donderdag 23 augustus 2012

de kaasschaafmethode

In deze tijd van economische crisisberichten denk je waarschijnlijk gelijk over een bezuinigingsmanier. Maar deze keer bedoel ik het heel letterlijk; de kaasschaafmethode.

Bij het samenvoegen van 2 gezinnen voeg je 2 gezinsculturen samen. Dit uit zich in veel verschillende dingen; verschil in  temperamenten, wijze van communicatie, wijze van verjaar- en feest-dagen vieren en ga zo maar even door. Maar soms zit t ook in hele kleine dingen; De manier waarop je je kaas van het blok afsnijdt. T is haast te gek om er een stukje over te schrijven, maar ik doe t toch.
Je kunt dus kaas afnijden van het grote vlak, of van het korte vlak. Snij je de kaas af van het grote vlak, dan hou je op het eind een grote plak over; lekker dikke kaas op brood. Smullen maar.


Snij je de kaas van de korte kant af, dan hou je minder te snoepen over, minder "verlies" van kaas. Maar ben je eerst een tijdje bezig met reepjes kaas snijden. Is niet fijn als je even snel kaas wilt pakken.

Het is als met zoveel dingen een mengelmoes geworden. Het kan allebei, maar als het blok smaller is geworden moeten ze de kaas wel op de smalste kant snijden om "verlies"van kaas te beperken. die kaas gaat natuurlijk niet echt verloren en verwijnt ook wel in een of andere mond, maar t hoort op brood. (Of geraspt op t eten.)

En zo heeft deze letterlijke uitwerking van de kaasschaafmethode dus toch weer met economie te maken.

3 opmerkingen:

  1. Ik snij de kaas altijd langs de smalle kant, eerst heb je dan idd smalle plakjes, maar mijn kaas gaat zo goed als op, tuurlijk, het laatste gaat altijd in de mond haha...Ik vind het makkelijker werken. En ik haal mijn kaas bij de Lidl, van die vierkante blokken en dan heb je gelijk goede plakken!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat grappig zeg dat hier ook nog verschil in zit! Wij schaven altijd van de korte kant!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. grappig, je uitleg, ik dacht altijd dat het over bezuinigen ging, de kaasschaafmethode, dat als je overal een dun plakje afschaaft je het verschil bijna niet merkbaar is ...(dus dat je vrij gemakkelijk overal een klein beetje op kunt bezuinigen/inleveren)

    BeantwoordenVerwijderen