Vorige week ben ik voor een periodieke controle bij de cardioloog geweest. Nee, niks ernstigs. Als 16 jarig kind heb ik een open-hart overatie ondergaan en nu ik ouder word is het wel goed er weer wat meer controle op uit te voeren.
Eén onderdeel van die controles is ook het Cholestorolgehalte. Ik denk dat dit een standaard onderdeel is bij alle hartonderzoeken. Mijn zus en ik hebben het ook wel eens over onze gezondheid en alles wat daaromheen hangt. Mijn totaal Cholestorol gehalte is 5,5.
Nu heb je Cholestorol die goed voor je is en Cholestorol die niet goed voor je is. Je hebt HDL en LDL Cholestorol. Ik kan je nu de volledige uitleg geven van waar die afkortingen voor staan, maar veel heb je daar niet aan. Ik weet een veel makkelijker te onthouden uitleg. Een makkelijk ezelsbruggetje. Het HDL Cholestorol staat voor Hoera Cholestorol en is goed voor je. Zelfs nodig. Het LDL Cholestorol is het Lastige Cholestorol. Lastig omdat die niet goed voor je is.
Het LDL Cholestorol moet dus zo laag mogelijk zijn.
Het mijne is nu 3,2.
3 jaar terug was deze 3,5. Mijn zus vond deze eigenlijk vrij hoog, zij krijgt medicijnen voor haar Cholestorolwaarden, net als mijn vader en toentijds mijn moeder. Dus ik vroeg de cardioloog hiernaar. Haar antwoord; De meeste volwassen Europeanen hebben een LDL Cholestorol waarde tussen de 3 en 3,5. Dat komt doordat we eten uit de supermarkt. Vroeger werd er op deze Cholestorolwaarden wel eens overbehandeld. Nu zijn deze waarden vrij algemene waarden, zolang je er maar geen hoge bloeddruk, overgewicht ernaast hebt.
Het LDL Cholestorol in je bloed kun je krijgen door het eten van dierlijke en verkeerde vetten. Je hebt onverzadigde vetten en verzadigde vetten. Welke zijn nu de goeie? Ook daar is een ezelsbruggetje voor wat het eenvoudiger maakt. Verzadigde vetten zijn Verkeerd (V=V) Onverzadigde vetten/ vetzuren zijn Oké. (O=O) Dat is makkelijk als je eens etiketten aan het lezen bent in de supermarkt.
Voor iets anders was ik druk aan het lezen in dit boek; Eat to beat het prikkelbare darm syndroom
Daarin las ik dat er ook in de volledig plantaardige margarine óók verkeerde vetten zitten. Omdat het geharde vetten zijn. Dat heb ik uitgezocht.
Margarine.
80 gram vet, waarvan 34 gram Verkeerde vetten en 45 gram Oké vetten. Ja, dat is wel meer dan verkeerde vetten, klopt. Maar lees het etiket eens van de vloeibare margarine.
Vloeibare margarine.
Van 100 ml is 70 ml vet, waarvan maar 6,8 gram Verkeerde vetten. Dat is nog geen 10 %. Er zit wel 63 gram Oké vet in. Dus wij stappen ook over op vloeibare margarines. Voor de appeltaart nog wel de pakjes margarine. En dan ook wel van dit merk omdat er geen zout in zit. Ongezouten margarine, net als ongezouten roomboter. (Voor ons is dit geen optie, ivm melkallergie)
Omdat mijn waarde nu dus 3,2 is heb ik wel eenmalig een pakje ProActive margarine voor op brood gekocht. Ik hoop hiermee mijn basiswaarde Cholestorol een boost naar beneden te geven en die dan lager te houden met o.a. die vloeibare margarine te gaan gebruiken. Wie weet helpt t.
Weet jij wat jouw Cholestorolwaarde is? Laat het eens controleren. Een te hoge LDL waarde is een stille sluipmoordenaar. Je kunt hiervoor naar je huisarts. Ook de Hartstichting start een campagne en komt naar je toe om je Cholestorolwaarde te laten controleren. HIer klikken voor Hartcheckpunten.
Dit is gratis.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten