dinsdag 22 januari 2013

Naast de snelweg.

Manlief is vrachtwagenchauffeur. Zo af en toe ga ik een dagje mee. Afgelopen zaterdag ben ik ook mee geweest. Juist afgelopen zaterdag; Er ligt overal een pak sneeuw en vandaag zouden we niet de hele dag weg zijn. We moesten een vracht naar Haselünne in Duitsland brengen. Ik heb al wel eens eerder geschreven over mijn dagjes mee met manlief en wat ik dan onderweg allemaal zag en meemaakte. 
Ik wil het vandaag hebben over náást de snelweg.

In een vrachtwagen zit je een flink stuk hoger dan in een personenauto, dus kan ik mooi over de vangrail heen kijken. Je ziet zoveel tegenstrijdigheden onderweg; Een heel mooi idyllisch en landelijk boerderijtje, maar op nog geen 30 m. van de snelweg af. Je zult daar maar wonen!
Of meerdere flatgebouwen van 8 of meer verdiepingen hoog, ook op korte afstand van de snelweg. Je zult daar maar wonen. Dit zien maakt je dan weer dankbaar voor wat je hebt gekregen, vooral als je aan het eind van de rit je eigen groene woonwijk dan weer inrijdt.
We rijden lans huizen waar alles keurig in het gelid staat, zo "keurig" dat het haast onwerkelijk en steriel oogt. Soms zie je weer huizen met veel ruimte eromheen en ....wat een hoop rommel op die grond. Flink doorgeroeste voorwerpen, stapels rottende planken, half ingezakte schuren. Soms betrap ik mij er dan op dat "als ik daar zou wonen dan zou ik..." Maar ja, als ik daar zou wonen heb ik misschien ook zoveel aan mijn hoofd dat ik net als die huidige bewoners er ook niet aan toe kom die troep weg te doen. Of denk ik ook dat dat daar mij niet in de weg ligt....

Zodra je de grens over gaat naar Duitsland vallen me 2 dingen op; de vele jachthutten en de vele zonnepanelen. Ja, ook pal langs de snelweg blijkt er nog genoeg te jagen en te zien. Ook ik heb herten gezien, van dichtbij een hele grote en 1 zo'n klein bambihertje. Verderop nog wat herten. Ik zou ook best wel eens zo langs de weg willen jagen, met een camera wel te verstaan. Wat moet dat mooi zijn om eens op de gevoelige plaat vast te leggen. Maar dat zal met mijn huis en tuincameraatje niet echt lukken denk ik. Nou geef ik de camera de schuld, maar regelmatig ontdek ik dat ik de instellingen ook niet helemaal goed heb staan. Per fotomoment moet dat weer veranderd en dat vergeet ik wel eens. Zo heb ik een foto gemaakt van manlief en hond tijdens het kippen verzorgen in een sneeuwbui. Wat erop staat had een hele leuke foto kunnen worden, als ik de instellingen goed had gehad, kijk maar;

En deze foto heb ik al een beetje bewerkt om er toch iets van te maken. Jammer toch?

In Duitsland hebben ze vele zonnepanelen. Ik zou wel eens willen aanbellen en vragen of het rendement nou zo mooi is als voorgespiegeld.
In Flevoland hebben ze windmolens. Veel windmolens. Ook tijdens deze rit weer veel gezien. Er is nu weer een discussie gestart om de windmolens op zee iets dichterbij te halen dan de nu vereiste 22! km. Waar kan ik een handtekening zetten om hier mee in te stemmen? Doorgaans kun je alleen  petities tekenen tégen iets.
Veel mensen zijn tegen windmolens wegens horizonvervuiling.


Is dit nou echt zo erg?

Ik zie dit toch liever dan die ene grote dikke pijp waar van die dikke rook uit komt en waarvan je niet weet wat daar in zit, dus ook niet weet wat je dagelijks inademt. Die windmolens zijn schoner. Zonnepanelen kan ik wel op mijn eigen dak leggen, een windmolen in eigen achtertuin wordt wat lastiger.
Maar ik ga maar weer eens aan het werk hier in huis, mijn pauze zit erop.


6 opmerkingen:

 1. ik vind windmolens ook niet echt horizonvervuiling, zie liever windmolens dan weer het zoveelste torenhoge kantorencomplex of industrieterrein en meubelboulevard

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Meestal ben ik het met je eens, maar nu niet hoor, want je zal maar op URK wonen, en ingebouwd worden met windmolens!!!!!!!!!!!!!!!!!groeten Hanna.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Meestal ben ik het met je eens, maar nu niet hoor, want je zal maar op URK wonen, en ingebouwd worden met windmolens!!!!!!!!!!!!!!!!!groeten Hanna.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Meestal ben ik het met je eens, maar nu niet hoor, want je zal maar op URK wonen, en ingebouwd worden met windmolens!!!!!!!!!!!!!!!!!groeten Hanna.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Meestal ben ik het met je eens, maar nu niet hoor, want je zal maar op URK wonen, en ingebouwd worden met windmolens!!!!!!!!!!!!!!!!!groeten Hanna.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hanna is het dus niet met je eens :-)

  Groeten van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen