggen voor ze, in de hoop dat ze niet aan m'n andijvie of ijsbergsla beginnen.  

29 mei 2025

Je hart en je voeding. HDL en LDL, verzadigd en onverzadigde vetten. Hoe zit t?

Vorige week ben ik voor een periodieke controle bij de cardioloog geweest. Nee, niks ernstigs. Als 16 jarig kind heb ik een open-hart overatie ondergaan en nu ik ouder word is het wel goed er weer wat meer controle op uit te voeren. 

Eén onderdeel van die controles is ook het Cholestorolgehalte. Ik denk dat  dit een standaard onderdeel is bij alle hartonderzoeken. Mijn zus en ik hebben het ook wel eens over onze gezondheid en alles wat daaromheen hangt. Mijn totaal Cholestorol gehalte is 5,5. 

Nu heb je Cholestorol die goed voor je is en Cholestorol die niet goed voor je is. Je hebt HDL en LDL Cholestorol. Ik kan je nu de volledige uitleg geven van waar die afkortingen voor staan, maar veel heb je daar niet aan. Ik weet een veel makkelijker te onthouden uitleg. Een makkelijk ezelsbruggetje. Het HDL Cholestorol staat voor Hoera Cholestorol en is goed voor je. Zelfs nodig. Het LDL Cholestorol is het Lastige Cholestorol. Lastig omdat die niet goed voor je is. 
 
Het LDL Cholestorol moet dus zo laag mogelijk zijn. 
Het mijne is nu 3,2. 
3 jaar terug was deze 3,5. Mijn zus vond deze eigenlijk vrij hoog, zij krijgt medicijnen voor haar Cholestorolwaarden, net als mijn vader en toentijds mijn moeder.  Dus ik vroeg de cardioloog hiernaar. Haar antwoord; De meeste volwassen Europeanen hebben een LDL Cholestorol waarde tussen de 3 en 3,5. Dat komt doordat we eten uit de supermarkt. Vroeger werd er op deze Cholestorolwaarden wel eens overbehandeld. Nu zijn deze waarden vrij algemene waarden, zolang je er maar geen hoge bloeddruk, overgewicht ernaast hebt. 
 
Het LDL Cholestorol in je bloed kun je krijgen door het eten van dierlijke en verkeerde vetten. Je hebt onverzadigde vetten en verzadigde vetten. Welke zijn nu de goeie? Ook daar is een ezelsbruggetje voor wat het eenvoudiger maakt. Verzadigde vetten zijn Verkeerd (V=V) Onverzadigde vetten/ vetzuren zijn Oké. (O=O) Dat is makkelijk als je eens etiketten aan het lezen bent in de supermarkt. 
Voor iets anders was ik druk aan het lezen in dit boek; Eat to beat het prikkelbare darm syndroom 
Daarin las ik dat er ook in de volledig plantaardige margarine óók verkeerde vetten zitten. Omdat het geharde vetten zijn. Dat heb ik uitgezocht. 
Margarine van hetzelfde merk. Links het bekende pakje. Even een snelle vergelijking per 100 gram. 
  Margarine.
80 gram vet, waarvan 34 gram Verkeerde vetten en 45 gram Oké vetten. Ja, dat is wel meer dan verkeerde vetten, klopt.  Maar lees het etiket eens van de vloeibare margarine.
  Vloeibare margarine.
Van 100 ml is 70 ml vet, waarvan maar 6,8 gram Verkeerde vetten. Dat is nog geen 10 %. Er zit wel 63 gram Oké vet in. Dus wij stappen ook over op vloeibare margarines. Voor de appeltaart nog wel de pakjes margarine. En dan ook wel van dit merk omdat er geen zout in zit. Ongezouten margarine, net als ongezouten roomboter. (Voor ons is dit geen optie, ivm melkallergie)
 
Omdat mijn waarde nu dus 3,2 is heb ik wel eenmalig een pakje ProActive margarine voor op brood gekocht. Ik hoop hiermee mijn basiswaarde Cholestorol een boost naar beneden te geven en die dan lager te houden met o.a. die vloeibare margarine te gaan gebruiken. Wie weet helpt t.
 
Weet jij wat jouw Cholestorolwaarde is? Laat het eens controleren. Een te hoge LDL waarde is een stille sluipmoordenaar. Je kunt hiervoor naar je huisarts. Ook de Hartstichting start een campagne en komt naar je toe om je Cholestorolwaarde te laten controleren.  HIer klikken voor Hartcheckpunten.  
Dit is gratis.