vrijdag 11 januari 2013

Over bidden en danken, aanbidding?

Bij ons in de gemeente (kerk) werd afgelopen zondag en komende 2 zondagen gesproken over aanbidding.
Afgelopen zondag over; aanbidding, wat is het? Volgende week over; Muziek, lofprijs, aanbidding. Dan over God's spreken tijdens aanbidding.

We hebben een hand-out meegekregen om te gebruiken in de huiskringen voor door de week. Een hand-out is een samenvatting  met daarin ook enkele nadenk- en gespreksvragen.
 De eerste gespreksvraag is;
* Heeft aanbidding een plaats in je gebedsleven, of is je gebed meestal een "vragen aan God"? Oftewel: Welke plaats neemt aanbidding in jouw leven in?

Iemand gaf aan dat zijn bidden soms vaker alleen een vragen aan God kan zijn. Meestal ga je naar God als er iets te vragen is. Toen begon er bij mij toch iets te kriebelen; Is dat bij mij ook zo? Nee, Mijn gebeden en schietgebedjes zijn meestal op momenten dat ik ergens blij of dankbaar voor ben, als ik iets moois zie. Ik ben niet zo dat ik dagelijks voor bescherming of zegening bidt, voor mijn gezin of familie. Toen ik dat bedacht heb ik wel eerst even getwijfeld of ik dat we zo hardop uit zo spreken. Want is het niet zo dat het "hoort" om dagelijks voor je kinderen te bidden?  Ik heb in de kring toch verteld hoe ik dat doe en ervaar. Maar ik merkte weer thuis, dat het in mijn gedachten nog niet klaar was. En ik denk dat ik eruit ben. Hoe ik het naar anderen kan verwoorden.

Zoals een kind dat met papa wandelt, zijn hand in die van papa, ook niet steeds aan papa vraagt of papa hem wel vasthoudt. Zo wandel ik met God. Zoals dat kind erop vertrouwd dat papa hem vasthoudt en niet laat verdwalen, zo vertrouw ik op God. Een kind dat zich veilig voelt bij papa zal niet steeds om veiligheid vragen met woorden. Die veiligheid is er gewoon.
Natuurlijk is het niet altijd zo mooi als ik het hier nu voorstel. Er zijn papa's die even niet opletten en het kind valt. Of dat het kind valt en de papa het niet kon voorkomen. Dan is die basisveiligheid even wat minder, maar als het goed is groeit die wel weer. Natuurlijk zijn er ook papa's die er niet zijn, niet aanwezig of er helemaal niet bij met hun gedachten (liefde). Dan is het te vaak slechter gesteld met die veiligheid.
Ook kan papa wel heel betrokken zijn, heel zorgzaam, maar het kind rukt zich los uit papa's hand om ergens anders te gaan kijken. Want verderop is het zo mooi! Dan kan het kind, eenmaal uitgekeken, ontdekken dat papa hem niet meer vast heeft.  Dat is dan soms schrikken. Papa kwijt! Even of soms wel jarenlang. Ook al ben je inmiddels al lang volwassen.

Deze beeldspraak, een kind dat met papa wandelt, kan ook gelden voor ons volwassenen. Ook wij kunnen er voor kiezen om onze handen en harten in de Zijne te leggen of de andere kant op te willen.

God is voor mij niet een papa. Ik vind het lied Abba vader prachtig. Abba is Aramees(?) voor papa. Maar God is voor mij anders, groter, méér dan papa.
Ik weet mij en mijn gezin veilig bij God. Zo veilig dat ik daar niet elke dag opnieuw om vraag. Het is er, en ik ben er dankbaar voor. En voor de vele mooie andere dingen die Hij geeft.


Lied Abba Vader


Hoe is dat bij jou? Hoe beleef jij dit?

7 opmerkingen:

 1. Mooi blog. Zo doet ieder het op zijn manier. Ik draag wel elke dag man en kinderen op aan mijn hemelse vader, hoewel ik weet dat Hij zeker voor ze zorgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beetje jammer alleen dat vele kinderen niet veilig bij zijn grondpersoneel zijn geweest.
  Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Elke dag vraag ik weer bescherming en kracht voor die dag aan God, voor mezelf, mijn man en kinderen. Ook dank ik Hem voor de zegeningen die we uit Zijn Hand mogen ontvangen, en dat zijn er veel.
  Het aanbidden blijft wel iets achter merk ik, nu ik er zo over nadenk. In de kerk en in de huiskring wel, maar thuis is het meer bidden en danken. Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je wel voor deze mooie blog. Hier wil ik ook graag over nadenken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi verwoord. En zoals Kees schrijft over het grondpersoneel, die ervaring heb ik ook. Maar dat zegt des te meer over hoeveel meer wij ons best moeten doen om meer op hem te lijken. Ik ben er nog lang niet. Ik vraag trouwens ook niet elke dag om bescherming, enz. Ik weet dat God ons ziet en voor ons zorgt, dit hoef je niet steeds te vragen. Je kunt Hem er wel voor danken.
  Groetjes Judith van Ik ben oma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ӏ don't even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don't
  know who уou аre but definitelу you're going to a famous blogger if you aren't
  alreaԁy ;) Ϲheеrs!
  My webpage - hair removal tips

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Compared to other heaters they are very economical, dependable and efficient.

  Basic screw design. These heaters are good at absorbing as well as dispersing heat energy.

  BeantwoordenVerwijderen