dinsdag 25 december 2012

Ontgoocheling na 21 december.
Het is vandaag eerste kerstdag. Ik denk even aan de mensen die zich serieus hadden voorbereid op de laatste dag. Die is niet gekomen op 21 december. Hoe zal het nu met hen gaan?

Er zijn overal op de wereld en ook hier in de streek mensen die zich heel serieus hadden voorbereid op het ergste. Bouwden een bunker of een eigen ark. Staken er al hun geld en tijd in. Compleet met van alles in de ark om de barre tijd te overleven. Tijdens de bouw voelden ze zich ongetwijfeld als een Noach. Voor gek verklaard of bespot. Maar die hoon en spot kun je wel aan als je weet waar je het voor doet. Je vertelt je kleinkind dat het belangrijk is om dit te doen, want straks......Ook Noach werd uitgehoond en bespot tijdens de bouw van de ark.  Zelfs al ben je niet bijbelvast, weet je niet precies de clou van dat verhaal, vaak wel ongeveer. Je weet ook dat die spot en hoon verstomde en hij het alleen met zijn gezin overleefde. Want die ramp kwam wèl.


Hoe zal het nu met de "Noachs" van vandaag zijn? De ramp is niet gekomen. Die ark ligt er nu, ongebruikt. Natgeregend, dat wel. Hun doel, al hun tijd en geld ligt daar verloren. Die voedsel en watervoorraden zullen wel op komen in de loop van komende maanden, maar toch.
Voelen de bouwers nu een kater? Zich bedrogen? Uitgelachen en bespot worden ze nog steeds. Hoe ervaren ze dat nu? Waar halen ze nu de kracht vandaan om die te weerstaan?
Waar halen ze de kracht vandaan om het gewone dagelijkse leven weer op te pakken?
Kerst kwam dit jaar heel kort na de verwachte zondvloed (of wat we ook verwachten konden). Ik kan hiervandaan nu alleen maar hopen en  dat het kerstverhaal zoals dat, net zoals het verhaal van Noach uit de bijbel, de huidige bouwers van een ark of bunker naar God laat gaan. Dat de mensen niet vertwijffeld of teleurgesteld raken, maar ermee naar goed toe gaan en hem vragen hoe het nou echt allemaal zit. Wat God met de wereld en hem van plan is. God kan wel uitleggen hoe het zit. En als hij het niet uitlegt, dan geeft hij wel de vrede. De enige vrede die rust geeft in deze roerige tijd waarin alle ondersteboven gezet lijkt voor de bouwers.

1 opmerking:

 1. With this, you would be comfortable with your therapist, especially if the company would suggest
  this therapist for you themselves. It is important to understand all of the different elements that go into interviewing for a
  massage position, and know which questions to ask before you get hired.
  RTs can also explore the option of branching out into business roles with equipment manufacturers, or join the world
  of research and academics.
  My web site :: natural depression treatment beating depression

  BeantwoordenVerwijderen