dinsdag 26 maart 2013

Creatieve vereniging.

In mijn werk als aktiviteitenbegeleidster in een verzorgingshuis begeleid ik wekelijks een creatieve vereniging. Het is een vereniging, dus zijn het ook wekelijks dezelfde bewoners. In het verzorginshuis is een creatieve vereniging, een bloemschikvereniging, leesvereniging, koersbalvereniging, spelvereniging, kookvereniging, bakvereniging, mannenvereniging en vrouwenvereniging. Omdat je wekelijks meestal zelf op zo'n vereniging staat weet je goed op welk niveau bewoners iets kunnen of willen. Dat is een groot voordeel. Een groot nadeel is dat je dan ook steeds zelf weer iets nieuws moet bedenken.

Tijdens mijn werk maak ik ook wel foto's. Dit zijn dan foto's met bewoners die dan op de kabelkrant komen van het huis. Die plaats ik hier dus niet. Tot nu toe had ik er nooit aan gedacht om foto's te maken van de resultaten om die dan wel hier te plaatsen. Die kunnen dan weer een idee zijn voor anderen. Vorige week ben ik naar een van de bewoners in het huis gegaan en gevraagd of ik foto''s mocht maken van haar werkstukken. Dat mocht gelukkig. Enkel andere werkstukken stonden nog in de vitrinekast. Vandaag kan ik dus enkele werkstukken hier laten zien en zonodig uitleggen hoe het gemaakt wordt.

Kuikentjes van een washandje.
Neem een washandje en vul de puntjes op met watten of kussenvulling. Knoop een strukje om de puntjes. Neem een stukje stevig karton van zo'n 5 - 6 cm hoog, 2x de breedte van het washandje.  Doe die onderin het washandje en druk de gevulde puntjes  naar beneden. Er ontstaat dan een bakje. Plak wiebeloogjes en een snaveltje van een stukje rood of oranje karton op de puntjes. zodat het kuikentjes worden. vul het bakje met enkele paaseitjes.  Dit idee heb ik van een andere blogsite, maar weet niet meer van wie. Heb ik het idee van jouw site, laat het me weten, dan zet ik dat hierbij! Je had meer leuke ideeën, dan krijg je hier een link naar jouw site.

Waxinelichthouder.
Dit idee heb ik vorige maand en met kerst gedaan. Neem kleine vierkante glazen bakjes en van die zilver of goudkleurige kaartdecoratiestickers. Laat die op  de bakjes plakken. Vierkante bakjes, want dat plakt en schildert makkelijker. Laat de figuurtjes met glasverf inschilderen. Plaats een (electrisch) waxinelichtje.


Egel van binnenband van de fiets.
Neem grote halve piepschuim eieren. Knip driehoekjes  uit de band. Prik die met een kopspeldje dakpansgewijs op het halve ei. Bij de staart beginnen. Het is leuk spelen met het licht en donker effect van de binnenkant en buitenkant van de band. De puntjes krullen na verloop van tijd zelf om. Knip een groot hart uit de band en gebruik die als gezicht van de egel. Kijk hoe de vouw zit, die kun je als neus gebruiken. Plak er wiebeloogjes op en klaar is je egel! Er steken nu wel veel kopspeldjes onderuit in de holte van het ei, dus let daarop bij het optillen van de egel. Plak desnoods de onderkant af met een stuk karton.


Hier heb ik toch even geknutseld aan een foto met bewoonster. Ze is hier aan het schilderen. Het idee is; Neem een kleurplaat, niet te kinderachtig en een vel carbonpapier. Leg die tussen het doek en de kleurplaat. Trek dit over. De tekening staat nu op het schildersdoek en kan nu ingekleurd worden met verf. Het idee is simpel, het resultaat vaak heel verrassend.

Komende donderdag is het vlak voor pasen, wat zal ik die donderdag gaan doen?

2 opmerkingen:

  1. Piepschuim eitjes versieren met pailletjes en restjes stof, lint of veren. Lint bovenin en een paasei is klaar.
    Als ze kunnen naaien: Omtrek van een vogeltje dichtnaaien (op een klein stukje na, omkeren en opvullen. Oogje aan de bovenkant, lint erdoor...klaar om op te hangen. Als je het patroon van het vogeltje wilt met een foto laat het dan even weten.
    Succes.

    BeantwoordenVerwijderen